Перша світова війна і незалежність України

Про матеріал

Я вперше презентував матеріал учням 4-5-6 класів в українській школі у Канаді, але його також можна використовувати і в Україні.

Матеріал розповідає про Першу світову війну, а також про те, як вона підштовхнула українців до боротьби за незалежність

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша Світова Війна і незалежність України. Дмитро Литов, 11 листопада 2023 р.

Номер слайду 2

211 листопада – офіційне свято Канади11 листопада у Канаді відзначають День пам’яті загиблих у війнах. У цей день за символічну платню кожен може придбати червоний мак, який прикріплюють на одяг. Гроші, зібрані за їх продаж, ідуть на допомогу ветеранам

Номер слайду 3

3 Кінець Великої війни11 листопада 1918 року пролунав останній постріл війни, яку зараз називають Перша Світова війна, а тоді називали Велика Війна.

Номер слайду 4

4 Перша світова війна (1914-1918)Тоді люди ще не знали, що та війна була Першою (бо за 20 років після неї почалася Друга Світова, а зараз, як кажуть – Третя). Для людей того часу то була найбільша війна, що вони пам’ятали.

Номер слайду 5

5 Коли і хто воював?Війна відбулася у 1914-1918 роках. З одного боку воювали Австро-Угорщина, Туреччина та Німеччина. З іншого – Росія, Велика Британія, Франція та Сербія. Деякі держави (як Італія) під час війни змінили бік.

Номер слайду 6

6 А де ж була Канада?Канада, хоча і була вже незалежною, тоді ще вважалася «домініоном» (тобто сферою впливу) Великої Британії. Канадці мали британське громадянство і воювали за Британію.

Номер слайду 7

7 А де була Україна?Тоді, більше 100 років тому, землі сучасної України були розділені між Австро-Угорщиною (захід, темно-зелений колір) та Російською імперією (схід, світло-зелений колір).

Номер слайду 8

8 Українці проти українців. Це означало, що українці в австрійській армії (ліворуч) змушені були воювати проти українців у російській армії (праворуч)

Номер слайду 9

9 Братання на фронтіДедалі частіше українці, які зустрічалися на фронті як вороги, припиняли вогонь та розмовляли між собою (світлина). Поступово до них приходило розуміння: треба воювати не за Росію, не за Австрію, а створювати власну державу.

Номер слайду 10

10 Кінець Російської імперії та утворення УНРУ 1917 році Російська імперія припинила існування. Військові скинули царя, а на українських землях утворили власну державу – Українську народну республіку (УНР)

Номер слайду 11

11 Західноукраїнська народна республіка. Наступного 1918 року така ж сама доля спіткала і Австро-Угорську імперію. Тамтешні українці утворили свою державу – Західноукраїнську народну республіку (ЗУНР)

Номер слайду 12

12 Програна війна. УНР та ЗУНР об’єдналися, але навіть разом не змогли перебороти ворогів і програли війну. Землі України тоді розділили між собою СРСР, Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина. Пізніше всі вони опинилися у складі СРСР.

Номер слайду 13

13 Довга боротьба. Але і під польською владою, і під час німецької окупації, і під московською владою українські патріоти продовжували боротьбу.

Номер слайду 14

14 Сучасна війна. У 1991 р. Україна проголосила незалежність, але Росія спочатку просто тихо перешкоджала нам, а згодом відкрито напала.І зараз триває боротьба за нашу незалежність.

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку