Нестандартний урок-дискусія з інформатики в 11 класі "Книга і комп’ютер в інформаційному суспільстві: за і проти"

Про матеріал

Тема: Книга і комп'ютер в інформаційному суспільстві: за і проти.


Обладнання та наочність: комп'ютери, плакати з висловлюваннями видатних людей, картки-завдання для практичної роботи.

Тип уроку: урок узагальнення й систематизація знань.

Форма уроку: урок-дискусія.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Книга і комп’ютер в інформаційному суспільстві: за і проти.

Мета:

навчальна: узагальнення та систематизація знань про інформаційну культуру, інформаційну компетентність, інформаційно-комунікаційні технології; розгляд друкованих та електронних видань для пошуку й обробки інформації, їхньої ролі в інформаційному суспільстві та пізнавальній діяльності.

розвиваюча: розвивати навички грамотно вести дискусію.

виховна: залучення до нових форм роботи і виховування вміння орієнтуватись у нестандартних ситуаціях; формувати науковий світогляд, формувати соціальні й комунікативні компетенції.

Обладнання та наочність: комп'ютери, плакати з висловлюваннями видатних людей, картки-завдання для практичної роботи.

Тип уроку: урок узагальнення й систематизація знань.

Форма уроку: урок-дискусія.

 

Структура уроку

  1.           Організаційний етап.
  2.       Мотивація. Оголошення теми, мети уроку.
  3.   Дискусія з використанням опорних знань, умінь, навичок
  4.    Застосування набутих знань
  5.        Підсумки уроку. Рефлексія.

 

Хід уроку

І. Організаційний етап.

(Клас розділяється на триі частини: Команда книголюбів, Команда компютерників та експертів із соціологічних опитувань)

 

ІІ. Мотивація. Оголошення теми, мети уроку.

Вступне слово вчителя. Творчий та інтелектуальний потенціал людини, навички і вміння роботи з інформацією, інформаційну культуру особистості потрібно формувати з дитинства. Щоб бути освіченою, сучасною людиною, необхідно багато читати, вміти шукати потрібну інформацію за допомогою Інтернету тощо. Тому сьогодні ми з вами проведемо урок-дискусію, урок-дебати, під час якого обговорюватимемо роль книги, бібліотеки і комп'ютера в інформаційному суспільстві.

Вам пощастило жити у час небувалого злету науково-технічного прогресу, у Століття інформації. Зараз ми з вами подискутуємо про те, що є найважливішим у процесі отримання й обробки інформації. Для цього сформуємо дві команди. Одна захищатиме позиції книголюбів, інша — позиції комп'ютерників. Двоє консультантів допомагатимуть розв'язувати складні інформаційні питання. На зустріч запрошені гості: викладачі української мови та літератури, зарубіжної літератури, а також шкільний бібліотекар.

ІІІ. Дискусія з використанням опорних знань, умінь, навичок

Запитання до учнів

  1.     Що ми розуміємо під словом «інформація»?

(Інформація — це нові знання, які отримує споживач (суб'єкт) у результаті сприйняття і переробки певних відомостей.)

  1.     Чи завжди інформація є корисною, актуальною, оригінальною? Наведіть приклади.

(Учні висловлюють свої думки.)

  1.     Які джерела інформації ви знаєте?

(Книга, періодичні видання, телебачення і радіо, люди, електронні ресурси, Інтернет.)

  1.     Що означає поняття «повідомлення»?

(З повідомлень складається інформація, повідомлення — це частина знань.)

Учитель. Ми оточені інформацією завжди і всюди. Складно уявити стан людини, яка не має доступу до того чи іншого джерела інформації.

 

Запитання до учнів.

Наведіть приклади отримання і передавання інформації.

Очікувані відповіді. Читання книжок, прослуховування радіопередач, перегляд телепередач, спілкування людей між собою. Запитання, відповіді, прохання, посмішки, рухи — усе це передає інформацію.

Учитель. Необхідність висловлювати і передавати інформацію привела до появи мови, писемності, мистецтва; сприяла започаткуванню книгодрукування, телебачення, появи і розвитку обчислювальної техніки. Технічний прогрес приніс нові засоби комунікації, тобто засоби спілкування, а разом з ними — нові цінності. Першим проривом у цьому напряму стала книга, потім — періодичні друковані видання, пізніше — телеграф, радіо, телебачення і, нарешті, Інтернет.

На початку XXI століття книга і комп'ютер є найавторитетнішими джерелами інформації. Саме про них ми сьогодні поговоримо і спробує­мо довести свою думку опонентові.

 

Запитання до команди книголюбів

1. Згадайте, коли з'явилася перша книга. А перша друкована книга? Хто був першим вітчизняним книгодрукарем? (IVIII тис. до н. е. Початок наборного друку в Європі відносять до 40-х років XV ст. і пов'язують з ім'ям бюргера Йоганна Гуттенберга (1399-1468). Іван Федоров (1510-1583) — засновник книгодрукування у Росії та Україні.)

2. Чим книга прислужилася людству? (У книгах відображена історія людства, досвід, думки, почуття тощо.)

3. Згадайте, як любили і поважали книгу наші предки. Які приказки і прислів'я ви знаєте? Можна звернутися по допомогу до консультантів. (Народна мудрість каже: «Книга вчить, як на світі жити», «Книга — джерело життя», «З книгою жити — з добром дружити», «Книга мала, та серцю люба», «Книги — ключ до знань», «Золото добувають із землі, а знання — із книжок», «З ручаїв — ріки, з книжок — знання», «Хліб наснажує тіло, книга — розум».)

4. А як про книгу говорили відомі люди? (Висловлювання видатних людей: «Люди припиняють мислити, коли припиняють читати» (Д. Дідро), «Книги— діти розуму» (Джонатан Свіфт), «Книжки — кораблі думки, що мандрують хвилями часу» (Френсіс Бекон), «Завдання книг — полегшити, прискорити пізнання життя, а не замінити його» (Я. Корчак), «Без пристрасті до книги людині недоступні культура сучасного світу, інтелектуальне та емоційне вдосконалення» (В. Сухомлинський), «Дім, у якому немає книг, подібний до тіла, позбутого душі» (Цицерон), «...Дивною і ненатуральною здається людина, яка існує без книги» (Т. Г. Шевченко), «Читайте! Нехай у вашому житті не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоча б сторінки з нової книги» (К. Паустовський).)

 

Запитання до присутніх.

Яку роль відіграє книга у житті кожного з вас?,

(Учні і присутні висловлюють свої думки.)

Учитель. Упродовж тривалого часу книга була єдиним і основним джерелом інформації. Сьогодні світ заполонили комп'ютери. З комп'ютером «на ти» вже навіть маленькі діти. Комп'ютер — наш помічник у багатьох справах: навчає, контролює знання, розважає.

 

Запитання до команди комп'ютерників

1. А чи знаєте ви, з чого починалася обчислювальна техніка? Що означає слово «абак»? (Від грец. abacion— дошка, поділена на смуги, по який пересувалися камінці для арифметичних розрахунків; щось на зразок рахівниці. Саме від цього примітивного приладу для розрахунків бере початок історія обчислювальної техніки, історія комп'ютера.)

2. Назвіть видатних вітчизняних вчених, які зробили вагомий внесок у розвиток комп'ютерної техніки. (В. М. Глушков, С. О. Лебедєв, К. Л. Ющенко.)

3. Коли комп'ютери стали невід'ємною частиною нашого життя? (Комп'ютери почали активно заповнювати наше життя після Другої світової війни. До 1960 р. в усьому світі використовувалося не більше ніж 7 тис. комп'ютерів. У1993 р. настав історичний злам, коли вперше обсяг виробництва персональних комп'ютерів перевищив обсяг виробництва легкових автомобілів, досягши 35,4 млн. одиниць.)

4. Де застосовуються комп'ютери? (В установах, банках, школах, лікарнях, у побуті тощо. Сучасний комп'ютер пише музику і вірші, рисує, грає у шахи, розмовляє. Він вміє робити майже все, що й людина.)

5. Поясніть висловлювання: інформаційний вибух, інформаційна революція, інформаційна цивілізація. (Сьогодні світ переживає процес бурхливої інформатизації, стрімко зростає кількість інформації. Фантастично розвивається електронно-обчислювальна техніка, що робить інформацію доступною практично кожному. Вчені говорять про інформаційний вибух, інформаційну революцію, інформаційну цивілізацію, зростання об'єму інформації.)

 

Запитання до всієї аудиторії

1. Як змінилася книга у наш час?

2. Що означає поняття електронна книга?

3. Чи можна замовити книги через Інтернет?

Очікувані відповіді. Ви, мабуть, знаєте про існування електронних книг. У Франції створено книгу, зовні схожу на традиційну. Під обгорткою розміщений екран розміром 21x16 см. Електронну книгу можна покласти до сумки чи рюкзака. Вона працює на батарейках протягом 5 год. Це одночасно і книга, і бібліотека, і віртуальна книгарня. її пам'ять зберігає близько ЗО книг по 500 сторінок кожна. Використовуючи мобільний телефон чи телефонну розетку, ви під'єднуєтеся до Інтернету, можете гуляти віртуальним магазином, вибирати і замовляти книги. Достатньо провести по екрану пальцем, щоб вибрати книгу чи газету, збільшити розмір літер, знайти значення незрозумілого слова у словнику.

4. Що таке жива книга?

Очікувані відповіді. Останнє досягнення комп'ютерних технологій — «жива» книга (Living Boоk). За допомогою комп'ютера можна не лише читати текст і переглядати картинки, а й чути голоси персонажів, «оживляти» ілюстрації, грати у цікаві ігри. Навіть є такі електронні книжки-ігри, які дають можливість не тільки ознайомитися з авторським варіантом твору, а й самому впливати на хід сюжету.

5. Як ви вважаєте, у майбутньому друкована книга залишиться чи її замінить комп'ютер?

Очікувані відповіді. Звичайно, залишиться. Адже для більшості людей книга є невід'ємною складовою особистого життя, способом самовираження і спілкування.

Вважаю, настане час, коли друкована книга буде раритетом, значно дорожчою за комп'ютер.

(Юні науковці демонструють власні електронні підручники, створені для навчальних цілей.)

6. Як можна пояснити вислів: «Сміття на вході, сміття на виході» (англ. Garbage In, Garbage Out, скорочено GIGO)?

Очікувані відповіді. Це один із поширених висловів, що використовуються в інформатиці. Мається на увазі, що комп'ютери без вагань оброблятимуть будь-які беззмістовні дані та видаватимуть так само беззмістовні результати.

7. Як можна пояснити вислів: «Людина може помилятися, а для нелюдських «ляпів» потрібен комп'ютер?»

(Учні і присутні висловлюють свої думки.)

8. Як можна пояснити вислів: «Людство ділиться на дві частини: ті, що мають доступ до Інтернету, і ті, що не мають майбутнього» (Б. Гейтс)?

(Учні і присутні висловлюють свої думки.)

 

Експерти проводять соціологічне опитування

— Книга чи комп'ютер? Ви надаєте перевагу...

— Чи можна бути освіченою людиною, якщо не працюєш із комп'ютером?

— Чи можна бути сучасною людиною, якщо не

— З якого джерела — книги чи комп'ютера — ви одержуєте основну інформацію і знання?

Результати опитування фіксуються на дошці.

 

Учитель. Згадаймо давньогрецький міф про лабіринт. Виявляється, що книжковий світ, а тим паче світ комп'ютерний, віртуальний, і є тим самим лабіринтом, де на молодого і недосвідченого користувача чатує небезпека, справжній жахливий «Мінотавр». Головна проблема сьогодні — це проблема вибору. Як відрізнити потрібну інформацію від непотрібної, глибоку від поверхневої, корисну від беззмістовної та шкідливої?

Досить часто знання художньої літератури обмежені гортанням детективів; з телевізійних програм люди вибирають для перегляду лише бойовики, а комп'ютер використовують для сумнівних ігор.

«Кібернетика подібна тому, що за часів середньовіччя вважали «чорною магією», — вона може дати все, що забажаєте, але не може підказати, що необхідно просити» (Норберт Вінер).

Уміння вибирати книгу чи знаходити інформацію за допомогою комп'ютера — це справжнє мистецтво. Як оволодіти ним? На мою думку, саме уроки інформатики та відвідування бібліотек навчать вас цього мистецтва, покажуть вам шлях до знань, духовності.

 

Запитання до команди книголюбів

1. Що означає слово «бібліотека?» (Книгозбірня.)

2. Чи можна у сучасній бібліотеці знайти електронні посібники? (Сучасна бібліотека збирає не тільки твори друку, а також аудіо, і відеокасети, компакт-диски, комп'ютерні програми, бази даних. До послуг читачів — різноманітна аудіо- і відеотехніка, комп'ютери, розмножувальна техніка. Комп'ютерні тех­нології використовуються для комплектування бібліотек, створення довідкового апарату, обслуговування читачів.)

3. Чи є бібліотека складовою сучасних інформаційних систем? («Якщо стара бібліотека була джерелом, до якого йшли всі, хто прагнув знань, то новітня — це водопровід, який розносить життєдайну вологу по будинках». (Мельвіль Дьюі)

Тому сучасну бібліотеку почали називати віртуальною бібліотекою, інформотекою, медіатекою. Замість слова читач з'явився термін користувач бібліотеки.)

4. Чи потрібна бібліотека у майбутньому?

5. Чи можна знайти в Інтернеті інформацію, збережену людством у друкованих виданнях? (Бібліотека завжди була й надалі збережеться як інтелектуальний та інформаційний центр; бібліотека стане популярним місцем спілкування людей. Знання ще не роблять людину щасливою і мудрою, не рятують від самоти. Людині потрібна людина. Бібліотека — це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам'ятаймо, що у давнину бібліотеку називали будинком життя, притулком мудрості, аптекою для душі. «Бібліотеки — це скарбниці всіх багатств людського духу» (Г. Лейбніц).)

 

Учитель. Сьогодні ми з вами обговорили лише деякі питання теми «Книга і комп'ютер», теми невичерпної і складної.

Поки що ці два джерела інформації мирно співіснують, доповнюють одне одного, але що буде далі — покаже час.

 

Експерти проводять соціологічне опитування

— Чи є ви читачами бібліотеки? Якої?

— Чи є ви користувачами Інтернету?

Результати опитування фіксуються на дошці.

 

Це цікаво знати

Цікаве про книгу

  • Учені підрахували, що у 1600 р. вийшло у світ усього 6 078 видань. Протягом наступного століття їх кількість подвоїлася, ще століття потому зросла на 40 % (1800 р. — 18 646). Вже у XIX ст. кількість друкованих книг і брошур збільшилася майже вдесятеро (1900 р. — 158 888). У XX ст. об'єми друкованої продукції стрімко зростають; упродовж першої половини століття виробництво книг збільшилося на 70 % .
  • Кількість книг, яку може прочитати людина за життя, не перевищує 6-8 тис, якщо читати щоденно по 50 сторінок.
  • Найбільшою у світі книгою вважається «Суперкнига», видана у Денвері, штат Колорадо, США у 1976-го року. її розміри— 2,74x3,07 м, вага — 252,6 кг. Книга містить 300 сторінок.
  • У Московському політехнічному музеї зберігається унікальна книга поезій Т. Г. Шевченка, її створив український умілець Микола Сядристий. Книга містить 12 сторінок, кожна площею 0,6 мм2. Вона зшита павутинкою, обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Тексти можна прочитати під мікроскопом.
  • Один компакт-диск (різновид оптичного диска) вміщує 250 тис. сторінок тексту. На компакт-дисках площею близько 4 м2 можна помістити тексти усіх книжок світу.
  • Нині пристрій розміром з ніготь людської руки може зберігати інформацію, яка за обсягом дорівнює 100 книгам по 500 сторінок кожна.

Цікаве про комп'ютер

  • Здатність людини засвоювати інформацію складає в середньому 25 біт/с, або близько одного слова на секунду. Швидкість роботи сучасних комп'ютерів сягає сотень мільйонів біт на секунду.
  • Одна з перших електронних обчислювальних машин ЕНІАК була створена у 1946 році. її довжина була понад 30 м, вага — 30 т. Обслуговувала її інженерно-технічна команда. Наприкінці XX ст. створюються комп'ютери, які можна розмістити на долоні. До того ж вони дуже прості в експлуатації.
  • Нині найрозумніший комп'ютер у світі називається «Симулятор Землі». Його створили японські спеціалісти з м. Йокогама. Він складається з 640 суперкомп'ютерів і займає площу чотирьох тенісних кортів. Лідер у списку 500 найшвидших комп'ютерів нашої планети виконує 35 млрд. операцій на секунду. З його допомогою моделюють процеси, які відбуваються на Землі, зокрема передбачають природні катастрофи.
  • У загальному об'ємі продажу програмного забезпечення в Японії ігрові програми становлять найбільшу частку — 30 %. Друге місце посідають навчальні програми (20 %). Далі — службові програми (17 %), ділові (13 %) — наукові (10 %).
  • За підсумками осені 2009 року Інтернет-аудиторія в Україні склала 8 млн 250 тис. унікаль­них користувачів, що на 1 млн. 613 тис. більше за аналогічний показник осені-2008. Про це свідчать результати дослідження, проведеного компанією GfK Ukraine на замовлення Української асоціації Інтернет-реклами (УАІР).
  • Найбільша динаміка приросту аудиторії спостерігається у містах з населенням 50-100 тис. мешканців — ріст за рік складає 14 %. Також у 2009 році Інтернетом почали користуватися набагато активніше — денне охоплення склало 31 % жителів України у містах з населенням від 50 тис. (у тому числі міста-мільйонники) проти 18 % у 2008 році. Кількість користувачів Інтернету в Україні щомісяця збільшується на 200 тис. і становить близько 6,5 млн. чоловік.
  • Інтернет — це оперативність, можливість оновлення інформації в онлайн-режимі, технології рисh-каналів, біжних рядків. Інформація тут оновлюється кожні 5-15 хвилин, що неможливо для жодних інших засобів масової інформації.
  • Сьогодні у високорозвинених країнах можна купувати-продавати будь-що за допомогою електронних засобів, не виходячи з домівки. Стало реальністю навчання в електронних класах; охорона здоров'я з комп'ютерною діагностикою та хірургією з дистанційним керуванням; транспорт та зв'язок із миттєвим замовленням квитків тощо.
  • В Японії увійшли в моду домашні кішки-комп'ютери. Вони можуть муркотіти будь-які мелодії відповідно до настрою господаря, робити масаж і лікувати. Кішка-комп'ютер сама поставить діагноз, замовить необхідні ліки, складе лікувальну дієту.
  • Наймолодший мільярдер у світі — Білл Гейтс, засновник фірми з виробництва програмного забезпечення Microsoft, — навчився програмувати у 13 років.

 

ІV. Застосування набутих знань

Практична робота

Виконання вправи у текстовому процесорі

На швидкість наберіть запропонований текст і відформатуйте його. Файл збережіть у своїй папці.

 

Тлумачний словник

Біт (друга пол. XX ст.) — одиниця кількості інформації у двійковій системі числення. Віртуальна реальність — відтворення зорових, слухових і тактильних відчуттів за допомогою комп'ютеризованого аудіовізуального обладнання.

ЕОМ (абревіатура) — електронна обчислювальна машина.

Інтелект — розум, здатність людини думати, мислити.

Інтернет — Всесвітня інформаційна комп'ютерна мережа.

Інформаційна технологія — використання обчислювальної техніки і систем зв'язку для створення, збирання, передавання, зберігання, обробки інформації.

Інформація (лат.) — відомості про якісь події, чиюсь діяльність; повідомлення про щось.

Інформаційна цивілізація — якісно нова суспільно-політична формація, що приходить на зміну матеріальній (техногенній) цивілізації і забезпечує прогресивне освоєння процесів інформатизації.

Комп'ютер (друга пол. XX ст.) — електронна обчислювальна машина.

Медіатека — (media — засоби масової інформації; theka — зібрання) — зібрання засобів масової інформації на традиційних і нетрадиційних носіях.

 

Виконання вправи у середовищі табличного процесора

Спираючись на дані соціологічного опитування, побудуйте таблицю і діаграми.

Зробіть висновки про використання тієї чи іншої діаграми для більш якісного відтворення результатів опитування.

V. Підбиття підсумків уроку

 

V. Підсумки уроку. Рефлексія.

  1. Про що ви дізналися на сьогоднішньому уроці?
  2. Що вам сподобалося на уроці?
  3. Про що ви ще хотіли б дізнатися з даної теми?

Учитель. Дякую за урок. Щасти вам на шляху оволодіння знаннями.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Луговець Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
1745
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку