Одноклітинні твариноподібні організми

Про матеріал
Дану презентацію можна використати при вивченні нового матеріалу теми "Одноклітинні твариноподібні організми : амеба протея, інфузорія-туфелька" на уроці біоголії у 6 класу .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему : «Одноклітинні твариноподібні організми»

Номер слайду 2

1. Основні ознаки одноклітинних істот Одноклітинні організми  —група організмів, тіло яких складається з однієї клітини. Серед одноклітинних організмів є представники  бактерій,  еукаріотів ( водорості, найпростіші тварини, і грибів Зазвичай одноклітинні організми є мікроскопічними. Проте деякі одноклітинні найпростіші видимі неозброєним оком, а деякі багатоклітинні організми мікроскопічні. Вважається, що одноклітинними були перші живі організми Землі.

Номер слайду 3

Одноклітинні - цілісні самостійні організми;Їм притаманні всі процеси життєдіяльності, що характерні для живих організмів; Клітина одноклітинних, як і багатоклітинних, складається з : клітинної мембрани цитоплазми одного чи декількох ядер; Через те, що клітина виконує всі функції, що характерні багатоклітинному організму, у ній можуть міститися органели, яких немає у клітинах багатоклітинних істот.

Номер слайду 4

Одноклітинні організми були відкриті Антоні ван Левенгуком . 2. Відкриття одноклітинних істот

Номер слайду 5

3. Різноманітність одноклітинних. ТвариноподібніВодоростіГриби. Бактерії

Номер слайду 6

4. Середовище існування

Номер слайду 7

5. Амеба протей Амеба протей – одноклітинна твариноподібна істота, що мешкає на дні стоячих прісних водойм, де є рослинні рештки, що гниють.1822р – поява назви «амеба»

Номер слайду 8

Розміри клітини-організму до 0,5мм;Форма клітини непостійна;З оболонок, що вкривають клітину лише клітинна мембрана;У цитоплазмі майже по центру розташоване ядро;Є скоротлива вакуоля, яка змінює об‘єм. Вона виводить надлишок води і цим регулює тиск всередині клітини. Орган руху – псевдоніжки( несправжнні ніжки), що утворюються через рух цитоплазми.

Номер слайду 9

У спокійному стані амеба протей має довільну форму. Лише на початку рухуцитоплазми в організмі утворюються псевдоніжки. Коли в передній частині клітини вони утворюються, то в цей час в задній частині цитоплазмавтягується у клітину. Як рухається амеба?

Номер слайду 10

Амеба протей живиться бактеріями та одноклітинними водоростями. Одними псевдоніжками, вона захоплює частинки їжі , а іншими сусідніми огортає їжу, яка оточується потім цитоплазмою. Цей процес називається фагоцитоз. Так формується травна вакуоля. Із цитоплазми до цієї ж травної вакуолі надходять спеціальні речовини, які перетравлюють їжу. З часом травна вакуоля з неперетравленими рештками підходить до поверхні клітини і викидає їх назовні. Фагоцитоз — активне захоплення і поглинання мікроскопічних сторонніх об'єктів (бактерії, фрагменти клітин)  одноклітинними організмами або деякими клітинами багатоклітинних  тварин. Явище фагоцитозу виявив  І. І. Мечніков (1882).

Номер слайду 11

Гетеротрофний тип живлення - тип живлення за якого організм споживає готові органічні речовини. Газообмін відбувається через поверхню тіла клітини, а саме : розчинений у воді кисень потрапляє в клітину і розкладає органічні речовини, під час цього утворюється вуглекислий газ, який виводиться назовні також через поверхню тіла. Розмноження шляхом поділу.

Номер слайду 12

6. Інфузорія туфелька. Як і інші інфузорії родини Парамецій , дістала назву через характерну форму клітини, що нагадує відбиток пантофлі. Узагальнююча частина назви походить від лат.. infusum («настій»), тому, що перших представників цього класу знайшли у трав'яному настої.

Номер слайду 13

Мешкає у неглибоких прісних водоймах;Клітина має відносно постійну форму;Розміри - до 0,3мм;Органи руху – членисті війки, розташовані по всій поверхні клітини;Плаває переднім кінцем уперед, обертаючись навколо своєї осіЇх близько 15тис. Рух цитоплазми

Номер слайду 14

Інфузорія-туфелька живиться бактеріями. Вона – гетеротроф, як і амеба протей. На черевному боці клітини розміщена велика передротова западина . На її дні розташований клітинний рот( глотка) , який клітинною мембраною відокремлений від цитоплазми. У ділянці цього ж рота формуються травні вакуолі, що виконують ті ж фунцкії, що і у організмі амеби. Неперетравлені рештки виводяться через особливу органелу - порошницю. Також є скоротлива вакуоля. Газообмін відбувається через поверхню тіла. Порошниця

Номер слайду 15

Інфузорія-туфелька має два ядра. Розмноження шляхом поділу. Кон'югація — це різні форми статевого процесу , за якого клітини обмінюються спадковим матеріалом.

Номер слайду 16

Характерною особливістю амеби протея та інфузорії туфельки , як і багатьох одноклітинних організмів, є здатність утворювати цисти у разі настання несприятливих умов. Клітина вкривається щільною оболонкою і всі процеси життєдіяльності припиняються. Отже, циста – це клітина у стані спокою, оточена щільною оболонкою.

Номер слайду 17

7. Значення в природі і житті людини. Джерело живлення для різноманітних мешканців водойм;Основний корм для акваріумних рибок;Визначення санітарного стану водойм, оскільки різні види надають перевагу воді з певним ступенем забруднення;Є види-паразити , які можуть нашкодити здоров‘ю організму людини.

Номер слайду 18

Дякую заувагу!

pptx
Додано
2 листопада 2020
Переглядів
43624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку