НМТ. Рекомендації батькам випускників

Про матеріал
Пам'ятка створена для поширення серед батьків випускників, стане у нагоді педагогам при проведенні батьківських зборів щодо підтримки дитини при підготовці і складанні НМТ.
Перегляд файлу

НМТ. Рекомендації батькам випускників

1.    Підтримка і атмосфера. Створення емоційно спокійної, ненапруженої атмосфери вдома. Підліткам буває важко спиратися на власну упевненість в собі, тут мають допомогти дорослі. Важливо створити для дитини ситуацію успіху, говорити їй/йому про те, що ми в неї/нього віримо.

2.    Хвилювання під час іспитів як у батьків, так і у дітей– це нормально. Легке хвилювання навіть здатне мобілізувати всі сили організму, підвищити здатність аналізувати інформацію, концентрацію уваги, пам'ять і допомогти працювати на результат. Але! Дуже високий рівень хвилювання, навпаки, призводить до ступору, заважає діяльності. Усі сили людини йдуть на те, щоб впоратися з цим станом, а не на розв'язання поточних задач.

3.    Режим праці та відпочинку. Здорове, збалансоване харчування. Повноцінний сон.

Забезпечити вашому випускнику належні умови для життя та навчання дуже важливо!

4.    Арт-терапевти рекомендують доповнити інтер’єр кімнати жовтим та фіолетовим кольорами, оскільки вони підвищують розумову активність. НЕ потрібно перефарбовувати стіни, а достатньо картини, занавіски, серветки, лампи, тощо. Також, цікаво зауважити, що за твердженням вчених запах лимону у кімнаті підвищує розумову працездатність на 20%.

5.    Не обмежуйте випускника у відпочинку! Спілкування з друзями та улюблені заняття в період підготовки до іспитів також дуже важливі для його/її душевної рівноваги та ментального здоров'я.

6.    Дуже важливо зрозуміти, якої допомоги потребує саме Ваша дитина. Комусь необхідно, щоб його перевірили, комусь, щоб вислухали вивчений матеріал, можливо потрібно допомогти скласти план чи купити посібник для підготовки... Дізнатися про те, що треба підлітку, можна тільки запитавши його/її: "Чим я можу тобі допомогти"?

7.    imageА що якщо дитина не складе один з предметів на достатній бал? Чи маєте Ви план Б і який він? Пам'ятайте, завжди можливі варіанти: вступити у ВНЗ на спеціальності з особливою підтримкою держави за мотиваційним листом на контрактну форму навчання, вступити на заочне відділення або піти до коледжу; вступити в заклад професійної (професійно-технічної) освіти і отримати професію за 1-1,5, в цей же час паралельно можна готуватись до НМТ і спробувати скласти краще у наступному році.

8.    Безумовне прийняття. Важливо дати зрозуміти дитині, що ви її любите і приймаєте як успішною, так і не дуже, що нічого страшного не станеться і небо не впаде на землю, навіть якщо результат буде не зовсім таким, який хотілося б (особливо у тому випадку, якщо дитина дуже відповідальна і намагається відповідати очікуванням дорослих).

Іноді учні та батьки місяцями живуть думками про НМТ, надто драматизуючи значення цього іспиту. Це може призвести до того, що дитина починає боятися провалу, щоб не "розчарувати" батьків чи вчителів. Поговоріть з вашою дитиною про те, що незалежно від результатів іспиту ви будете її любити, і що життя після НМТ продовжується!

pdf
Додав(-ла)
Яхнова Олена
Додано
21 травня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку