Особливості побудови опису пам’ятки історії та культури. Усний твір-опис пам’ятки історії та культури

Про матеріал
Особливості побудови опису пам’ятки історії та культури. Усний твір-опис пам’ятки історії та культури. Конспект уроку автор Драгуца А.А.
Перегляд файлу

Особливості побудови опису пам’ятки історії та культури.

Усний твір-опис пам’ятки історії та культури

 

Мета: поглибити знання учнів про сім чудес України, розглянути особливості побудови твору-опису пам’ятки історії та культури  і створити усний твір-опис пам’ятки м.Березівка; розвивати естетичні смаки учнів, уяву, пам'ять, спостережливість, образне мислення,  поповнити словниковий запас учнів;  виховувати патріотичні почуття, гордість за свою Батьківщину.

 

Тип уроку: урок-екскурсія.

 Методи та прийоми: слово вчителя, бесіда, робота в групах, метод «сніжна куля», «Незакінчене речення».

 

                                                  Перебіг  уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Оголошення теми  та мети уроку

 Слово вчителя

Я запитую в себе, питаю у вас, у людей,

Я запитую в книжок, роззираюсь на кожній сторінці:

Де той рік, де той місяць, той проклятий тиждень і день,

Коли ми, українці, забули, що ми – українці?

І що є в нас душа, повна власних  чеснот і щедрот,

І що є у нас думка, яка ще од Байди нам в’ється,

І що ми на Вкраїні  таки український народ,

А не просто населення, як це у звітах дається.

І що хміль наш – у пісні, а не у барилах вина,

І що щедрість – в серцях, а не лиш у крамничних вітринах.

І що є у нас мова, і що українська вона,

Без якої наш край – територія, а не Вкраїна.

Я до себе кажу і до кожного з вас: - Говори!

Говорімо усі, хоч ми й добре навчились мовчати!

Запитаймо у себе: відколи, з якої пори

Почали українці себе у собі забувати?

 

Ці поетичні рядки спрямовані саме до вас – молодих людей ХХІ століття. Ви живете в шаленому морі інформації, високих технологій, кожну хвилину вільного часу проводите в мережі Інтернет. А як часто замислювалися над тим, хто ви насправді, чиїх батьків діти? Відповідь як завжди одна: «Не вистачає часу». Тож спробуємо сьогодні тут і зараз знайти ті дорогоцінні хвилини  й зануритись у світ духовності нашого народу, світ культури й високої моралі, що і роблять нас українцями.

  Велика трагедія народу, коли він вмирає від голоду, засух, злиднів, економічної кризи. У стократ більша трагедія народу, коли його душа не збагнула великих історичних надбань культури. Як ви думаєте?

  Сьогодні на уроці ми з вами ознайомимося із деякими архітектурними пам’ятками. України та Одещини. Визначимо, що повинні знати, уміти  й цінувати.

 

  Знати:

  • Визначні пам’ятки української архітектури;
  • Ознайомитися з розмаїттям природного ландшафту, історією самобутніх пам’яток України та Одещини.

 

Уміти:

  • Працювати у складі групи;
  • Створити опис пам’ятки архітектури.

Цінувати:

  • Архітектурні скарби нашої Батьківщини,  її славне минуле.
  •  

Словникова робота

  • пам’ятник - . архітектурна або скульптурна споруда в пам’ять або на честь когось, чогось.
  •  пам’ятка - предмет матеріальної культури минулого; твір стародавньої писемності тощо
  •  Архітектура - – мистецтво проектування й будівництва споруд та їхніх комплексів, що формують просторове середовище для життя і діяльності людини.

 

ІІІ. Основна частина уроку. Вивчення нового матеріалу.

 

Бесіда

  • Чи любите ви подорожувати?
  • У яких місцях довелося побувати?
  • Яке враження маєте від поїздок?
  • Що запам’яталося найбільше?

Зараз я запрошую вас у мандрівку  по видатних місцях нашої країни. А знайомити нас із пам’ятками історії та культури будуть екскурсоводи.

 

Учениця.  На гостини запрошує вас Україна,

                   На людей та ідеї багата країна,

                    Калиново-пшенична, у світі єдина.

                    Український народ, мов дружна родина.

                    Спробуємо вам, шановні , показати

                    Чудеса, які вдалось нам відшукати.

 

(Розповіді та презентації учнів про визначні місця Україні)

  1. Розповідь про Тустань

Учень. Фортеця Тустань — унікальна пам'ятка історії, археології, архітектури та природи, яка майже не має аналогів у Європі. Вона виникла у ІХ ст., як важливий оборонний і митний пункт, заснований племенами Білих хорватів. Повз неї по Карпатських перевалах проходив Соляний шлях, яким перевозилася сіль з Галичини в країни Центральної Європи. Цей шлях також був одним з відтинків трансконтинентального шляху торгівлі шовком, що проходив у напрямку Китай — Португалія. З купців залога Тустані брала мито та забезпечувала їм охорону під час перевезення їхніх товарів. Завдяки територіальному розміщенню ця фортеця потрапила в коло торгових зв'язків, що підтверджується знахідками в її околицях арабських монет — дирхем, що датуються ІХ—ХІ ст. Крім цього, град був головним прикордонним та митним центром між Галицько-Волинським князівством та Угорщиною. Тустань п'ять разів перебудовується протягом ІХ—ХІІІ ст., і за останнього періоду забудови стає п'ятиповерховою.

      Перша письмова згадка є доволі пізньою. У 1340 році фортеця згадується в праці Яна Длугоша: автор оповідає про захоплення польським королем Казимиром III таких міст і замків, як Перемишль, Галич, Луцьк, Сянок, також і Тустань. Згадує Тустань у переліку градів, укріплених тим же польським королем, також польський хроніст Янко із Чарнкова під 1370 р.

     Постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 1994 р. №687 «Про державний історико-культурний заповідник «Тустань» (Львівська область)», площею 464 га, на базі видатної пам'ятки історії, археології й містобудування — наскельного оборонного комплексу міста-фортеці Тустань IX—XIII ст. створено державний історико-культурний заповідник «Тустань».

    Наскельна Фортеця «Тустань» є в перелікові визначних пам'яток історії та культури, які потребують першочергового відтворення.

Учитель.

 

  1. Розповідь про Херсонес Таврійський.

  Учень. Ще одне диво – це Херсонес таврійський, давньогрецьке місто в південно-західній частині Криму. Тут панує царство античної культури: залишки давніх вулиць, будинків, храмів. Саме в Херсонесі зберігся єдиний на українських землях античний театр. Яскрава морська блакить, білі колони, загадкові обриси стародавніх помешкань – створюють дивне відчуття подорожі в часі та просторі. Це місто-держава мало довге життя – майже дві тисячі років – і його історії є частиною історії Давньої Греції, Риму, Візантії, Київської Русі. Тут знаходиться відновлений собор святого Володимира, адже саме в Херсонесі, згідно з літописними даними, відбулося велике таїнство – хрещення Київського князя Володимира, який потім поширив християнство на всю Київську Русь.

 

  1.   Розповідь про Хортицю.

Учень.У список найвідоміших місць потрапив острів Хортиця – унікальний геологічний, природний та історичний пам’ятник. Хортиця є найбільшим островом на Дніпрі, унікальність якого в рідкісному поєднанні на одній території різноманітних комплексів – цілинних степів, байрачних та плавневих лісів, наскельної рослинності,  рідкісних та зникаючих видів рослин, пам’яток геології. Серед  головних його принад – давнє святилище, якому більше чотирьох тисяч років і яке згадував у своїх нотатках візантійський імператор Костянтин Багрянородний. Воно дуже нагадує англійський Стоунхендж. Головним же надбанням острова є славне історичне минуле – розташування козацької Запорозької Січі.

 Учитель.  Повноважним і надзвичайним послом у вічність український народ обрав козацтво. І воно з честю виконало цю роль. Неспростовним свідченням цього є сьогоденна незалежна Україна, з відродженим козацьким військом.

  А зараз ми продовжуємо подорожувати нашою країною, що багата на різні дива. Перед нами Софія Київська – центр християнської культури.

 

  1.  Розповідь про Софію Київську.

  Учениця. Собор Святої Софії розташований у самому центрі Києва. Дивне відчуття охоплює кожного, хто переступає поріг Софії Київської. Десь поза стінами залишається гомінливе сьогодення, віки розступаються, і постає далеке минуле… збудований константинопольськими майстрами в ХІ ст., він зберіг для нащадків давні фрески та мозаїки, які не зникли під столітніми шарами фарби, які наносили на витвір стародавніх майстрів наступники. Тут знаходяться могили великих князів Ярослава Мудрого та Володимира Мономаха. Упродовж сторіч Софія Київська була головною святинею Русі-України – «митрополією руською». Собор, як головний храм держави, відіграв роль духовного, політичного та культурного центру.

 

  1. Учитель. Київ славиться не тільки Софійським собором. Образ нашої столиці невіддільний від ще одного монументального історичного комплексу – Києво-Печерської лаври

 

Учень. Києво-Печерський монастир належить до 1051року і збігається з часом становлення християнства на Русі. Келії та церква були влаштовані в печерах високого придніпровського пагорба. Згодом син Ярослава Мудрого, Ізяслав, подарував монастирю надпечерний пагорб і тут було споруджено дерев’яну церкву, келії та інші будівлі. Пізніше Святослав прирізав велику ділянку землі на високому плато поблизу заміської князівської резиденції в селі Берестове, де і було закладено  в 1073- 1078рр. перший кам’яний храм – Успенський собор.

    На верхній території монастиря на початку ХІІІ ст.. було споруджено Іоано-Предтеченську церкву, Троїцьку надбрамну церкву, трапезну палату та фортечні мури з вежами.

     Успенський собор являє собою типовий взірець давньоруського шестистопного хрестово-купольного храму. Шість хрестоподібних стовпів несли склепіння і ділили храм на три частини, які закінчувалися  на сході вівтарними гранованими апсидами, а на заході – притвором, над яким розташовувалися хори. Урочисто й пишно було вирішено інтер’єр храму. Стіни були розписані фресками та прикрашені мозаїкою. Підлогу викладено шиферними плитами, інкрустованими золотою смальтою. Вівтар відділявся мармуровою огорожею.

    Стіни було складено з тонкої цегли – плінфи та каменю-валуну – способом мішаної кладки. Кладка велася на розчині, який називався цементівкою . облицювання стін виконувалося змішаною кладкою, при цьому кожен другий ряд плінфи ледь заглиблювався в товщу стіни, а виїмка заповнювалася цементівкою і ретельно затиралася. Чергування рядків оранжевої плінфи та трішечки рожевої цементівки створювали гру мальовничих смуг.

    Літопис свідчить, що в розпису храму брав участь давньоруський художник Аліпій.

 

  1. Розповідь про дендропарк «Софіївка».

Учень. Знаменитий двохсотлітній дендропарк «Софіївка» знаходиться в місті Умань Черкаської області. Заснований парк у 1796 році польським магнатом Станіславом Потоцьким на честь дружини – красуні-гречанки Софії, і був подарований їй у день її янгола в травні 1802 року. Своєю красою він може зрівнятися з палацовим парком у Версалі або парком Сан-Сусі в Потсдамі. Усіх, хто потрапляє в Софіївку, вражає гармонія рослинного світу з архітектурними творіннями.

 

 Учитель.  У реченнях опису пам’ятки «відомим» є назва предмета чи його частина, «новим» - ознаки предмета чи його частини.

 

Опис пам’ятки треба складати за таким планом:

 

 І. Вступ.  Розповідь про пам’ятку (хто, коли і де створив, з якою метою, стислий переказ  змісту легенди, пов’язаної з пам’яткою тощо).

 ІІ. Виклад.  Опис пам’ятки.

1.

2.

3.

 ІІІ. Кінцівка. Роздуми щодо пам’ятки – про  її роль в історії, обґрунтування необхідності берегти її.

 

  Робота з текстом.

 Прочитайте текст. Лексичне значення виділених слів з’ясуйте за словником. Визначте тему та головну думку тексту.

Оранта

 Архітектура Софії Київської зачаровує. Внутрішнє оздоблення Софійського храму так само нікого не може залишити байдужим. Зачаровують фрески, мозаїки, різьблені шиферні плити, мармурова усипальниця Ярослава Мудрого.

  Мозаїки Софії Київської є перлиною світового мистецтва. З’ясовано, що над ними працювала артіль із восьми художників. 640 квадратних метрів стін майстри заповнили упродовж трьох років.

  Центральний образ собору – Марія-Оранта. Ця велика мозаїка виконана особливо майстерно.

  Чому образ Оранти винесено  у храмі на чільне місце? Річ у тім, що Богородицю вважали захисницею Києва, як тоді казали, «непорушною стіною», крізь яку не могли перелетіти жодна ворожа стріла, жоден спис.

 Діва Марія зображена на округлій  увігнутій стіні. Все тло навколо неї викладено золотою смальтою. Від цього постать Богородиці огорнута м’яким золотистим сяйвом.

  Обличчя Оранти серйозне. Навіть суворе. Сині, блакитні, золотисті барви її вбрання надають постаті  урочистості. Обличчя здається рожевуватим. Самих рожевих кубиків смальти на щоках, вустах та підборідді Богоматері не так багато. Але тоненька рожева смужка, якою обведено її уста, ніс, підборіддя й повіки, немов накладає на сусідні кольори рожевий відтінок. Обличчя Божої матері від цього оживає, стає виразнішим.

  Мозаїчне зображення Оранти в Софії Київській – найбільше за розміром у християнському світі. Висота постаті – 5,5 метра. Якби мозаїку можна було «розігнути» й перевести на рівну площину, постать важко було б назвати ідеально пропорційною. Але ж над зображенням працювали найвміліші майстри! Вони врахували, що зображення на увігнутій площині здаватиметься меншим, ніж є насправді. Тому мозаїчний портрет сприймаємо як образ істоти, гармонійної і внутрішньо, і зовні.

  Не втративши за дев’ять з половиною століть своєї краси, мозаїки Софії Київської є зразком високої сили мистецтва.

 

  Завдання до тексту.

  1. Визначте стиль тексту. Свою думку доведіть.
  2. Який тип мовлення покладено в основу тексту? Які типи мовлення допоміжні?
  3. Відшукайте в тексті опис пам’ятки історії та культури. Прочитайте його.

 

Слово вчителя. За цей час ми змогли з вами відвідати Крим, Київ, Умань, Запоріжжя та інші міста, подивилися на дивовижні споруди, створені талановитими руками наших предків. А які ж пам’ятки історії та культури є на Одещині? (учні називають пам’ятки історії та культури ).

 

  1. Розповідь про фортецю Аккерман

    Про неї мало знають в Україні, у порівнянні з іншими фортецями її рідко відвідують туристи.  Але все ж вона чудова. .

    Фортецю в Аккермані (нині Білгород-Дністровський) побудували молдавани у 13 столітті. Через двісті років сюди прийшли турки. Майже три століття це був один із найважливіших і найпотужніших оплотів Османської імперії в Північному Причорномор'ї.

    У 1812, за підсумками чергової російсько-турецької війни, ці землі стали частиною Російської імперії. Фортеця швидко перестала вважатися військовим об'єктом, а до кінця 19 століття її оголосили пам'яткою архітектури.

   Аккерманська фортеця - найбільша в Україні. І одна з найбільш збережених. Дивно, але багато хто взагалі не знає про її існування. Хотин і Меджибіж менші, але відоміші.

Більшість приїжджих навіть не підозрюють, що посеред обпаленої сонцем причорноморського степу височить найбільша фортеця України площею 9 га. Враження від споглядання стародавньої твердині назавжди залишаються в пам'яті і серцях гостей.

     Аккерманська фортеця розташовується в центральній частині 57-тисячного міста під назвою Білгород-Дністровський. Нині це тихий райцентр Одеської області, а колись – найдавніше місто Європи, який заснували колоністи з грецького Мілета імовірно в VI столітті до н. е. Друга назва споруди співзвучна з назвою населеного пункту – Білгород-Дністровська (Білгородська) фортеця.

   Зміцнення являє собою комплекс споруд з комплексною системою оборони. Зовнішні стіни простягнулися на 2,5 км і огороджують територію площею близько 9 гектар. На найважливіших ділянках встановлено вежі: найбільш відомі їх них Дівоча (Овідія), Вартова, Пушкіна. З 34 веж збереглося 26. Висота фортечних споруд коливається від 5 до 15 метрів, їх товщина – 1,5-5 метрів.

   Частина фортеці виходить до лиману, який є природною перешкодою. З суші стіни оточує значний рів. Навіть по закінченні століть його глибина досягає 14 метрів. Внутрішній двір розділений на зони: господарську (поза стінами), цивільну та гарнізонну. Дві останніх перегороджує внутрішня стіна. На території громадянської зони була встановлена мечеть (збереглася частина мінарету)

 

  1. Розповідь про оперний театр

       Перший Міський театр був споруджений за ініціативою одеського градоначальника, видатного державного діяча герцога де Рішельє (повне ім'я — Арман Еммануель Софія-Септімані де Віньєро дю Плессі, граф де Шинон, 5-й герцог Рішельє), якого одесити досі називають коротко і з любов'ю — Дюк. Серед інших турбот: торгових, військових, будівельних, де Рішельє не забував, що Одеса — місто різноплеменне і різномовне. І найкраще, що може об'єднати різних людей з їх різними звичаями, інтересами, мовами, — це музика.

      У 1803 році де Рішельє надіслав до Петербурга петицію з проханням виділити кошти для будівництва в Одесі церкви, митниці і театру. У документі вказувалася сума 20 000 рублів. У ті роки театри були наявні лише в Петербурзі і Москві, і Одеса повинна була стати з ними урівень за цим показником. Право будувати театр місто досягло в 1804 році, тоді ж були виділені необхідні кошти і розпочато його будівництво, яке закінчилось в 1809 році, і яке коштувало вдвічі більше обумовленої суми. Місту виповнилося до того часу п'ятнадцять років, видатному архітекторові Ж. Тома де Томону, за чиїм проектом театр будувався, — сорок дев'ять.

     Назва «оперний» з'явилася відносно пізно, в XX столітті, спочатку ж театр іменувався Міським. Починаючи з 1820-х р.р на його сцені виступали відомі оперні співаки, трупи імператорських і королівських театрів.

      У ніч на 2 січня 1873 року, через 64 роки після відкриття, Міський театр був повністю знищений пожежею, що почалася через загоряння газового ріжка, що висвітлював години в нічний час. Люди, які очували в театрі, на щастя, не постраждали, але вранці перед очима здивованої публіки постали лише димлячі, не підлягаючі відновленню руїни.

     Зал театру декорований в стилі пізнього французького рококо, оздоблений ліпним орнаментом з найтоншою позолотою. Головний мотив орнаменту — рокайль, добре гармонуючий з тонким рослинним ліпленням, що ажурним мереживом покриває стелю, огорожі галерей і лож і перекриття над оркестровою ямою. Велика кількість мармуру, оксамиту, сяючого кришталю, виблискуючих дзеркал і позолоти створюють відчуття урочистості і б'є через край розкоші — театральний зал був і залишається одним з найкрасивіших не тільки в Європі, але і в світі.

 

  1. Розповідь про пам’ятник апельсину

    Пам'ятник апельсину, який врятував Одесу, є бронзовий монумент, розташований на бульварі Жванецького. Пам'ятник присвячений одній з історичних подій, а саме подарунку 3000 свіжих апельсинів імператорові Павлу, доставленого в Петербург з Одеського порту в лютому 1800 року.

   Відкриття монументу відбулося 2 вересня 2004 року, і було приурочено до святкування Дня міста. Скульптурна композиція є апельсином, з якого з одного боку знята кірочка і вийняті декілька часточок. У нішу, що утворилася, поставлена скульптура імператора Павла I. Апельсин встановлений на віз, який тягне трійка коней. На фрукті зображені головні пам'ятки міста: колонада Воронцовського палацу, Спасо-Преображенський собор і Оперний театр.

    Після того, як імператор Павло I в 1795 році зійшов на престол, фінансування будівництва морського порту Одеси було призупинене. За 5 років місто прийшло до занепаду, тому було прийнято рішення доставити в Петербург імператорові презент у вигляді 3000 апельсинів і просити у того у позику грошей на добудову порту. Залишившись задоволеним подібним подарунком, Павло I виконав прохання одеситів. З появою в казні коштів, відразу ж почалося бурхливе будівництво морського порту, і місто було врятоване від неминучої загибелі.

 

 Гра «Відгадай»

    На мультимедійній дошці показую споруди, пам’ятники Березівки, а діти повинні відгадати їх.

 

  • А зараз спробуємо з вами створити усний твір-опис пам’ятки культури . То ж до справи.

 

Робота в групах - метод «Сніжна куля»

1 група складає вступ.

2 група складає опис.

3 група складає кінцівку.

 Прослуховування груп.

 

 

  Метод «Незакінчене речення»

  • На сьогоднішньому уроці для мене найбільшим відкриттям було…
  • Ця інформація дозволила нам зробити висновок, що…
  • Я успішно засвоїв новий матеріал і вмію…

 

Підсумок

 Закінчити наш урок я б хотіла словами М.Горького: «Людина – диво, єдине диво на землі, а всі інші чудеса земні – результат творчості її волі, розуму, уяви».

Творчості, нових досягнень, успіхів вам!

1

 

doc
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
6502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку