Перезентація до уроку ОМ для 6 класу (дистанційне навчання). Тема: "Історичний жанр"

Про матеріал
Перезентація до уроку ОМ для 6 класу (дистанційне навчання). Тема: "Історичний жанр. Народна картина "Козак Мамай"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок образотворчого мистецтва , 6 клас. Вчитель БНВО “Звитяга”Клєпікова І. О.

Номер слайду 2

Тема уроку.Історичний жанр

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Наш урок ми розпочнемо з вправи « Запам’ятай та об’єднай». Зараз я вам запропоную 6 елементів картини. Ви маєте їх запам’ятати і співставити з запропонованими картинами. Готові? Тоді розпочинаємо.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Тож в якій картині об’єднуються всі ці елементи?

Номер слайду 12

Вірно,це народна картина “ Козак Мамай ”

Номер слайду 13

До якого жанру ми її можемо віднести? Але перед тим, як відповісти на це запитання, згадаємо, які жанри образотворчого мистецтва ви знаєте.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Отже, сьогодні ми поговоримо про історичний жанр. Складні історичні умови на землях Поросся викликали появу козацтва у Білій Церкві. 15-17 ст. наше рідне місто є осередком, твердинею козацтва. Тому і ми з вами не можемо не згадати про цю сторінку історії. А саме познайомимось з народною картиною «Козак Мамай»

Номер слайду 16

Історичний жанр один з основних жанрів образотворчого мистецтва,присвячений історичним подіям та історичним діячам, соціальнозначущим в історії суспільства

Номер слайду 17

Історичний жанр переплітається:портретпобутовим. Зображення діячів минулогоІсторіко-побутові зображенняпейзажІсториний пейзаж

Номер слайду 18

Вправа «Чомучка» Як ви вважаєте, чому картину ми відносимо до історичного жанру? Чому вона відноситься до народних картин? Чому має таку назву?

Номер слайду 19

Мамай – це половецько-татарське ім’я;відомо, «мамаями» називали стародавні скіфські та половецькі кам’яні скульптури в українських степах.

Номер слайду 20

Образ Козака-Мамая так само популярний в Україні, як образ Будди на Сході. Козак-Мамай — це козацький провидця, наш народний святий, його зображення, було неодмінним атрибутом української хати.

Номер слайду 21

Не оминув увагою цього козака-характерника і Тарас Шевченко. Зокрема, в офорті «Дари в Чигирині 1649 року» художник відтворив інтер’єр резиденції Богдана Хмельницького, на одній зі стін якої розміщена картина «Козак Мамай»

Номер слайду 22

Козак Мамай своєрідно втілює риси українського характеру — волелюбність і мужність, сумління і звитяжництво, мудру народну філософію миролюбства і надії на краще майбуття.

Номер слайду 23

«Хоч дивися на мене, та ба – не вгадаєш!Відкіль родом і як зовуть – нічирчик не знаєш!Коли трапилось кому у степах бувати,То той може прізвище моє угадати. А в мене ім’я не одно, а єсть їх до ката!»

Номер слайду 24

Дуб – живе втілення здоров’я і здорової сили. За своїм характером ніколи не гнеться – його можна тільки зламати!Дуб споконвіку був оберегом козаків. Вважалося, що у дубі живуть душі хоробрих воїнів і у нього наймогутніша влада над злими силами. Він оберігає людину від усіляких негараздів, від злого чародійства.

Номер слайду 25

Кінь на картині став уособленням долі, символом воле­любності, вірної дружби, відданості, готовності до самопо­жертви. Певно, саме тому, що ці риси характеру були най­більш шановані серед козаків.

Номер слайду 26

Кобза – це символ співучої української душі.

Номер слайду 27

Практична робота: Намалювати свою інтерпретацію картини “Козак Мамай”

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Цікавинки

Номер слайду 31

Кіно. У 2003 році на Національній кіностудії імені Олександра Довженка режисер Олесь Санін створив фільм «Мамай». Музика. У музиці образ козака Мамая знайшов відображення у піснях сучасних українських гуртів Кому Вниз, Воплі Відоплясовата Багряний Шлях.

Номер слайду 32

Плакати та графітіПід час Революції Гідності художник Микола Гончаров відтворив образ козака Мамая у графіті та плакатах серії «Все що тобі потрібно — це любов», замінивши кобзу на автомат Калашникова, а штоф на запалений «коктейль Молотова»

Номер слайду 33

Пам'ятники 24 серпня 2015 року в Краматорську  в місті Києві 2001р. Скульптори – Валентин та Микола Зноба.

Номер слайду 34

Монети23 липня 1997 року Національний банк України ввів до обігу срібну пам'ятну монету присвячену образу козака і українців загалом в Україні.

Номер слайду 35

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 березня 2020
Переглядів
4683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку