Патріотичне виховання на уроках історії України

Про матеріал
Матеріал розрахований на проведення уроків історії з метою виховати свідомого громадянина – патріота, формувати почуття гідності, громадську активність молоді, які люблять свій народ, країну, її історію через формування у дітей вдячності до своєї родини та батьківщини.
Перегляд файлу

Патріотичне виховання  на уроках історії України 8 клас

 

Люди, які плюють на своїх вчителів, безсилі перед своїм ворогом.

Східна мудрість

 

Тема: «Національно-патріотичне виховання учнів - стратегічний напрямок сучасної освіти»

Мета: виховати  свідомого громадянина – патріота, формувати почуття гідності, громадську активність молоді, які люблять свій народ, країну, її історію через формування у дітей вдячності до своєї родини та батьківщини.

На початку заняття  необхідно зрозуміти  поняття самого терміну «патріотизм», привернути увагу до значення, що термін означає:

Патріоти́зм - громадянське почуття, змістом якого є любов до Батьківщини готовність пожертвувати своїми інтересами заради неї, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури, особливе емоційне переживання своєї приналежності до країни і свого громадянства, мови, історії, традицій, готовність діяти в інтересах вітчизни та постати на її захист у разі необхідності. Містить ряд важливих морально-етичних, етнічних, культурних, політичних та історичних аспектів. Включає в себе кілька понять, тісно пов'язаних з націоналізмом.

Складовою цього терміну є любов до Батьківщини, до рідного дому. Це почуття любові до рідних людей, а самими рідними людьми є батьки, які є першими вчителями в житті. Батьки вкладають сили і час в свою дитину, намагаючись її захищати, підтримувати, допомагати, розвивати, щоб дитина стала гідним членом суспільства. І саме це має усвідомити дитина. Зрозуміти цінність свого життя, зусилля своїх батьків, своєї родини, і тільки тоді  дитина усвідомить, за що вона має дякувати своїм рідним. Слова подяки , сказані дитиною, змушують зрозуміти чого її навчили, що вона отримала, чим з нею поділилися. Якщо замість вдячності діти знецінюють своїх батьків, вчителів, то вони нічого не навчаться, не зможуть перейняти досвід старших, і тому стають беззахисними перед небезпекою, саме цій мудрості вчать на Сході дітей. Коли людина знає і розуміє, кого і що має цінувати, тоді вона береже і захищає свої інтереси. Тоді в дитини формується поняття патріотизму через вдячність своїм батькам, своїм вчителям та іншим людям, які ведуть її по життю.

Завдання.

На уроці історії провести роботу з учнями, перед якими поставлено 2 завдання:

  1. написати слова вдячності батькам: «За що я вдячний своїм батькам».
  2. вибрати одного діяча періоду  Національно-визвольної війни або Руїни, проаналізувати його вчинок або діяльність та обгрунтувати свою думку: «Чому я  вважаю його  патріотом». Записати спочатку термін, що таке патріотизм, потім написати свій висновок.

 

Отримані результати:

Перше завдання було виконано учнями не зразу, вони намагалися усвідомити, що вони дійсно мають подякувати близьким. У відповідях діти намагалися висловити свою любов, і вони зрозуміли, що це почуття дуже особисте, індивідуальне , і навіть, коли вони писали не самі, а з допомогою інших, вони все одно глибоко замислювалися над цим питанням.

Приклади робіт:

«Рома Д.

Я дякую своїм батькам за те що вони подарували мені життя завжди підтримують меня ну інколи я буваю егоістичним і впертим Я дякую своїм батькам за мудрість, тепло, підтримку, яких я іноді через свій підлітковий максималізм не помічаю»

«Неля М.

Я б хотіла подякувати своїм батькам за те, що я взагалі з'явилася в цьому світі .Я їм дуже вдячна за виховання, турботу, якою вони оточували мене в перебігу всього життя .Я вважаю себе розумною, самодостатньою особистістю і доброю, розуміючою дівчиною - це теж частка виховання, за що низький уклін мамі і татові»

 

Друге завдання, яке отримали діти  на уроці історії України було виконане  у вигляді есе. Учні справилися з цим завданням, беручи за приклад діяльність конкретної історичної особи, яку вони вважали патріотом в своєму розуміння.  І саме відповідь на перше питання стала для них фундаментом, тому що вони бачили зв’язок між почуттям любові до батьківщини і відданості у вчинках відомих історичних постатей і своїм ставленням до своїх рідних.

Висновок: я вважаю, що такий аналітичний та діяльнісний підхід до виховання у дітей розуміння цінності сім'ї, через подяку близьким та на прикладах з життя видатних особистостей, формує патріотичне відношення у молоді до батьківщини, що призводить до захисту інтересів своєї країни, свого народу і своєї родини.

docx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
375
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку