"Онлайн-бесіда "Рецепти для зміцнення голосу. Методи відновлення голосу"

Про матеріал
Онлайн-бесіда: 5 простих рецептів для зміцнення голосу. Методи відновлення голосу. Кілька корисних порад солістам від керівника вокального ансамблю.
Перегляд файлу

5 простих рецептів для зміцнення голосу.
Здорове харчування вокаліста. Методи відновлення голосу.

 

Дорогі вихованці! Ви захоплюєтеся вокалом, але відчуваєте, що іноді з голосовими зв’язками відбувається щось не так? Як тримати процес під контролем, і які прості правила вам у цьому допоможуть? Умежах цієї онлайн-бесіди я підібрала для вас кілька корисних порад.

1. Напій вокаліста

Для горла й голосових зв’язок найкориснішим напоєм є чиста негазована вода кімнатної температури. Пити її слід повільно, невеликими ковтками. Іноді це — кращий засіб для швидкого відновлення голосу. До речі, у цьому випадку вам допоможе й теплий солодкий чорний чай.

2. Метод Федора Шаляпіна

Є думка, що сирі яйця позитивно впливають на голосові зв’язки. Відомо, що Федір Шаляпін перед кожним виступом обов’язково замішував гоголь-моголь. Яєчні компоненти зволожують слизову гортані, «змащуючи» зв’язки, на деякий період часу забезпечують їм оксамитове, соковите звучання. Такий же рецепт застосовують і багато сучасних виконавців для підготовки зв’язок перед виступом. Для красивого й чистого голосу не обов’язково пити сирі яйця щодня, достатньо робити це один раз на тиждень. Вони чудово відновлюють сили вокаліста, а також пом’якшають горло, сприяючи м’якому і красивому співу.

3. Рослинні олії для голосу

Ефективно й без побічних дій пом’якшує слизову оболонку і зв’язки персикова олія. Саме її лікарі-фоніатори призначають у разі різних запалень та травм голосового апарату.

Найпростішим методом застосування персикової олії у разі захворювань горла є полоскання. Для цього в теплу, кип’ячену воду додайте кілька крапель олії, а ще трішки меду або молока. Полоскати горло потрібно до п’яти разів на день.

4. Раціон вокаліста перед виступом

Переїдання та голод — дві крайності, які аж ніяк не сприяють відмінній роботі голосового апарату. За дві-три години перед публічним виступом потрібно досить щільно поїсти, щоби їжа не тиснула на діафрагму, встигнувши віддати свою користь організму й забезпечивши його необхідною енергією для виступу. Багато фахівців радять їсти гречану кашу з куркою. Куряче м’ясо наситить вас білком, а гречка — хороша профілактика осиплості голосу.

5. Щоденний раціон співака

Для сильного і красивого голосу необхідно дотримуватися кількох простих правил харчування.

Ранок починати зі щільного сніданку, щоби створювати дихальну опору для голосу. Можна їсти м’ясо, кашу або салати.

Вдень рекомендується утриматися від вживання гострої їжі й тієї, що подразнює горло.

Цукерки, шоколад, тістечка й морозиво можна вживати не раніше, ніж за годину після співу. Солодке може нашкодити красивому і вільному звучанню голосу, бо викликає першіння.

До раціону вокаліста обов’язково має входити нежирне м’ясо. Воно містить жири, які корисні для загального стану організму й голосових зв’язок.

А зараз, дорогі вихованці, я хочу поділитися з вами порадами про те, як швидко відновити голос.

Справжній вокаліст повинен жити радісно, отримувати якомога більше позитивних емоцій. Непогано б нам усім взяти собі на замітку це властивість характеру, правда? Справжній вокаліст не повинен перевантажувати себе фізичною роботою, допускати стресів. Повинен добре харчуватися, причому без надмірностей, частіше бувати на природі, висипатися. Список можна продовжити. Яка чудова професія! Але може виникнути проблема: як зберегти свій голос, як його відновити? Поділюся моїми рецептами, що потрібно робити, якщо у вас пропав голос і треба відновити його терміново.

1. Відпочинок і глибоке мовчання. Якщо час дозволяє, всі користуються таким ось способом. Якщо у вас сів голос, не можна говорити навіть пошепки. Шепіт сильніше напружує зв’язки, ніж звичайна мова.

2. Не розмовляйте на холоді.

3. Дихати в будь-яку погоду краще через ніс. Це захищає дихальні шляхи від влучення пилу, інфекції, зігріває і зволожує вдихуване повітря.

4. Тепле, рясне питво. Найкраще трави, морси в термосі.

5. Може допомогти для відновлення голосу і звичайна калина. Відвар квітів і ягід служить гарним полоскання при ангіні та охриплому голосі.

Що виключити з харчування, якщо у вас осип або пропав голос? Все гостре не можна: перець, часник, цибуля, хрін, спеції. Також не можна їсти солоні мариновані продукти. Пити все краще в теплому вигляді. Гаряче питво може зашкодити зв’язкам.

Бережіть своє здоров'я та голос, і нехай ваші пісні линуть вільно і красиво!

docx
Додано
25 травня 2020
Переглядів
1705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку