Основа слова і закінчення. Змінні й незмінні слова

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 5 класі "Основа слова і закінчення. Змінні й незмінні слова" за підручником О. Заболотного.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двадцять третє жовтня. Класна робота. Основа слова і закінчення. Змінні й незмінні слова.

Номер слайду 2

П’ятикласники!Сьогодні на уроці ми з вами- повторимо та поглибимо знання про будову слова, його значущі частини; - навчимося визначати закінчення та основу слова; - вдосконалимо вміння розрізняти змінні та незмінні слова; - закріпимо здобуті знання практично.

Номер слайду 3

Будова слова – це розділ науки про мову, що вивчає значущі частини слова, їхнє значення і функціонування.

Номер слайду 4

Знаю. Хочу дізнатися. Дізнався/Дізналася

Номер слайду 5

Значущі частини слова

Номер слайду 6

Закінчення та основа слова. Закінчення – це значуща частина слова, яка змінюється. Наприклад: дерево – дерева – за деревом – на дереві

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вправа з підручника

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Застосуймо практично!Відновіть прислів’я, знімаючи риски та змінюючи форму окремих слів. Запишіть відновлені прислів’я. Чи допомогли вам закінчення поєднати слова в реченні? 1. Для \ людської \ думка \ немає \ відстань. 2. Після \ бійка \ кулаки \ не \ махають. 3. Весна \ гарна \ квіти \ а \ людина \ характер. 5. Їж \ борщ \ з \ гриби \ держати \ язик \ за \ зуби. Позначте закінчення та основу виділених слів у відновлених прислів’ях.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У світі цікавих слів. Колібрі, кенгуру, шосе,Фламінго, поні, шимпанзе,Табу, какао, доміно,Алое, радіо, кіно,Депо, метро, купе, пенсне,Кафе, трюмо, манто, кашне,І какаду, драже, парі,Та інтерв’ю, рагу, журі,Кольрабі, аташе, боа,Таксі, турне та амплуа,Пюре, бюро і ательє…Цих слів достатньо в мові є. Ти добре їх запам’ятай,Ніколи їх не відміняй!

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Робота в групах. Запишіть словаІ група – слова зі звуковим закінченнямІІ група – слова з нульовим закінченнямІІІ група – слова, які не мають закінчення. Узимку, веселка, гортати, кінь, зоопарк, поні, осінній, вчора, хліб, блакитний, какао, вікно, ліс, добро, любов, весело, яблуні, дуб.

Номер слайду 16

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Зі звуковим закінченням. З нульовим закінченням. Без закінчення. ВЕСЕЛКАОСІННІЙКІНЬЗООПАРКУЗИМКУГОРТАТИБЛАКИТНИЙВІКНОХЛІБЛІСПОНІВЧОРАДОБРОЯБЛУНІЛЮБОВДУБКАКАОВЕСЕЛО

Номер слайду 17

Складання анаграм

Номер слайду 18

Гра «Четверте зайве» Знайдіть «зайве» слово, яке незмінним.1. Коні, поні, чайки, слава.2. Веселий, відважний, мужньо, хоробрий. 3. Віз, таксі, повід, шабля.

Номер слайду 19

Знаю. Хочу дізнатися. Дізнався/Дізналася

Номер слайду 20

pptx
Додано
5 листопада 2023
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку