Отруйність метанолу та етанолу

Про матеріал
Доброго дня! Розробка презентації до уроку 9 класу вже на моїй сторінці на Урок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруйність метанолу й етанолуЄрьомкіна Світлана 2023

Номер слайду 2

Метанол та етанол – перші найпростіші представники одноатомних спиртів. Вони практично не відрізняються за запахом, тому доволі часто трапляються випадки вживання етилового спирту замість етилового. Проте токсичність метанолу набагато вища!

Номер слайду 3

Метиловий спирт (метанол) — отрута, що діє на нервову та серцево-судинну системи організму, швидко всмоктується у шлунку, максимальний рівень у крові спостерігається через 1 годину після прийому.

Номер слайду 4

Перші симптоми отруєння такі ж як при отруєнні етиловим спиртом, потім з'являється біль у животі, запаморочення, двоїння в очах (диплопія), ослаблення реакції зіниць на світло, напади судом, колапс. Смерть настає внаслідок параліча дихального центру.

Номер слайду 5

Невідкладна допомога. Промивання шлунку. В/в введення гіпертонічного розчину глюкози з інсуліном, 4% розчину гідрокарбонату натрію. Вітамінотерапія. В/в повільно 5—10% розчин етилового спирту з ізотонічним розчином натрію хлориду (10—20 мл етилового спирту на добу; біохімічні протиотрути)Госпіталізація

Номер слайду 6

Згідно з Національним стандартом України ДСТУ 4221:2003 етанол — це токсична речовина з наркотичною дією, за ступенем впливу на організм людини належить до четвертого класу небезпечних речовин. Має канцерогенні властивості.

Номер слайду 7

Дія алкоголю на організм людини Концентрація етанолу, після якої клітини мозку починають відмирати, досягається після споживання понад усього 20 мл етилового спирту чоловіками та 10 мл жінками. Відповідно, після споживання від 20 мл етилового спирту, розслаблюючий вплив алкоголю стає вираженим, але клітини печінки і мозку ще не гинуть — так стверджують особи, коли говорять про можливості так званої помірного споживання алкоголю.

Номер слайду 8

Вміст алкоголю у кровіСтан людини0,2 г/л Дружелюбність, відчуття тепла, швидкість візуальної реакції зменшується0,6 г/л. Хороше загальне самопочуття, ментальний релакс, легке зниження когнітивних здібностей0,9 г/л. Балакучість, підвищена емоційність, відчуття пригнічуються, контроль слабшає1,2 г/л. Сплутаність мови, хитка хода1,5 г/л. Отруєння2 г/л. Нудота, депресія, втрата працездатності, втрата контролю над власним тілом3 г/л. Заціпеніння4 г/л. Втрата свідомості, коматозний стан6 г/л. Смерть, спричинена серцевою та дихальною недостатністю. Як рівень алкоголю у крові впливає на поведінку та стан людини

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Алкоголь – наркотик!!!!Після споживання він концентрується у мозку, де діє на 2 групи нейромедіаторів. Активізує рецептори гама-аміномасляної кислоти (ГАМК) — один із основних гальмівних медіаторів нервової системи. Збудження клітин знижується, організм людини заспокоюється. Посилює синтез власних опіатів організму людини: ендорфінів (гормони задоволення), а, також, дофаміну — медіатор, що активує центри задоволення. У людини виникає стан ейфорії. Регулярне споживання алкоголю модифікує обмін речовин у організмі: Етанол стає штатним виробником енергії, так як отримати енергію зі спирту набагато простіше, ніж з їжі. Але всі інші необхідні поживні речовини та вітаміни з алкогольних напоїв отримати не можна, тому алкоголіки страждають на дистрофію та авітамінози. Штучне стимулювання приводить до того, що організм виробляє менше власних опіатів та ГАМК. Без цих речовин людина є незадоволеною, що проходить після вживання алкоголю. Це приводить до розвитку психічної залежності, а потім й інших наркоманських синдромів.

Номер слайду 12

Алкоголізм і потомство Одним з найтяжчих, небезпечніших і трагічніших наслідків пияцтва і алкоголізму є їх вплив на потомство. Фізичне недорозвинення, різного роду каліцтва, розлади діяльності внутрішніх органів, затримки та порушення психічного розвитку, різні вроджені захворювання центральної нервової системи — це ціна, яку діти платять своїм батькам — п’яницям і алкоголікам.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
2 грудня 2023
Переглядів
530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку