"ПАР: одна держава -три столиці"

Про матеріал
Презентація уроку за темою: "ПАР: одна країна три столиці" допоможе вчителю висвітлити тему уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Миргородець О. В.«ПАР: одна держава-три столиці»

Номер слайду 2

Зміст : Мета. Загальні відомостіПаспорт країни  Географічне положенняІсторія країни. Чому саме 3 столиці ?ПреторіяІсторія ПреторіїНайвідоміші пам’ятки. Цікавий факт КейптаунІсторія Кейптауна. Поділ Кейптауна на муніципалітети Найвідоміші пам’ятки. Блумфонтейн. Легенди про назву міста Історія Блумфонтейну Найвідоміші пам’ятки. Фестиваль троянд Висновок Джерела інформації

Номер слайду 3

Мета дослідження : закріпити знання про функції столиці; визначити головну роль трьох міст в економіці країни ;розвивати знання про ПАР; дізнатися про міста які виконують політико-адміністративні функції в країні. стимулювати інтерес до самостійного пошуку необхідної інформації;

Номер слайду 4

Загальні відомості Південно-Африканська Республіка — держава в південній частині Африканського материка, омивається водами Атлантичного і Індійського океанів. На його території розташовані невеликі самостійні держави Лесото і Свазіленд, на півночі граничить з Мозамбіком, Зімбабве, Ботсваною і Намібією.

Номер слайду 5

Площа країни становить 1 219 090 км² (24 місце у світі). Населення: 44,2 млн осіб (27 місце у світі). Столиці: адміністративна — місто Преторія, законодавча — Кейптаун, судова — Блумфонтейн. Національна валюта – ренд. Офіційна назва - Південно-Африканська Республіка (ПАР) - Republicof. South. Africa (Republiekvan. Suid-Afrika). Офіційні мови (загалом 11 мов): коса, зулу, свазі, ндебеле, суто, тсвана, педі, тсонга, венда, африкаанс, англійська. Прапор Герб. Валюта

Номер слайду 6

 Географічне положення. Країнарозташована на півдні Африки. Межує з Мозамбіком, Свазілендом, Ботсваною, Намібією, Лесото і Зімбабве. Адміністративний поділ - 9 провінцій : Східний Кейп, Вільна держава, Гаутенг, Квазулу-Наталь, Мпумаланга, Північно-західна провінція, Північний Кейп, Північна провінція, Західний Кейп.

Номер слайду 7

Історія країни. Як колонія, ПАР була заснована в 1652 р. голландцями, яких згодом назвали «бурами». Зараз їх нащадків звуть африканерами, а їх мову — африканс. На початку XIX ст. ця територія перейшла під управління Великобританії і в 1910 р. одержала статус домініону, тобто самоврядної колонії під назвою Південно-Африканський Союз. В 1961 р. була проголошена Південно-Африканська Республіка.

Номер слайду 8

Чому саме 3 столиці ? ПАР – єдина країна у світі, де немає одної столиці . Населення не могло вибрати , яке з міст є головне, і зробили одразу три – Преторію , Кейптаун, Блумфонтейн. Кожне місто відповідає за щось своє: Преторія адміністративна столиця, знаходиться резиденція президента. Кейптауні-законодавча , в місті засідає парламент, а у Блумфонтейні – знаходиться Верховний суд. Преторія. Кейптаун. Блумфонтейн

Номер слайду 9

Преторія Столиця Південно-Африканський Республіки й одночасно адміністративний центр провінції Трансвааль. Преторія розташована в мальовничій долині ріки Апіс на півдні Африки. У столиці перебуває резиденція президента й уряду . Населення Преторії перевищує 2, 3 мільйони населення, більшість з них - чорношкірі африканці. Основна мова - африкаанс ,також широко використовуються мови педи, тсвана, тсонга, зулу і англійська.

Номер слайду 10

Історія Преторії Преторія була заснована в 1855 р. Мартинусом Преторіусом. На честь А. Преторіуса місто й одержало свою назву. З 1860 р. Преторія – столиця бурської республіки Трансвааль. Після англо-бурської війни 1899-1902 р., Преторія стала адміністративним центром Трансваалю під протекторатом Англії. З 1910 р. Преторія – столиця домініону Південно-Африканського Союзу у складі Великобританії. В 1961 р. у результаті проголошення незалежності Преторія стала столицею незалежної Південно-Африканської Республіки

Номер слайду 11

Найвідоміші пам’ятки На сьогодні Національний парк має світову славу. Саме там було знайдено сліди людини , яка жила півмільйона років тому. На північномусході Трансваалю розташований відомий Національний парк Крюгера. У парку Крюгера живуть леви, леопарди, слони, жирафи, бегемоти, буйволи, антилопи, мавпи, багато видів птахів.

Номер слайду 12

Цікавий факт 1905 року неподалік від Преторії на копальні «Прем'єр» був знайдений найбільший в світі алмаз — Куллінан. Вага алмазу склала 3106 карат. Уряд Трансваалю подарував його англійському королю Едуарду VII. З алмаза було отримано 9 великих і близько 100 дрібних діамантів, які прикрасили скіпетр і корону Британської імперії та інші королівські регалії. 

Номер слайду 13

Кейптаун Це друге за чисельністю населення місто Південно-Африканської Республіки. Розташоване прямо на узбережжі Атлантичного океану, поруч із мисом Доброї Надії . На даний час Кейптаун визнаний одним з найкрасивіших міст світу і одним з найбільш відвідуваних місць В Південній Африці . В місті розташований парламент ПАР, міжнародний аеропорт , функціонує кілька пристаней і портів міжнародного значення .

Номер слайду 14

Історія Кейптауна У початковий період місто росло повільно, так як позначався брак робочої сили. Щоб заповнити його, голландці почали імпорт рабів з Індонезії і Мадагаскару. Багато з цих рабів влилися в колоніальне суспільство, а нащадки від змішаних шлюбів індонезійців, європейців і місцевого населення утворили декілька особливих етнічних груп. У 1795 році британські війська захопили місто після битви при Мейзенберге. За умовами мирного договору, укладеного після війни в 1803 році, Капстад був повернений голландцям, проте в тому ж році конфлікт поновився, і в 1806 році британці після битви при Блауберг знову захопили Каап. За мирним договором 1814 року цей регіон став невід’ємною частиною Британської імперії . Була створена Капська колонія, столицею якої став Кейптаун.

Номер слайду 15

Поділ Кейптауна на муніципалітети Кейптаун першим в Південній Африці отримав статус місцевого самоврядування в 1839 році. Коли було надано статус, муніципалітет Кейптауна визначався тільки теперішньою центральною частиною міста . В 1902 році стало 10 окремих муніципалітетів на Капському півострові. Після 1994 року в країні почалися масштабні реформи, вони торкнулися й адміністративних складових, тому муніципальні структури пережили, такий собі, «капітальний ремонт». У 1996 році Столична область Кейптаун була розділена на 6 муніципалітетів. А під час муніципальних виборів 2000 року ці різні структури були об'єднані в Кейптауні як один Столичний муніципалітет прийнятний для всієї агломерації, саме з цієї причини місто іноді згадується, як місто з унікальною муніципальною формою — «Унісіті».

Номер слайду 16

Найвідоміші пам’ятки Символ столиці ПАР Кейптауна – Столова гора (1087 м). Під час захоплюючого дух підйому на фунікулері можна насолодитися панорамою міста, Кемпс Бея, Лайонс Хед. Сьогодні на вершину мису Доброї Надії піднімаються тисячі туристів, щоб помилуватися видами які відкриваються звідси. А ще на мисі Доброї Надії розташований природний заповідник. Ті, хто цікавиться африканської флорою і фауною, мають можливість здійснити захоплюючі пішохідні прогулянки в ботанічних садах Кірстенбош і відвідування колонії африканських пінгвінів Болдерс. Незабутнє враження справить найбільший в Південній півкулі Акваріум двох океанів і його мешканці, число яких перевищує три сотні. Про історію міста розповість його найстаріша будівля Замок Доброї Надії (1679), колишня в’язниця Роббен Айланд, де свого часу провів 18 років колишній президент країни Нельсон Мандела. Під час туру через Кейптаун обов’язково потрібно відвідати набережну Вікторії і Альфреда і туристичний центр.

Номер слайду 17

Блумфонтейн Це столиця провінції Фрі Стейт  Південно-Африканської Республіки. Є судовою столицею країни. Сьоме за величиною місто у ПАР. Місто розташоване на висоті 1395 м над рівнем моря. У Блумфонтейні розташований Верховний Апеляційний суд. Блумфонтейн межує з напівзасушливим регіоном Кару. Місцевість, як правило, плоска з поодинокими пагорбами, а серед рослинності переважає високогірна.

Номер слайду 18

Легенди про назву міста Ймовірно, назва запозичена з голландських слів bloem (квітка) і fontein (фонтан), що означає «Фонтан квітів» або «Квітучий фонтан». Популярні легенди розповідають про одного з перших британських фермерів Рудолфуса Мартінуса Брітса, що поселився на місцевості, яка зрошувалась потужним потоком (фонтаном) біля річки Моддере. Фермер мав вола ймення Bloem (Блум). Коли віл відпочивав біля потоку, його вбив лев, який там жив. Фермери-британці назвали цю ферму Блумфонтейн (волячий фонтан), не підозрюючи, що згодом тут буде процвітаюче місто.Інша історія  називає Яна Блума (1775-1858), лідера кочового племені Корани Хой. Хой який там оселився

Номер слайду 19

Історія Блумфонтейну Перше поселення на території сучасного міста було засноване 1840 року — фермерське господарство. Офіційно місто закладене 1846 року. З 1854 по 1902 роки місто було столицею Оранжевої республіки. В 1899 році в місті проходила Блумфонтейнська конференція, яка намагалась попередити англо-бурську війну. 8 січня 1912 року тут був заснований Африканський національний конгрес, який працював над створенням законів, які б захищали права чорношкірих. До 1994 року місто було єдиною судовою столицею Південно-Африканської республіки.

Номер слайду 20

Найвідоміші пам’ятки У Блумфонтейні розташовані пагорб Хавал Хіл, Маселспуртський курорт і Сендуплесіський театр. У місті працюють багато музеїв, наприклад, Національний жіночий пам'ятник, музей англо-бурської війни, Національний музей і художній музей, національний літературний музей африкаанс. Також у місті розташований перший у Африці цифровий планетарій, Хавал-хільський планетарій, Бойденська обсерваторія, дослідницька астрономічна обсерваторія. Місто відоме  парком Голден-Гейт-Хайлендс біля підніжжя гори Мапуті. Цікавими для огляду будуть ратуші 1849 та 1893років, стара президентська резиденція, будівлі судів. В місті встановлено обеліск жінкам та дітям, які загинули в концтаборахпід час англо-бурських війн. На околицях розташовані вишневий сад в парку Гамільтон (понад 6 тис. дерев) та розарій в Королівському парку (понад 4 тис. кущів).

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Фестиваль троянд Щороку Блумфонтейн - "Місто троянд" святкує Блумфонтейнський фестиваль троянд, відомий також як "Мангаунгський фестиваль троянд". Фестиваль проводиться у жовтні, прохолодному місяці, коли троянди у Фрі Стейт цвітуть найкраще. Більшість подій відбуваються на набережній Лох-Логан у Блумфонтейні. Фестиваль приваблює ентузіастів троянд з усієї Південно-Африканської республіки світу.

Номер слайду 23

Висновок Ситуація з трьома столицями пов’язана з історією країни , при створенні Південно-Африканської Республіки влада була розподілена між столицями держав , що утворили Союз. Населення не могло вибрати , яке з міст є головне, і зробили одразу три – Преторію , Кейптаун, Блумфонтейн. Кожне місто відповідає за щось своє: Преторія адміністративна столиця, знаходиться резиденція президента. Кейптауні-законодавча , в місті засідає парламент, а у Блумфонтейні – знаходиться Верховний суд.

Номер слайду 24

Джерела інформації :https://znanija.com/task/32388042#readmorehttp://www.mir.pravo.by/info/country/za/https://history.vn.ua/pidruchniki/maslyak-geography-10-class-2018-standard-level/48.phphttp://geograf.at.ua/index/0-55

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Gurba Elena
    Дякую за цікаві факти.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 серпня 2022
Переглядів
19126
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку