Опорний конспект із зарубіжної літератури для учнів 11 класу на тему: "А. Чехов "Чайка".

Про матеріал

Опорний конспект – це форма організації роботи на уроці, стислий виклад певної навчальної інформації.

Використання опорних конспектів на уроках дозволяє вчителю зменшити час на опрацювання учнями певної теми і тим самим швидше її опрацювати. Опорний конспект дозволяє відобразити найважливіше у матеріалі, що вивчається, а також сконцентрувати увагу учнів на тому матеріалі, який необхідно запам'ятати.

Перегляд файлу

Зарубіжна література

11 клас

Тема: ««Чайка» А.Чехова – перша  п'єса  російської  нової  драматургії. 

Життєва  мета  та  сенс  мистецтва  як  головні  проблеми  твору»

 

(опорний конспект)

 

Антон Павлович Чехов у світовому літературному процесі займає однаково визначне місце і як прозаїк, і як драматург. Але як драматург він визначився раніше. У вісімнадцятирічному віці Чехов розпочав роботу над своєю першою п’єсою, яка не вийшла в світ за життя автора. Але велика робота Чехова-драматурга розпочалася значно пізніше, через вісімнадцять років, з «Чайки», яку було завершено у 1896 році. Сам автор визначав її як роботу незвичну, роботу всупереч усім правилам драматургії. «Чайка» — найтрагічніша комедія, сюжет якої складається з лабіринту захоплень і пристрастей, виходу з нього немає, адже немає виходу з низки суперечливих людських почуттів.

«Чайка»  — п'єса в чотирьох діях, яка була закінчена Чеховим в 1896 році. Прем’єра «Чайки» відбулася цього ж року в Александринському театрі в Петербурзі й завершилась провалом. Актори не були готові до нових театральних ідей Чехова. Автор тяжко переживав невдачу. Але п’єсу не зняли з репертуару й продовжували грати в різних театрах. Справжній тріумф чекав на Чехова тільки через два роки, коли «Чайку» поставили в Московському художньому театрі під керівництвом К.Станіславського. Триває цей успіх і понині. На сьогодні за кількістю постановок Чехов посідає друге місце у світі (після В.Шекспіра).

Тема твору: доля митця і служіння мистецтву.

Проблеми твору: одвічна проблема дітей і батьків, старий як світ любовний трикутник,

проблема життєвої мети і призначення людини.

Провідний конфлікт п’єси — пошук життєвої мети і сенсу мистецтва в зіткненні з реаліями життя.

Основна сюжетна лінія — почуття Костянтина Треплєва і Ніни Зарічної, які здавалися всім справжніми і взаємними. Їх об’єднувала любов до мистецтва, театру, соціальна ніша і благословіння батьків у випадку, якщо молоді вирішать пов’язати свої долі. 

«Чайка» позначається як комедія, тільки в ній немає смішних героїв. Ви не знайдете там жодної веселої сцени або курйозного випадку. Вся п'єса побудована на зіткненні поколінь між впевненими дорослими персонажами і ще недосвідченою молоддю.

У п’єсі «Чайка» Чехов вперше відверто висловив свою життєву й естетичну позицію, змалювавши в ній людей мистецтва. Ця п’єса про молодих художників і про самовдоволено-сите старше покоління, що охороняє завойовані позиції. Це п’єса про любов («Мало дії, п’ять пудів любові», — жартував Чехов), про нерозділене почуття, про взаємне нерозуміння людей, жорстоку невпорядкованість особистого життя . Нарешті, ця п’єса і про болісні пошуки щирого сенсу життя, загальної ідеї, мети існування, певного світогляду, без якого життя — «суцільна мука, жах».

Що таке чайка в однойменній п'єсі Чехова, яке місце цей образ займає у творі? Чайка - це вбитий Треплєвим з рушниці птах і записаний Тригоріна сюжет для невеликого оповідання. Це і сама Ніна, яка спочатку з'єднала себе з образом убитої чайки, а потім знайшла свою дорогу. Це в якійсь мірі і Треплєв, який спочатку мріяв про велике кохання і славу, а в кінці застрелив себе з тієї ж рушниці, з якї він колись убив чайку. Це і узагальнююча ідея п'єси, порив в майбутнє. Образ вільного птаха – символ свободи людини, вираз протесту проти гнітючої дійсності.

Значення п'єси:  збагатила скарбницю світової драматургії, допомогла утвердити нові форми в театрі, образ чайки став символом московського театру.

docx
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
1164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку