Особиста гігієна пацієнтів. Пролежні.

Про матеріал
Хвороба вносить розлад у діяльність усіх органів і систем людського організму. Організм, що перебуває у хворобливому стані, вимагає особливої чистоти шкіри і слизових оболонок. Тому особливу роль відіграє медична сестра, надаючи допомогу пацієнтові в підтриманні особистоi гігієни, оскільки її руки стають руками пацієнтів. Медичний працівник має прагнути забезпечити хворим комфорт, чистоту і безпеку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Особиста гігієна хворих”Викладач: Косачова Л. М. Практичне заняття з догляду за хворими, та ММТ:

Номер слайду 2

Актуальність теми: Хвороба вносить розлад у діяльність усіх органів і систем людського організму. Організм, що перебуває у хворобливому стані, вимагає особливої чистоти шкіри і слизових оболонок. Тому особливу роль відіграє медична сестра, надаючи допомогу пацієнтові в підтриманні особистоi гігієни, оскільки її руки стають руками пацієнтів. Медична сестра має прагнути забезпечити хворим комфорт, чистоту і безпеку. Добросовісне та чітке виконання усіх заходів догляду і лікарських призначень сприяє швидкому регресу патологічного процесу та одужанню пацієнта.

Номер слайду 3

Начальні цілі:∆ принципи догляду; ∆ положення пацієнта в ліжку; ∆ різні пристосування для створення пацієнтові зручного положення в ліжку;∆ вимоги до постільної білизни; ∆ правила збирання і транспортування брудної білизни; ∆ фактори ризику розвитку пролежнів; ∆ локалізацію, стадії утворення пролежнів; ∆ план догляду в разі ризику розвитку пролежнів; ∆ правила підкладання судна і подавання сечоприймача; ∆ принципи інфекційної безпеки під час виконання процедур догляду за шкірою та слизовими оболонками. З н а т и :

Номер слайду 4

∆ застелити ліжко пацієнта; ∆ змінити постільну білизну в разі перебування пацієнта в ліжку;∆ розмістити пацієнта в положенні Фаулера, Сімса, на спині, на животі; ∆ здійснити заходи догляду за пацієнтом з пролежнями; ∆ допомогти пацієнтові одягатися, роздягатися; ∆ здійснити догляд за шкірою, природними складками у тяжкохворих; ∆ здійснити догляд за волоссям; ∆ помити ноги, підстригти нігті на руках і ногах; ∆ здійснити догляд за ротовою порожниною і зубами; ∆ здійснити догляд за носовою порожниною (видалити виділення і кірки з носу);∆ здійснити догляд за очима (аплікації, очні ванночки, промивання); ∆ очистити зовнішній слуховий хід від виділень (сірка, гній, кров тощо);∆ здійснити догляд за зовнішніми статевими органами, промежиною; ∆ надавати допомогу під час фізіологічних відправлень;. У м і т и :

Номер слайду 5

Виховні цілі: Сформувати професійну відповідальність за добросовісне та чітке виконання усіх заходів догляду і лікарських призначень. Сформувати професійну установку на дотримання етичних норм та деонтологічних принципів під час проведення догляду за пацієнтами; на можливі проблеми пацієнта, що можуть виникнутинаприклад, порушення цілісності шкіри — пролежні, ризик появи попрілостей у лежачого пацієнта.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Терміни і поняття

Номер слайду 8

Гіперемія активна--почервоніння шкіри. Виникає у разі надмірного наповнення кров’ю судин якого-небудь органа або частини тіла,внаслідок розширення артеріол і посиленого притоку артеріальної крові

Номер слайду 9

Гіперемія пасивна(застійна)У разі утруднення відтоку крові

Номер слайду 10

Дефекація-Випорожнення, фізіологічний акт очищення кишок, видалення калових мас

Номер слайду 11

Дискомфорт-незручність

Номер слайду 12

Ішемія-Місцеве малокрів’я, зумовлене закупорюванням або звуженням артерії, що живить кров’ю орган

Номер слайду 13

Довірливість: уведення в деталі, що не підлягають розголосу. Конфіденційність-

Номер слайду 14

Кон’юнктивіт-Запалення слизової оболонки очей

Номер слайду 15

розм’якшення, руйнування тканин унаслідок їхнього тривалого контакту з рідиною. Мацерація-

Номер слайду 16

ураження шкіри, яке розвивається внаслідок тертя двох поверхонь тіла і подразнювальної дії поту, шкірного сала, місцевих виділень тощо. Виражається почервонінням, набряком, появою пухирів, мокнучої поверхні та тріщин в області великих складок (пахово-стегнових, міжсідничних), у ділянці анального отвору, пахових ямок, під грудними залозами, найчастіше в повних людей. Попрілості-

Номер слайду 17

Риніт -нежить, запалення слизової оболонки носа

Номер слайду 18

Стоматит-запалення слизової оболонки рота

Номер слайду 19

Еритема-обмежене або поширене почервоніння шкіри

Номер слайду 20

змертвіння (некроз) шкіри, підшкірно основи та інших м’яких тканин унаслідок їхнього стиснення, зсуву одна відносно одної, а також тертя. Пролежень -

Номер слайду 21

Геміплегія- однобічний параліч м’язів кінцівок

Номер слайду 22

План та організаційна структура заняття: Принципи догляду за пацієнтом2) Положення пацієнта в ліжку. Правила зберігання чистої та брудної білизни. Способи зміни постільної білизни тяжкохворим. Пролежні. Місця утворення пролежнів 6) Стадії утворення пролежнів. Догляд за шкірою, природними складками8) Догляд за волоссям: миття голови, розчісування9) Миття ніг, підстригання нігтів10) Догляд за ротовою порожниною при стоматиті11) Чинники ризику появи пролежнів12) Застосування підкладних суден, сечоприймачів, їх дезінфекція

Номер слайду 23

Принципи догляду за пацієнтом 1. Безпека (запобігання травматизації пацієнта)2. Конфіденційність (подробиці особистого життя на повинні бути відомим стороннім)3. Повага до пацієнта (забезпечити право на інформацію про процедуру, виконання усіх процедур за згодою пацієнта, у разі необхідності – забезпечення усамітнення)4. Спілкування (заохочення пацієнтів та членів його сім’ї до бесіди, обговорення перебігу майбутньої процедури та план догляду в цілому)5. Незалежність (заохочення кожного пацієнта до самостійності)6.Інфекційна безпека (здійснення відповідних заходів)

Номер слайду 24

Положення пацієнта в ліжку. Положення пацієнта в ліжку може бути: Активним, пасивним, вимушеним. Активне положення хворий займає при легкому перебігу захворювання або на початковій стадії тяжких захворювань. При цьому хворий самостійно змінює своє положення в ліжку, встає, ходить, здійснює заходи особистої гігієни. Пасивне положення спостерігається у хворих які знаходяться у непритомному стані або в дуже ослаблених хворих. При цьому хворий не може самостійно змінювати своє положення. Він займає таке положення, якого йому надали. Вимушене положення займають хворі для полегшення свого стану і зменшення болю або задишки. Так, під час приступу бронхіальної астми для полегшення дихання хворий займає положення ортопное – сидить, опершись руками на край ліжка або коліна, або стоїть біля вікна, опершись руками на підвіконня; при цьому розширюються міжреберні проміжки і мобілізуються допоміжні дихальні м’язи.

Номер слайду 25

Положення пацієнта в ліжку. Активне. Пасивне. Вимушене

Номер слайду 26

Тема: ” Особиста гігієна пацієнтів”Режим фізичної активності пацієнта Суворий постільний режим. Постільний Палатний Загальний

Номер слайду 27

Зберігання чистої та брудної білизни. Заповнення графологічної структури «Зберігання білизни»Правила зберігання чистої та брудної білизни:

Номер слайду 28

Зберігання білизни. ЧистоїБрудноїУ спеціально відведених приміщеннях і шафах1. У клейончастих або поліетиленових мішках.2. У санітарних кімнатах або інших спеціально відведених приміщеннях у закритій тарі, яку піддають дезінфекції не більш як на 12 год.3. Не перевозити брудну та чисту білизну в одному контейнері.

Номер слайду 29

Способи заміни постільної білизни1. Чисте простирадло згорніть до половини валиком.2. Трохи підніміть верхню половину тіла хворого, заберіть подушку і згорніть брудне простирадло з-Під голови і спини до крижів3. На звільнене місце розстеліть чисте приготовлене простирадло.4. На чисте простирадло покладіть подушку і опустіть на неї голову хворого.5. Підніміть таз, підберіть з нього брудне простирадло і продовжуйте розправляти чисте6. Підніміть ноги хворого, приберіть брудне простирадло, розправте чисте і опустіть ноги.7. Заправте краї простирадла під матрац.8. Покладіть під голову подушку

Номер слайду 30

1. Чисте простирадло згорніть валиком по довжині до половини.2. Підніміть трохи голову хворому і заберіть подушку.3. Ппідсуньте хворого на край ліжка і поверніть його на бік. Заміна постільної білизни тяжкохворому, який може повернутися на бік6. Поверніть хворого на спину, а потім на другий бік, тобто на частину ліжка, накриту чистим простирадлом.7. Заберіть брудне простирадло і розправте чисте.8. Поверніть хворого на спину.9. Краї простирадла заправте під матрац.10. Поклладіть під голову подушку.11. Укрийте хворого ковдрою з підковдрою4. Брудне простирадло згорніть до половини в напрямку до хворого.5. На звільнену частину постелі розстеліть чисте простирадло, щоб його вільний край дещо звисав з ліжка.

Номер слайду 31

змертвіння (некроз) шкіри, підшкірно основи та інших м’яких тканин унаслідок їхнього стиснення, зсуву одна відносно одної, а також тертя. Пролежень -

Номер слайду 32

Місця утворення пролежнів:а)у положенні хворого на спині (вздовж хребта, крижі, ділянка лопаток, ліктів, п’ят, потилиці)б)у положенні на боці (у ділянці кульшових і колінних суглобів)в)у положенні сидячи (ділянка куприка і сідничних горбів) Локалізація пролежнів:

Номер слайду 33

СТУПЕНІ ПРОЛЕЖНІВ:І ступінь. Шкірний покрив не порушений. Спостерігається стійка гіперемія, яка не минає після закінчення впливу тиску. ІІ ступінь. Неглибокі поверхневі порушення цілості шкіри. Спостерігається стійка гіперемія. Відбувається відшарування епідермісу.

Номер слайду 34

ІІІ ступінь. Повне руйнування шкірного покриву з проникненням у м’язи.ІV ступінь. Пошкодження всіх м’язів, тканин, сухожилків, кістки.

Номер слайду 35

Стадії утворення пролежнів, лікування. Початкові пролежні в стадії мацерації обмийте холодною перекип’яченою водою з милом, висушіть, протріть 70% етиловим спиртом і припудріть тальком. При почервонінні шкіри періодично розітріть її сухим рушником для поліпшення кровообігу і змажте 5% розчином перманганату калію. Пухирці змажте 1% розчином діамантового зеленого, потім накладіть суху стерильну пов'язку. При некрозі змертвілі тканини видаляють, рану закривають стерильною серветкою, змоченою розчином фурациліну 1:5000. В міру очищення рани накладають мазеві пов'язки (10% синтоміцинова мазь, 10% стрептоцидова мазь, мазь Вишневського).

Номер слайду 36

7 Догляд за шкірою, природними складками. Хворим, яким призначено постільний режим, допомагає митися медсестра. Якщо хворий може сісти в ліжку, йому подають тазок, а воду поливають на руки з глечика. У випадку, коли пацієнт лежить нерухомо у ліжку, йому проводять обтирання (рушником, губкою, м'якою чистою гігроскопічною тканиною, змоченими асептичним розчином - розчином оцту із розрахунку 1 ст. ложка на ½ л води, блідо- рожевим розчином перманганату калію, теплою перевареною водою). Для цього один кінець рушника змочують розчином, злегка віджимають і протирають у такій послідовності: обличчя, за вухами, шию, спину, передню частину грудної клітки, руки.

Номер слайду 37

Після обмивання в такому ж порядку шкіру ретельно протирають чистим сухим рушником. Особливу увагу звертають на складки шкіри, місця тертя і посиленого потіння (пахові складки, статеві органи, ділянка шкіри навколо анального отвору, під молочними залозами у жінок, на шиї, пахвинні ділянки тощо) — для профілактики попрілостей.

Номер слайду 38

Миття ніг. Підстригання нігтів. Ноги хворим треба мити не рідше, ніж один раз на 2 — 3 дні, звертаючи особливу увагу на міжпальцеві складки. Важкохворим у ліжко ставляють тазок з теплою водою. Для цього матрац підгинають. Після миття шкіри ніг насухо витирають.

Номер слайду 39

Догляд за ротовою порожниною при стоматиті1. Зробіть аплікацію — накладіть стерильну марлеву серветку, змочену розчином фурациліну 1:5000 або відваром ромашки на 3 — 5 хвилин. Процедуру повторюйте кілька разів на день. 2. Періодично зрошуйте ротову порожнину тяжкохворим 2% розчином натрію гідрокарбонату або 0,9% розчином натрію хлориду.

Номер слайду 40

Чинники ризику появи пролежнів( тестовий контроль)

Номер слайду 41

Приготування ліжка хворому.

Номер слайду 42

Надання хворому зручного положення в ліжку: Звичайне ліжко. Функціональне ліжко

Номер слайду 43

Заміна постільної та натільної білизни тяжкохворим: Оснащення:1. Простирадло, наволочка. 2. Підковдра. 3. Сорочка чоловіча. 4. Сорочка жіноча. 5. Труси чоловічі. б. Рушник. 7. Гумові рукавички. 8. Клейончатий мішок

Номер слайду 44

Дотримання санітарно - протиепідемічного режиму при заміні білизни: Взагалі змінюють натільну і постільну білизну в стаціонарі один раз на 7-10 днів або щоразу після забруднення. При зміні постільної білизни, якщо дозволяють умови і стан хворого, краще посадити його на стілець або перекласти його на інше ліжко чи кушетку. Мокру від поту білизну слід прати, сушити її не рекомендується. 3 метою запобігання передачі інфекції в лікувальних закладах зміну і збирання брудної білизни необхідно проводити в гумових рукавичках. Білизну, забруднену кров'ю або виділеннями організму, необхідно згорнути забрудненою, поверхнею до середини і транспортувати в щільних клейончастих мішках. Сортувати білизну в палатах забороняється. Для збирання брудної білизни в відділеннях виділяється окрема кімната.

Номер слайду 45

Заміна постільної білизни тяжкохворому в разі дозволу йому повертатися в ліжку. 1. Чисте простирадло згорніть валиком по довжині до половини. 2. Підніміть трохи голову хворого і заберіть подушку. 3. Підсуньте хворого на край ліжка і поверніть його на бік. 4. Брудне простирадло згорніть по довжині в напрямку до хворого. 5. На звільнену частину постелі розстеліть чисте простирадло, щоб його вільний край дещо звисав із ліжка. 6. Поверніть хворого на спину, а потім на другий бік, тобто на частину ліжка, накриту чистим простирадлом. 7. Заберіть брудне простирадло і розправте чисте. 8. Поверніть хворого на спину. 9. Краї простирадла заправте під матрац. 10. Покладіть під голову подушку. 11. Укрийте хворого ковдрою з підковдрою

Номер слайду 46

Заміна постільної білизни тяжкохворому в разі, якщо йому заборонено повертатись на бік. 1 -Чисте простирадло згорніть до половини валиком. 2- Трохи підніміть верхню половину тіла хворого, заберіть подушку і згорніть брудне простирадло з-під голови і спини до крижів.3- На звільнене місце розстеліть приготовлене чисте простирадло. 4-На чисте простирадло покладіть подушку і опустіть на неї голову хворого. 5- Підніміть таз, приберіть з-під нього брудне простирадло і продовжуйте розправляти чисте. 6-Підніміть ноги хворого, приберіть брудне простирадло, розправте чисте і опустіть його. Заправте краї простирадла під матрац. . Запам 'ятайте! Зміна постільної білизни тяжкохворому повинна здійснюватись із мінімальною затратою сил хворого

Номер слайду 47

Заміна тяжкохворому сорочки: 1. Підведіть руки під крижі хворого, візьміть край сорочки і обережно підніміть ії ззаду до потилиці,а спереду —до грудей. 2. Підніміть обидві руки хворого і скатану біля шиї сорочку зніміть через голову, потім зніміть рукава. 3. Одягайте хворого у зворотному порядку: спочатку надягніть рукава, потім перекиньте сорочку через голову і розправте її під тілом хворого і на грудях. Якщо у пацієнта хвора одна рука, то спочатку зніміть рукав зі здорової, а потім із хворої руки, а одягайте у зворотному порядку, починаючи з хворої руки. Якщо хворому необхідний повний спокій, то використовуйте сорочку, яка має розріз уздовж усієї спини. Надягніть її лише на руки, а краї закладіть під спину і розправте.

Номер слайду 48

Тема: ” Особиста гігієна пацієнта”Основні функції шкіри. Захисна. Видільна. Орган чуття. Терморегуляторна. Дихальна

Номер слайду 49

Догляд за шкірою у тяжкохворих:1. При необхідності під хворого підстеліть клейонку. 2. Полотняну серветку змочіть теплою водою з оцтом, відіжміть і протріть поступово шкіру в такій послідовності; обличчя, за вухами, шию, передню частину грудної клітки, живіт, руки, спину, сідниці, стегна, гомілки, ступні. Серветку періодично прополіскуйте в чистій воді. 3. Особливу увагу зверніть на складки шкіри, місця посиленого потовиділення, статеві органи, ділянку шкіри навколо заднього проходу. 4. Обмивання шкіри здійснюйте послідовно і зразу ж ретельно протирайте шкіру чистим сухим рушником, щоб хворий не застудився. При необхідності можете використати мило, 40% етиловий спирт, одеколон. При виникненні попрілостей протріть їх обережно м'яким тампоном, зволоженим блідо-рожевим розчином калію перманганату, висушіть шкіру "промоканням" і припудріть дитячою присипкою або тальком. Час від часу ці ділянки можна змазувати 1% розчином діамантового зеленого з наступним припудрюванням. Часткову обробку шкіри тяжкохворим здійснюйте щоденно вранці і ввечері.

Номер слайду 50

Догляд за шкірою у тяжкохворих. Профілактика пролежнів. Оснащення: 1. Вода тепла. 2. Мило туалетне. 3. Серветка полотняна. 4. Рушник. 5. Клейонка. 6. Таз. 7. Чиста постільна білизна. 8. Чиста натільна білизна. 9. Стерильний перев'язочний матеріал. 10. 5% розчин калію перманганату. 11. 10% розчин камфорного спирту.12. 1% розчин саліцилового спирту. 13. 40% розчин етилового спирту. 14. Слабкий розчин оцту (1 столова ложка столового оцту на склянку води). 15. 1% спиртовий розчин діамантового зеленого. 16. 1-10% синтоміцинова емульсія. 17. 10% стрептоцидова емульсія. 18. Мазь Вишневського.

Номер слайду 51

Профілактика пролежнів:1. Змінюйте положення хворого через кожні 2 години, якщо дозволяє його стан. 2. Стежте за тим, щоб постіль була чиста, суха, рівна, щоб на білизні не було складок і крихт. 3. Під сідниці тяжкохворим підкладайте надувний гумовий.круг, покритий пелюшкою, або бавовняну торбинку, наповнену просом. Під лікті та п'яти підкладайте ватно - марлеві круги. 4. Двічі на день здійснюйте часткову обробку шкіри. 6. Щодня кварцуйте шкіру спини та сідничних ділянок.5. Місця можливого утворення пролежнів протирайте ватним тампоном, змоченим одним із нижче перерахованих розчинів: 10% розчин камфорного спирту, 1% розчин саліцилового спирту, 40% розчин етилового спирту, слабкий розчин оцтової кислоти (столова ложка столового оцту на склянку води).

Номер слайду 52

Тема:” Особиста гігієна пацієнта”Ділянки найбільш частого виникнення пролежнів. Потилиця. Лопатки. Хребет. Крижова кісткасідниціліктіП’ятки. Великі вертлюги

Номер слайду 53

СУЧАСНІ МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ПРОЛЕЖНІВ

Номер слайду 54

Комірчасті матраци

Номер слайду 55

Трубчасті матраци

Номер слайду 56

Ваза-піна. Лосьйони, мила, крема

Номер слайду 57

Обробка та лікування пролежнів:1. Початкові пролежні в стадії мацерації обмийте холодною перекип'яченою водою з милом, висушіть, протріть 70% етиловим спиртом і припудріть тальком. 2. При почервонінні шкіри періодично розітріть її сухим рушником для поліпшення кровообігу і змажте 5% розчином калію перманганату. 3. Пухирці змажте 1% розчином діамантового зеленого, потім накладіть суху асептичну пов'язку. 4. При некрозі змертвілі тканини видаляють, рану закривають стерильною серветкою, змоченою розчином фурациліну 1:5000. В міру очищення рани накладають мазеві пов'язки (10% синтоміцинова мазь, 10% стрептоцидова мазь, мазь Вишневського). Запам 'ятайте! Занесення інфекції у таких хворих може призвести до сепсису і стати причиною смерті. Поява пролежнів у хвориу,є незаперечним свідченням поганого догляду.

Номер слайду 58

Догляд за волоссям. Медсестра вранці та ввечері повинна розчісувати волосся тим хворим, які не можуть це зробити самостійно. У кожного хворого має бути індивідуальний гребінець. Жінкам волосся розчісують і заплітають у косу. Не можна розчісувати волосся гребінцем з гострими зубцями, бо вони подразнюють і пошкоджують шкіру. Краще користуватися щіткою, яка, до того ж, поліпшує кровообіг у шкірі голови. Коротке волосся розчісують, рухаючи гребінець від коріння волосся до його кінця. Довге волосся краще розчісувати в кілька прийомів. Спочатку розчісують кінці волосся, а потім поступово переходять ближче до шкіри. При захворюваннях, які потребують тривалого перебування 'в ліжку, волосся краще коротко обстригати.

Номер слайду 59

Голову миють один раз на 7 — 10 днів під час прийняття гігієнічної ванни. Важкохворим голову миють у ліжку. Миття голови: Намиливши голову, розтирають шкіру голови, потім споліскують, насухо витирають і розчісують. Потім голову пов'язують хусткою, щоб не допустити переохолодження.. Голову нахиляють назад і, поливаючи воду з глечика, миють. Трохи підйявши головний кінець, ставлять тазок на сітку ліжка.

Номер слайду 60

Нігті на руках та ногах коротко підстригають не рідше одного разу на тиждень, найкраще після гігієнічної ванни. Слід пам'ятати, що під довгими нігтями накопичується бруд, який, потрапляєючи в їжу, може спричинити ряд захворювань. Правила підстригання нігтів: Підстригають нігті маленькими ножицями так, щоб не поранити шкіру.

Номер слайду 61

Послідовність дій при виконанні процедур. Туалет ротової порожнини тяжкохворому, який знаходиться у свідомому стані. 1. Допоможіть тяжкохворому вимити руки. 2. Подайте йому ниркоподібний лоток. 3. Забезпечте його одним із розчинів для обробки ротової порожнини і ватними або марлевими тампонами. 4. Зволоженим тампоном хворий за допомогою пальців своїх рук протирає зуби, а потім прополіскує ротову порожнину.

Номер слайду 62

Туалет ротової порожнини тяжкохворому, який знаходиться в непритомному стані.1. Опустіть підголівник ліжка, приберіть подушку. Надайте хворому горизонтального положення, щоб промивні води не аспірували в дихальні шляхи. 2. Під голову підстеліть клейонку або пелюшку, складену в кілька шарів. 3. Голову хворого поверніть краще вліво. 4. Під кутик рота підставте ниркоподібний лоток. 5. Шпателем відведіть щоку. 6. Зволоженим марлевим або ватним тампоном на затискувачеві обробіть зуби зверху вниз із зовнішньої і, при можливості, - з внутрішньої сторони. 7. При наявності нальоту на язикові за допомогою язикоутримувача або зволоженої марлевої серветки частково витягніть його і протріть тампоном, зволоженим неподразнюючим антисептичним розчином. 8. Прополосніть ротову порожнину теплим розчином за допомогою гумового балона або шприца. 9. Просушіть переддвер'я ротової порожнини та губи сухим тампоном. 10. При пересиханні слизову оболонку і язик обробіть звіробійною або обліпиховою олією. Також можете використати 10% розчин бури в гліцерині, рослинну олію або вершкове масло. Здійснюйте обробку ротової порожнини тяжкохворим 2 рази в день. Запам 'ятайте:1. Перед обробкою ротової порожнини при наявності видаліть знімні зубні протези. 2. При протиранні верхніх корінних зубів шпателем відведіть щоку, щоб не внести інфекцію в вивідний проток привушної слинної залози. 3 цієї причини слизову оболонку щоки протирати не бажано.

Номер слайду 63

Обробка ротової порожнини при виникненні стоматиту. Профілактика запалення привушної слинної залози. 1. Зробіть аплікацію — накладіть стерильну марлеву серветку, змочену розчином фурациліну 1:5000 або відваром ромашки, на 3-5 хвилин. Процедуру повторюйте кілька разів на день. 2. Періодично прополіскуйте ротову порожнину тяжкохворим 2% розчином натрію гідрокарбонату або 0,4% розчином натрію хлориду. Запропонуйте тяжкохворому жувати суху цитринову шкірочку, сухарі або жувальну гумку.

Номер слайду 64

Догляд за очима. Показання для обробки очей: Обробку очей здійснюють у випадках наявності виділень із них, які склеюють вії і повіки. Промивання очей здійснюють з метою дезінфекції кон'юнктивального мішка при його запаленні для видалення слизу, гною.

Номер слайду 65

Послідовність дій при виконанні процедур. Протирання вій і повік. 2. Через 1-2 хв. після розм'якшення кірки другим стерильним, зволоженим антисептичним тампоном протріть повіки очей у напрямку від зовнішнього до внутрішнього кутика ока.1. Ретельно вимитими і обробленими 70% етиловим епиртом руками візьміть ватний або марлевий стерильний тампон, змочіть його одним із внще зазначених антисептичних розчинів і накладіть на очну щілину. Запам'ятайте: Для кожного ока використовуйте окремо стерильні тампони, щоб попередити перенесення інфекції з одного на друге.

Номер слайду 66

Догляд за носовою порожниною. Послідовність дій при виконанні процедури.1. Ходячі хворі під час ранкового туалету самостійно очищають носові ходи. 2. Тяжкохворим щоранку це робить медична сестра за допомогою ватної турунди. 3. При утворенні у носі кірок їх не слід здирати, оскільки це може викликати кровотечу. Крім того, після здирання утворюються нові кірки, ще товщі, і тримаються вони ще міцніше. 4. Щоб розм'якшити кірки, ватну турунду необхідно змочити в олії (соняшниковій, гліцериновій, вазеліновій, кукурудзяній, обліпиховій тощо) і ввести в кожний носовий хід (ніздрю). Через 2- 3 хв. обертальними рухами турунду видаляють, намагаючись зняти із внутрішньої поверхні носової стінки розм'яклі кірки. Потім носові ходи прочищають за допомогою сухих ватних турунд. Для того, щоб кірки розм'якли, перед проведенням туалету носової порожнини, можна ввести в кожну ніздрю масляний розчин (5 — 6 крапель) за допомогою піпетки. 5. При нежиті ніс витирають м'якою носовою хустинкою або рушником. Терти шкіру біля входу в носову порожнину не треба, слід лише прикладати м'яку тканину до шкіри, осушуючи її. 6. Щоб запобігти подразненню шкіри виділеннями, що витікають з носа, її потрібно змащувати вазеліном.

Номер слайду 67

Догляд за вухами. Значення туалету зовнішніх слухових проходів. Наявність гною у слуховому проході викликає подразнення і запалення шкіри слухового проходу. При переломі основи черепу із вух може виділятись кров. Кров у слуховому каналі є добрим поживним середовищем для мікроорганізмів. При переломі основи черепа мікроби висхідним шляхом можуть потрапити у головний мозок і викликати його запалення (енцефаліт). Тому при наявності гною або кров'яних виділень у слуховому каналі слід своєчасно і систематично здійснювати очищення його від вмісту.

Номер слайду 68

Догляд за вухами при гноєтечі1. Голову тяжкохворого поверніть на бік. 2. Вушну раковину знизу і з боків обкладіть пелюшкою. 3. Злегка відтягніть вушну раковину вверх і назад і за допомогою гумового балона або шприца влийте кілька мл теплого 3% розчину перекису водню. 4. Ватним тампоном або серветкою просушіть вушну раковину. 5. Знезараженими руками на кінець тонкого зонда з гвинтовою нарізкою намотайте стерильну гігроскопічну вату. 6. Лівою рукою відтягніть вушну раковину трохи назад і вверх, а правою обережно введіть зонд у зовнішній слуховий канал і легким обертанням зонда очистіть його. 7. При відсутності зонда для очищення слухового проходу використайте марлеву турундочку. Для її виготовлення візьміть смужку марлі шириною 3 см і довжиною 10 см. Заверніть краї смужки по довжині і туго скрутіть її, потім складіть вдвоє і ще раз скрутіть. Таким чином отримаєте ніби-то джгутик, за допомогою якого обертаючими рухами прочистіть слуховий канал. Таким же способом ви можете видалити із слухових проходів вушну сірку. Запам 'ятайте: Обережно користуйтесь зондом, щоб не пошкодити барабанну перетинку. 3 цих міркувань не використовуйте інші предмети (сірники, пінцети і т. і).

Номер слайду 69

Догляд за статевими органами жінки1. Положіть жінку на спину, ноги ії злегка зігніть у колінах і розведіть. 2. Підстеліть під хвору клейонку і підставте судно. 3. Станьте з правої сторони від хворої, лівою рукою притримуйте флакон із теплим розчином і поливайте антисептичний розчин на статеві органи, а корнцангом із ватним тампоном у правій руці здійснюйте рухи від статевих органів до заднього отвору, тобто зверху вниз. Промивайте послідовно лобок, статеві губи, внутрішню поверхню стегон, промежину, ділянку анального отвору. 4. За допомогою сухої серветки і корнцанга висушіть шкіру в тому ж напрямку. При відсутності корнцанга або затискувача жінка може підмитися своїми, передчасно вимитими руками. Слід лише їй полити теплий розчин на зовнішні статеві органи. 5. Приберіть судно, клейонку і продезінфікуйте їх.

Номер слайду 70

Догляд за статевими органами чоловікаІ. Положіть хворого на спину, ноги зігніть у колінах і дещо розведіть у боки. 2. Під сідниці підстеліть клейонку і підставте судно. 3. Струмінь теплої води направте на промежину і пахові складки. 4. Ватою, затисненою в корнцанг, промийте лобок, пахові,складки, цромежину, анальний отвір. 5. В такій же послідовності шкіру висушіть. 6. При наявності опрілостей у пахових складках, просушіть їх і змажте вазеліном або яким-небудь іншим жиром.

Номер слайду 71

Використання підкладних суден та сечоприймачів. Види суден та їх форми. Підкладні судна бувають емалеві, гумові, фаянсові. Вони мають видовжену або округлу форму і постачені кришками. Гумові судна використовують для ослаблених хворих, а також при наявності пролежнів, неутриманні калу і сечі. Для надування такого судна використовують компресор. Якщо гумове судно знаходиться під хворим постійно, то його зверху покривають пелюшкою і потім підкладають під хворого. На одного тяжкохворого необхідно мати 2-3 гумових судна.

Номер слайду 72

. Подача судна тяжкохворому. 1. Судно ополосніть теплою водою з тією метою, щоб воно прогрілось. 2. Попросіть хворого підняти таз і підстеліть клейонку. 3. Якщо тяжкохворий дуже ослаблений, то підведіть одну руку під крижі і допоможіть підняти йому таз. 4. Другою рукою підставте судно під сідниці так, щоб промежина знаходилась над великим отвором, а трубка — повернута в сторону колін. 5. Прикрийте хворого ковдрою і залиште його на деякий час одного. б. Після акту дефекації судно з-під хворого обережно вийміть, щоб не розхлюпати вміст, накрийте кришкою і винесіть у туалетну. 7. Вилийте вміст судна в унітаз, висушіть промежину, приберіть клейонку. Запам 'ятайте: Грубе подавання та вийманйя судна у тяжкохворих сприяє швидкому виникненню пролежнів.

Номер слайду 73

Подача сечоприймача тяжкохворому 1. Ополосніть сечоприймач теплою водою. 2. Подайте його хворому у ліжко. 3. Вилийте зразу після акту сечовиділення вміст сечоприймача в унітаз. 4. Ополосніть сечоприймач теплою водою. 5. Для видалення різкого аміачного запаху сечі періодично ополіскуйте сечоприймач 2-3% розчином хлористоводневої кислоти або миючими пастами чи порошками, які розчиняють солі сечової кислоти. Туалет промежини і ділянки заднього проходу1. Забезпечте хворого під час дефекації туалетним папером і при необхідності протріть ним ділянку заднього проходу. 2, Після акту дефекації здійсніть підмивання хворого, ретельно просушіть промежину і після цього приберіть клейонку.

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Номер слайду 76

Заповніть графологічну структуру. Зберігання білизни

Номер слайду 77

Номер слайду 78

Література. Основна: Касевич. Н. М. Практикум із сестринської справи. — Кременчук, 1995. с.- 64-74. Додаткова: 1. Шевчук М. Г. Сестринська справа. — К.: Здоров'я, 1994. с.106-128 2. Мухина С. А., Тарновская И. И. Общий уход за больными. М.: Медицина, 1989. - с.70-893. Смирнова З. М., Алтинбекова З. Б. Основи сестринської справи. Посібник з медсестринського процесу. — К.: Здоров'я, 2002. — с.85-984. Пасєчко Н. В. Основи сестринської справи. Тернопіль. Укрмедкнига, 1999.— с.211-241.

pptx
Додано
30 січня
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку