Панас Мирний - Дитинство, навчання та його батьки

Про матеріал
Дитинство, навчання та його батьки. Панас Рудченко (псевдонім Панас Мирний) народився 13 травня 1849 р. в м. Миргороді, що на Полтавщині, у родині дрібного чиновника. Батьки: Яків Григорович Тетяна Яківна Джерело: Підручник Українська література 10 клас Олександр Авраменко та Василь Пахаренко 2018, ст. 43-44
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Панас Мирний. Та його дитинство, батьки та навчання

Номер слайду 2

ДИТИНСТВОПанас Рудченко (псевдонім Панас Мирний) народився 13 травня 1849 р. в м. Миргороді, що на Полтавщині, у родині дрібного чиновника. Панас був третьою дитиною в сім'їМати й батько письменника жили в злагоді та взаємній пошані, вели натуральне господарство. Панас Мирний написав твір “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” за участю старшого брата Івана. З Миргорода родина переїхала до Гадяча.

Номер слайду 3

НАВЧАННЯУ місцевому повітовому училищі брати й здобули середню освіту. Панасові дуже подобалася наука, за успіхи в навчанні він щороку одержував похвальні листи, мріяв про гімназію й університет. Однак далі вчитися не змогли через скромні сімейні статки. Винятковій працьовитості й старанності досягли згодом високих посад і чинів. З чотирнадцяти років Панас Рудченко служив у канцеляріях Гадяча, Прилук, Миргорода.

Номер слайду 4

Батько письменника. Батько, Яків Григорович, спочатку служив на посаді канцеляриста, а потім став бухгалтером повітового казначейства, дуже любив свою роботу, добре її знав. З дітьми (а їх у родині було п’ятеро: четверо синів та одна дочка) тримався на відстані й найбільшою погрозою для них було “розкажу батькові”. У зрілому віці всі сини поважали батька за його любов до робити й однакове ставлення до всіх.

Номер слайду 5

Мати письменника. Тетяна Яківна, була близько до дітей, вела домашнє господарство, захоплювала кулінарією й народною медициною. З дітьми вона спілкувалася тільки українською мовою, імітуючи дійових осіб, уміла розповідати бувальщини й історичні оповідки.

Номер слайду 6

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Джерело: Підручник Українська література 10 клас олександр Авраменко та василь пахаренко 2018, ст. 43-44

pptx
Додано
5 жовтня 2023
Переглядів
343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку