Памятка "Правила поводження з агресивними дітьми"

Про матеріал
В розробленій памятці надаються ознаки за якими батьки зможуть визначити чи підліток знаходиться в розлюченому стані, а також яких правил поводження слід дотримуватися, щоб допомогти дітям стати вріноваженими
Перегляд файлу

Коли дорослі обізнані – значить, у змозі допомогти

Ознаки жорстокої поведінки в підлітків

Ні для кого не таємниця, що підліткова жорстокість сьогодні – надзвичайно актуальна проблема, і її масштаби постійно зростають. Кіно й телебачення роблять з жорстокості елемент шоу, інтернет-сайти часто пропонують глядачеві відповідний контент, комп’ютерні ігри провокують підлітків на прояв жорстокості в реальному житті. Звичайно, не кожен підліток настільки схильний до даного впливу, але групу ризику становлять емоційно нестійкі підлітки або ті, хто страждає на різні психічні розлади. Наслідки такого впливу можуть бути трагічними.

Батькам потрібно звертати особливу увагу на наступні сигнали:

  •         підліток грає з будь-якого роду зброєю;
  •         підліток сильно захоплений жорстокими комп’ютерними іграми, фільмами або інтернет-сайтами, які пропагують жорстокість;
  •         підліток загрожує тим, хто його оточує, або замішаний в буллінгу;
  •         підліток уголос фантазує про те, як жорстоко він вчинив би з ким-небудь;
  •         підліток проявляє жорстокість у ставленні до тварин.

Як поводитися з розлюченим підлітком

Багатьом підліткам важко справлятися з гнівом, і тому вони приховують його за різними емоціями, збентеження, смуток, страх, сором тощо. Коли підліток не може впоратися з почуттями, він може накинутися на опонента, піддаючи інших і себе ризику.
Завдання батьків у такому випадку – допомогти впоратися з емоціями й навчити висловлювати гнів більш конструктивно. 

Для цього дотримуйтеся таких рекомендацій:

  •         Установіть межі, правила й покарання за їх порушення. Коли ви й ваша дитина спокійні, поясніть їй, що відчувати гнів – це нормально, але важливо знайти прийнятний спосіб висловлювати його. Якщо підліток накидається на вас, він повинен понести покарання.
  •         Спробуйте зрозуміти, що ховається за гнівом підлітка. Він засмучений чи перебуває в депресії? Можливо, підліток так поводиться тому, що в його друзів є речі, які він не може собі дозволити? А можливо, підлітку просто потрібно, щоб його вислухали й не засуджували?
  •         Будьте уважні до тривожних сигналів. Можливо, ваш підліток перед спалахами гніву відчуває головний біль або починає ходити по кімнаті? Або, можливо, у нього викликає злість певний шкільний предмет?
  •         Допоможіть дитині знайти здоровий спосіб контролювати гнів. Для цього добре підійдуть фізичні вправи: біг, їзда на велосипеді, скелелазіння або командні види спорту, а ще побити боксерську грушу, потанцювати або послухати гучну музику…
  •         Надайте підлітку простір, де він зможе заспокоїтися. Коли підліток відчуває гнів, йому потрібне безпечне місце, де він зможе опанувати себе. Не переслідуйте свого підлітка, не вимагайте негайних вибачень чи пояснень, поки напад гніву не минув.
  •         Учіться справлятися з власним гнівом. Ви не зможете допомогти підлітку, якщо самі втрачаєте самовладання. У будь-якій ситуації вам необхідно залишатися спокійними та врівноваженими, незважаючи на всі можливі провокації підлітка. Якщо в сім’ї прийнято кричати або кидати речі, підліток засвоює, що так висловлювати гнів цілком допустимо.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
6 січня 2021
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку