Охорона праці. Санітарія і гігієна робочого місця оператора ПК

Про матеріал
Допоміжна презентація до вступного інструктажу уроку виробничого навчання. Тема: Організація робочого місця оператора ПК"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Охорона праці та пожежна безпека. Закон України “Про охорону праці”: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12#Text Наказ “Про затвердження Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів”: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0093-98#Text Наказ “Про затвердження Правил пожежної безпеки в Україні”: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0252-15#Text Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/4004-12#Text Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/1105-14#Text Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану”: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2126-20#n2 Закони та нормативні акти

Номер слайду 2

Основні визначення охорони праціОхорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності. Гуманізація праці – це профілактика перевтоми, професійних захворювань, запобігання виробничого травматизму, створення умов для всебічного розвитку особистості. Умови праці – це сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров'я і працездатність людини у процесі праціПрацездатність – це здатність людини до активної діяльності, що характеризується можливістю виконання роботи і функціонування станом організму у процесі роботи. Санітарні норми – це норми, положення і правила, які регламентують умови праці. Граничнодопустимий рівень виробничого фактора (ГДП) – рівень виробничого фактора, дія якого при роботі встановленої тривалості за час всього трудового стажу не призводить до травм, захворювання чи відхилення в стані здоров'я в процесі роботи або у віддалені періоди життя теперішнього і наступного поколінь.

Номер слайду 3

Основні визначення охорони праці7. Допустимий рівень виробничого фактора – рівень виробничого чинника, дія якою при роботі встановленої тривалості за час усього трудового стажу не призводить до травми чи захворювання, але може викликати нечасті швидкоплинні суб'єктивні неприємні відчуття, зміну функціонального стану організму, що не' виходять за межі фізіологічної спромоги пристосуватися8. Допустимі умови і характер праці – умови і характер праці, за яких рівень шкідливих і небезпечних виробничих факторів не перевищує встановлених гігієнічних нормативів на робочих місцях, а можливі функціональні зміни, що викликані трудовим процесом, відновлюються за час регламентованого відпочинку протягом робочого дня чи домашнього відпочинку до початку наступної зміни і не чинить несприятливого впливу в близькому та віддаленому періодах на стан здоров'я працівників і їхнього потомства.9. Оптимальні умови і характер праці – умови і характер праці, при яких виключений несприятливий вплив на здоров'я працівників небезпечних і шкідливих факторів, створюються передумови для збереження високого рівня працездатності.

Номер слайду 4

Основні визначення охорони праці10. Шкідливі та небезпечні умови і характер праці – умови і характер праці, за яких внаслідок порушення санітарних норм і правил можливий вплив небезпечних і шкідливих чинників виробничого середовища – в значеннях, що перевищують гігієнічні нормативи, і психологічних факторів трудової діяльності, що викликають функціональні зміни в організмі, які можуть призвести до стійкого зниження працездатності чи порушення здоров'я працівників.11. Робоче місце – місце постійного чи тимчасового перебування працівника у процесі трудової діяльності.12. Робоча зона – простір, обмежений на висоті 2 метри над рівнем підлоги або майданчика, на якому знаходиться місце постійного або тимчасового перебування працівників 13. Раціональний режим праці та відпочинку – фізіологічно обгрунтоване чергування часу роботи та відпочинку впродовж зміни, тижня, місяця, року. Яке забезпечує високу і стійку працездатність людини.14. Робочий час – установлений законом (або на його основі) час, упродовж якого працівник відповідно до внутрішнього трудового розпорядку (розкладу, графіку або особистої вказівки адміністрації) повинен виконувати свої трудові обов'язки або іншу доручену роботу.

Номер слайду 5

Загальні вимоги охорони праці при роботі з ПКДо роботи на персональному комп'ютері (ПК) допускаються особи, які пройшли медичний огляд, вступний інструктаж, первинний інструктаж, навчання та стажування на робочому місці, перевірку знань вимог охорони праці, які мають групу І з електробезпеки. Працюючи на персональному комп'ютері працівник зобов'язаний: Виконувати лише роботу, визначену його завданням; Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку; Дотримуватися режиму праці та відпочинку. Негайно сповіщати свого викладача про будь-яку ситуацію, яка загрожує життю та здоров'ю людей або про погіршення стану свого здоров'я. Вміти надавати першу допомогу постраждалим від електричного струму та за інших нещасних випадків. Вміти застосовувати первинні засоби пожежогасіння. Правильно застосовувати засоби індивідуального та колективного захисту

Номер слайду 6

Вимоги охорони праці перед початком роботи на ПК Підготувати робоче місце. Відрегулювати освітлення на робочому місці, переконатися у відсутності відблисків на екрані. Перевірити правильність підключення обладнання до електромережі. Перевірити справність проводів живлення та відсутність оголених ділянок проводів. Перевірити заземлення системного блоку, монітора.

Номер слайду 7

Небезпечні та шкідливі виробничі фактори при роботі з ПК: Підвищений рівень електромагнітних випромінювань; Підвищений рівень статичної електрики;Знижена іонізація повітря; Статичні фізичні навантаження; Перенапруження зорових аналізаторів Недостатня освітленість робочого місця.

Номер слайду 8

Санітарія та гігієна. Санітар́ія (від лат. sanitas, що означає здоров'я) — сукупність практичних заходів, спрямованих на оздоровлення оточення людини. Санітар́ія впроваджує у життя вимоги та норми, що їх обґрунтовує гігієна. Санітарія промислова (Санітарія виробнича) – розділ санітарії. Санітарія промислова спрямована на впровадження комплексу санітарно-оздоровчих заходів щодо створення здорових і безпечних умов праці; запобігання професійним хворобам, санітарному благоустрою територій і споруд промислових підприємств тощо.

Номер слайду 9

Основні санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в офісних приміщеннях: Площа приміщення повинна бути не менше 6,0 м² на 1 робоче місце; робочі місця повинні бути розташовані на відстані не менше ніж 1 м від стіни з вікном, і 1,4 м від звичайної стіни; відстань між бічними поверхнями комп‘ютерів має бути не меншою за 1,2 м; відстань між тильною поверхнею одного комп‘ютера та екраном іншого не повинна бути меншою 2,5м. Відповідні робочі місця заборонено облаштовувати у підвальних або цокольних приміщеннях будинків. В обладнанні приміщень забороняється використання полімерних матеріалів (деревинно-стружкові плити, шпалери, що миються, рулонні синтетичні матеріали, шаруватий паперовий пластик тощо), що виділяють у повітря шкідливі хімічні речовини. Покриття підлоги повинно бути матовим, а поверхня – рівною, неслизькою, з антистатичними властивостями. Особливу увагу необхідно приділити колірній гармонії офісних приміщень. Колір є засобом створення психологічного комфорту та підвищення продуктивності праці. Найбільш сприятливі для нервової системи світлі, пастельні тони – зеленувато-блакитний, ясно-сірий, золотавий. Яскраві, контрастні поєднання (синій і жовтогарячий, червоний і фіолетовий) викликають втому, роздратування.

Номер слайду 10

Основні санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в офісних приміщеннях:4. У приміщеннях, де здійснюється робота з комп’ютерами, щодня має проводитися вологе прибирання з метою недопущення запиленості підлоги та меблів. Крім того, має бути обладнана кімната психологічного розвантаження.5. Конструкція робочого столу та крісла користувача персонального комп’ютера має забезпечити підтримання оптимальної робочої пози та забезпечувати оптимальне розміщення на робочій поверхні використовуваного обладнання (дисплея, клавіатури, принтера) і документів.6. Приміщення для роботи з персональними комп’ютерами мають бути обладнані системами опалення, кондиціонування повітря, або припливно-витяжною вентиляцією. У приміщеннях на робочих місцях мають забезпечуватись оптимальні значення параметрів мікроклімату: температура повітря повинна становити 22–25°С, відносна вологість повітря — 40–60%, швидкість руху повітря — не більше 0,1 м/с. При недотриманні вказаних показників мікроклімату в офісних приміщеннях робочий день для робітників повинен бути скорочений мінімум на 10%.

Номер слайду 11

Основні санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в офісних приміщеннях:7. Досить важливим є вимоги до освітлення приміщень,оскільки відомо, що тривала робота за комп’ютером та з документами при недостатньому рівні освітленості може призвести до значного перенапруження зору. Природне освітлення має забезпечувати коефіцієнт природної освітленості (КПО) не нижче ніж 1,5%. Для регулювання рівня освітлення природним світлом бажано застосовувати жалюзі. Робоче місце, обладнане ПК повинно бути розташоване так, щоб уникнути попадання в очі прямого сонячного світла. Штучне освітлення приміщення має бути обладнане системою загального рівномірного освітлення. Застосування світильників без розсіювачів та екрануючих сіток забороняється. Рівень освітленості на робочому столі в зоні розташування документів має бути в межах 300–500 лк.8. В офісних приміщеннях нормуються також еквівалентні рівні звуку (для програмістів – 50 д. БА, а для операторів в залах обробки інформації на ПК та операторів комп’ютерного набору – 65 д. БА).9. Вимоги щодо рівня неіонізуючих електромагнітних випромінювань, електростатичних і магнітних полів, а також інтенсивність потоків інфрачервоного та ультрафіолетового випромінювань встановлюються відповідно до ДСан. ПіН 3.3.2.007-98 і ДСан. ПіН 3.3.6.096-2002.

Номер слайду 12

Професійні захворювання. Професі́йні хворо́би — захворювання, у розвитку яких переважну роль відіграють несприятливі умови праці — професійні шкідливості. Характер професійних хвороб визначається особливостями механізму дії шкідливих виробничих факторів та їх поєднань на організм людини, а також сила і тривалість дії. Класифікація професійних хвороб побудована за етіологічним принципом з урахуванням шкідливого виробничого фактора, який спричинив розвиток хвороби. Розрізняють професійні хвороби від шкідливої дії:фізичних факторів — професійна туговухість, вібраційна хвороба, променева хвороба, кесонна хвороба, висотна хвороба тощохімічних речовин — гострі й хронічні отруєннявиробничого пилу — пневмоконіоз, бронхіт тощофізичного перенапруження і травматизації — неврити, бурсити та тощобіологічних факторів — інфекційні та паразитарні хвороби

Номер слайду 13

Професійні захворювання. Кістково-м‘язевіПричина: Через тривале перебування у вимушеній статичній позі виникають порушення опорно-рухового апарату. Порушення постави, сколіоз, ураження лучезапястного суглоба, артроз. Профілактика: Постійно слідкувати за позою, не сутулитись, не сидіти надто близько до монітору, використовувати спеціальний офісний стілець, який дозволяє регулювати положення сидіння та спинки. Не варто сильно спиратися ліктями на поверхню столу, але й тримати руки над столом теж не варто, оскільки так вони швидко втомлюються. Між кистю та передпліччям повинен бути кут у 180 градусів – саме така позиція дозволяє тримати руки у відносно розслабленому стані. Періодично робити гімнастику для рук та всього тіла – вставати з робочого місця й займатися руховою активністю (пройтися, виконати невеликий комплекс вправ).

Номер слайду 14

Професійні захворювання. Порушення зору. Причина: Пов‘язане з незадовільним освітленням, недотриманням режимів праці. Синдром Скиха - висихання і викривлення рогівки ока. Профілактика: Мінімум раз на годину робити гімнастику очей – переводити погляд на більш віддалені предмети, робити кругові рухи очима при закритих повіках, бажано також давати очам можливість відпочити від екрану. Окрім того, варто прослідкувати, щоб монітор знаходився прямо перед очима, а відстань до нього складала не менше 30 см. Використовувати спеціальні окуляри

Номер слайду 15

Професійні захворювання. Психічні захворювання. Причина: Метод праці, погана ергономіка робочого місця, ел.-магн.випромінювання призводить до захворювань захворювань невротичного характеру у вигляді загальна втома, головний біль, поганий сон, зменшення реакції, загальмований депресивний стан. Профілактика:Індивідуальна організація режимів роботи та відпочинку. Професійна гімнастика. Організація харчування. Психологічні стосунки у колективі та організація дозвілля працівників.

Номер слайду 16

Професійні захворювання. Захворювання шкіри. Причина: Екран монітору притягує пил і заражає його. Тому в кого тонка шкіра можуть бути подразнення і навіть хвороби. Профілактика: Слідкувати за чистотою самого ПК та робочого місця, чистити поверхню монітору за допомогою спеціальних засобів і хоча б двічі на рік здійснювати чистку всередині системного блоку та інших пристроїв

Номер слайду 17

Комплекси вправ професійної гімнастики для очей. Комплекс 1 Вихідне положення: сидячи у зручній позі, пряма спина. Очі відкриті, погляд спрямований прямо. Вправа 1 ⮚ Подивіться: ліворуч - прямо; вправо – прямо; вгору - прямо; вниз – прямо. ⮚ Повторіть цикл рухів кілька разів (до 10). Поступово збільште час затримки погляду в крайньому положенні, але при цьому слідкуйте, щоб не з'являлася втома. Вправа 2 ⮚ Зміщуйте погляд по діагоналі в наступній послідовності: вліво – вниз – прямо; вправо – вгору – прямо; вправо – вниз – прямо; вліво – вгору – прямо. ⮚ Повторіть весь цикл рухів кілька разів. Поступово збільште час затримки погляду у крайньому положенні. Вправа 3 ⮚ Кругові рухи очей: від 1 до 10 обертань протягом годинної стрілки і проти неї. Вправа 4 ⮚ Зміна точки фіксації: подивіться на кінчик носа, а потім у далечінь. Повторіть кілька разів. Вправа 5 ⮚ Дивіться прямо перед собою, фіксуючи віддалений від очей предмет. Намагайтеся, широко розкриваючи повіки і не блимаючи, бачити його чіткіше. Вправа 6 ⮚ Міцно зімкніть повіки, а потім кілька секунд часто моргайте. Вправа 7 ⮚ Зробіть масаж повік, м'яко погладжуючи їх вказівним та великим пальцями у напрямку від носа до скроні. Вправа 8 ⮚ Без зусиль, але щільно зімкніть повіки і прикрийте їх долонями для того, щоб на 1 хв повністю виключити вплив на очі світла.

Номер слайду 18

Комплекси вправ професійної гімнастики для очей. Комплекс 2 Вправа 1 (виконується сидячи) ⮚ Моргайте протягом 1-2 хв. Вправа 2 ⮚ Дивіться перед собою 2-3 с. Потім переведіть погляд на кінчик вказівного пальця правої руки, розташованої по середній лінії обличчя, і фіксуйте його 4-5 с. Після цього опустіть руку і повторіть всі дії в описаному порядку 10-12 разів. Вправа 3 ⮚ Витягніть руку і дивіться на кінчик вказівного пальця, розташованого по середній лінії обличчя. Потім починайте повільно наближати його до очей до появи двоїння (повторити 6-8 разів). Вправа 4 (виконується сидячи) ⮚ Міцно зімкніть повіку одного ока (на 3-5 с), потім око відкрийте. Повторіть це іншим оком. Вправа 5 ⮚ Двома або трьома пальцями правої та лівої рук помірно натискайте через верхню повіку спочатку на одне, а потім на інше очне яблуко. Вправа 6 (виконується стоячи) ⮚ Короткочасно (на 3-5 с) ​​зафіксуйте двома очима кінчик вказівного пальця правої руки, розташованої по середній лінії обличчя. Далі долонею лівої руки закрийте ліве око і через 3-5 секунд приберіть її. Повторіть зміну фіксації 5-6 разів. Потім виконайте вправу, закриваючи праве око. Вправа 7 ⮚ Підніміть праву руку вгору, злегка зігнувши її в ліктьовому суглобі, випряміть вказівний палець і, повільно опускаючи, а потім піднімаючи руку, фіксуйте обома очима його кінчик. Вправа 8 ⮚ Підніміть очі догори, опустіть їх униз, відведіть вправо, а потім вліво. Повторіть цикл рухів 6-8 разів. Вправа 9 (виконується сидячи) ⮚ Закрийте очі та зробіть масаж очей круговими рухами пальців.

Номер слайду 19

Комплекси вправ професійної гімнастики для очей. Комплекс 3 Початкове положення: сидячи або стоячи. Вправа 1 ⮚ Очі закриті. Круговими рухами обох рук масажуйте очні яблука протягом 10с. Вправа 2 ⮚ Погляд прямо перед собою, потім праворуч, ліворуч, вгору, вниз протягом 10 с. Вправа 3 ⮚ Посилено заплющуйте і відкривайте очі протягом 10с. Вправа 4 ⮚ Відводьте очі спочатку в одну, потім в іншу сторону 2-3 рази, потім закрийте на 10 с.

Номер слайду 20

Комплекси вправ професійної гімнастики для спини. Комплекс 1 Вправа 1 ⮚ Ця вправа впливає на ту частину хребта та нервової системи, яка пов'язана з головою та очними м'язами. Виконуючи його, ви впливаєте на джерела таких недуг, як головний біль та напруга очей. ⮚ Вихідне положення (і.п.): ляжте на підлогу обличчям вниз, опустіть голову, таз підніміть вище голови, спину вигніть дугою. Тіло спирається лише на долоні та пальці ніг. Ноги розставлені на ширину плечей. Коліна та лікті випрямлені. ⮚ Опустіть таз майже до підлоги якомога нижче. Руки та ноги зберігайте прямими, це надає хребту особливої ​​напруженості. Підніміть голову та різко відкиньте її назад. ⮚ Знову підніміть таз якомога вище, вигнувши спину, знову опустіть. Робіть вправу повільно. ⮚ Якщо ви правильно виконуєте цю вправу, через кілька рухів відчуєте полегшення, оскільки відбувається розслаблення хребта. Вправа 2 ⮚ Ця вправа призначена головним чином для стимуляції нервів, що йдуть до печінки та нирок. ⮚ І. п. - те, що і для вправи 1. Ляжте на підлогу обличчям вниз, підніміть таз і вигніть спину. Тіло спирається на долоні та пальці ніг. Руки та ноги прямі. ⮚ Поверніть таз якомога більше вліво, опускаючи лівий бік якомога нижче, а потім вправо. Руки та ноги не згинайте. Рух робіть повільно та постійно думайте про розтягнення хребта. ⮚ Ця вправа завжди буде досить важкою для виконання.

Номер слайду 21

Комплекси вправ професійної гімнастики для спини. Комплекс 1 Вправа 3 ⮚ У цій вправі хребетний стовп розслаблений зверху до низу. Стимулюється кожний нервовий центр. Полегшується стан тазової області. Посилюються прикріплені до хребта м'язи, найбільш важливі для підтримки його у витягнутому стані, стимулюється зростання міжхребцевих хрящів. ⮚ І. п. - сядьте на підлогу, упріться на розставлені прямі руки, розташовані трохи позаду, ноги зігніть. ⮚ Підніміть таз. Тіло спирається на розставлені зігнуті ноги та прямі руки. ⮚ Підніміть тіло до горизонтального положення хребта. Опустіться у вихідне положення. Повторіть рух кілька разів. ⮚ Цю вправу треба робити у швидкому темпі. Вправа 4 ⮚ Вправа є ефективною для всього хребта, розтягує її, призводячи організм до збалансованого стану. ⮚ І. п. – ляжте на підлогу на спину, ноги витягнуті, руки в сторони. ⮚ Зігніть коліна, підтягніть їх до грудей і обхопіть руками. Спробуйте відвести коліна та стегна від грудей, не відпускаючи при цьому рук. Одночасно підніміть голову і спробуйте торкнутися підборіддям колін. Тримайте це положення тулуба протягом 5 с.

Номер слайду 22

Комплекси вправ професійної гімнастики для спини. Комплекс 1 Вправа 5 ⮚ Ця вправа - одна з найважливіших з хребта, що розтягує. ⮚ І. п. - те саме, що і для вправи 1. Ляжте на підлогу, обличчям вниз, підніміть високо таз, вигнувши дугою спину, опустивши голову і спираючись на прямі руки та ноги. ⮚ У такому положенні обійдіть кімнату. Виконання цього комплексу суворо індивідуально. Спочатку кожну вправу треба робити не більше двох-трьох разів. Через день можна збільшити до п'яти та більше. Люди з нормально функціонуючим хребтом легко виконують вправи до 10 разів. Починаючи регулярно займатися комплексом, виконуйте всю програму щодня. Після того як ви відчуєте покращення, можна скоротити кількість занять до двох на тиждень, щоб зберегти хребет гнучким та розслабленим.

Номер слайду 23

Комплекси вправ професійної гімнастики для спини. Комплекс 2 Вправа 1. Розтягування шиї та верхньої частини спини ⮚ Встаньте, прийміть правильну поставу (голова, тулуб і стегна розташовані на одній прямій лінії, грудна клітка висунута вперед і вгору, плоский живіт, спина нормально вигнута), поставте ноги на ширину ступні, розслабте м'язи. ⮚ Зімкніть руки за головою, нахиліть голову вперед, а потім спробуйте повернути її у вихідне положення, опираючись руками. Робіть це протягом 6 с, вважаючи про себе: ―Одна тисяча один, одна тисяча дві,. одна тисяча шість”. ⮚ Повторіть вправу, тримаючи голову прямо, а потім відкинувши її назад якнайдалі. Витягуйте шию в кожному напрямку якнайсильніше. Вправа 2. Зміцнення та розтягнення спини ⮚ Ця вправа є дуже ефективною, коли ви відчуваєте втому в спині. ⮚ Встаньте прямо, ноги на ширині ступні, підніміться на шкарпетки і витягніть руки, потім розслабтеся. ⮚ Нагніть, покладіть долоні на ноги позаду колін, втягніть живіт і спробуйте напружити спину, опираючись руками цій напрузі. Тримайте це положення протягом 6 с, вважаючи: “Одна тисяча один, одна тисяча шість”, потім розслабтеся, напружіться, розслабтеся.

Номер слайду 24

Комплекси вправ професійної гімнастики для спини. Комплекс 2 Вправа 3. Обертання головою для зміцнення верхньої частини спини. ⮚ Вправа сприяє зняттю напруги шийної мускулатури та розтягуванню шийних хребців. ⮚ Встаньте прямо, не напружуючись. ⮚ Опустіть підборіддя на груди і повертайте голову так, щоб вухо торкнулося плеча, потилицю – спини, інше вухо – другого плеча, підборіддя – грудей. Робіть це повільно, розтягуючи шийні м'язи та хребці. ⮚ Повертайте голову 20 разів на один бік і стільки ж разів на інший. Вправа 4. Зміцнення всього хребта ⮚ Встаньте прямо, ноги на ширині плечей, руки опущені та розслаблені. ⮚ Повертайтеся всім тілом то в один, то в інший бік, намагаючись зазирнути через плече якнайдалі, руки мляві і рухаються слідом за тілом абсолютно вільно. Вправа 5. Розвиток гнучкості хребта ⮚ Встаньте прямо, ноги разом. Підніміть прямі руки над головою. ⮚ Нагніть вперед і спробуйте пальцями доторкнутися пальців ніг, ноги не згинайте. ⮚ Поверніться у вихідне положення і потім з піднятими руками відхиліться назад якнайдалі, руки і голова також відкинуті назад. ⮚ Поверніться до вихідного положення. Повторіть вправу 10 разів.

Номер слайду 25

Комплекси вправ професійної гімнастики для спини. Комплекс 2 Вправа 6. Обертання хребта ⮚ Встаньте прямо, ноги на ширині плечей. Підніміть руки на висоту плечей. ⮚ Повертайте тулуб праворуч якнайдалі, супроводжуючи очима цей рух, потім ліворуч, теж якнайдалі, намагаючись побачити за спиною ту саму річ, той самий предмет, що й при повороті праворуч. ⮚ Повертайтеся поперемінно вправо та вліво по 30 разів. Вправа 7. Зміцнення верхньої частини хребта ⮚ Встаньте прямо, ноги разом або злегка розставлені. ⮚ Підніміть плечі якомога вище і плавно відводьте їх назад, а потім уперед якнайдалі. Повторіть цю вправу 15 разів. ⮚ Після невеликої паузи зробіть ці ж рухи 15 разів у зворотному напрямку. ⮚ Збільшуючи кількість рухів щоденно, доведіть їх число до 30 в кожну сторону. Вправа 8. Розвиток витривалості нижньої частини хребта ⮚ Ляжте на підлогу на спину, руки, ноги прямі. ⮚ Підніміть трохи ноги і спробуйте тримати їх протягом 60 с, вважаючи про себе: "Одна тисяча один, одна тисяча два, ..., одна тисяча шістдесят". Щоразу додавайте по кілька секунд.

Номер слайду 26

Комплекси вправ професійної гімнастики для спини. Комплекс 2 Вправа 9. Зміцнення нижньої частини хребта ⮚ Ляжте на спину, руки покладіть на рівні плечей, ноги разом. ⮚ - Підніміть пряму праву ногу вертикально, витягнувши носок, потім покладіть її на підлогу вліво, торкнувшись підлоги пальцями ноги за пальцями лівої руки. Поверніть ногу у вертикальне положення, опустіть її на підлогу. ⮚ Повторіть те саме лівою ногою, торкнувшись підлоги за пальцями правої руки. ⮚ Повторіть вправу по 20 разів правою та лівою ногою. Вправа 10. Зміцнення всього хребта ⮚ Ляжте на підлогу на правий бік, ноги прямі, руки вільні, коліна не згинайте. ⮚ Випряміть ліву ногу та підніміть її вгору, потім поверніть її повільно у вихідне положення. ⮚ Зігніть ліву ногу, притисніть коліно до грудей і спробуйте торкнутися його підборіддям. ⮚ Виконайте вправу 10 разів спочатку на правому боці, а потім стільки ж на лівому. Вправа 11. Розтягування хребта ⮚ Повісніть на поперечині так, щоб не торкатися ногами підлоги (замість перекладини можна використовувати верхній край дверей). Розслабте тіло, повиснувши зовсім вільно. Пам'ятайте, що ця вправа не для рук, а для спини, тому розслабте її, щоб хребет розтягнувся. ⮚ Висіть стільки, скільки можете. Відпочиньте, а потім повторіть вправу щонайменше три рази. Вправи 1-7 комплексу можна виконувати під час перерв у роботі зі зняттям локальної втоми, вправи 8-11 рекомендуються для ранкової зарядки.

Номер слайду 27

Ергономіка робочого місця. Ергоно́міка, Ергономія (грец. έργος — праця і νώμος — закон) (англ. ergonomics, human engineering; нім.) — наука, яка комплексно вивчає особливості виробничої діяльності людини в системі «людина-техніка-довкілля» задля уможливлення її ефективності, безпеки та комфорту. Наука про пристосування посадових обов'язків, робочих місць, предметів і об'єктів праці, а також комп'ютерних програм для найбільш безпечної та ефективної праці працівника, виходячи з фізичних і психічних особливостей людського організму.

Номер слайду 28

Правильна організація вашого робочого місця і службового приміщення може мати значний вплив на вашу продуктивність. Вона дозволить вам економити час, попереджати втому і завершувати виконання завдань швидше, ніж ви планували. Меблі 1. Столи. На вашому столі повинно бути достатньо вільного місця, щоб вам було зручно працювати, не відриваючись через дрібниці. Якщо вам доводиться ділити свій час між комп'ютером і роботою з паперами, подумайте про панорамному методі, який дозволить вам переміщатися між традиційним столом і комп'ютером не встаючи. Якщо у вас є можливість, постарайтеся знайти стіл з регульованою висотою. 2. Стільці. Більшість сучасних офісних стільців оснащено коліщатками і шарнірами, що дозволяє вільно пересуватися по всій площі службового приміщення. Крім того, такі стільці обладнані спинками, що дозволяє запобігти надмірне навантаження на шию і спину. Стільці повинні бути функціональними.

Номер слайду 29

Устаткування 1. Столи. На вашому столі повинно бути достатньо вільного місця, щоб вам було зручно працювати, не відриваючись через дрібниці. Якщо вам доводиться ділити свій час між комп'ютером і роботою з паперами, подумайте про панорамному методі, який дозволить вам переміщатися між традиційним столом і комп'ютером не встаючи. Якщо у вас є можливість, постарайтеся знайти стіл з регульованою висотою. 2. Стільці. Більшість сучасних офісних стільців оснащено коліщатками і шарнірами, що дозволяє вільно пересуватися по всій площі службового приміщення. Крім того, такі стільці обладнані спинками, що дозволяє запобігти надмірне навантаження на шию і спину. Стільці повинні бути функціональними. 3. Шафа. Якщо над вашим столом обладнані полиці, вони повинні розташовуватися таким чином, щоб ви могли дотягнутися до речі, знаходиться на нижній полиці, не піднімаючись зі стільця. Предмети, якими ви користуєтеся регулярно (наприклад, телефон, принтер, різного роду довідники) повинні знаходитися в межах досяжності, щоб вам не треба було за ними тягнутися.

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Переглянути відео: https://www.youtube.com/watch?v=M616i. VYolzo&ab_channel=%D0%A2%D0%B0%D1%82%D1%8 C%D1%8 F%D0%BD%D0%B0%D0%A3%D1%88%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0https://www.youtube.com/watch?v=Ecf-Wk. Pb. KUk&ab_channel=%D0%90%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80 Переглянути своє домашнє робоче місце, зробити висновки щодо дотримання вимог охорони праці та санітарії та гігієни, недоліки виправити.

pptx
Додано
14 березня
Переглядів
157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку