Писанка: основні поняття, історія, символи та кольори

Про матеріал
Писанка мальована з любов'ю подарована. Основні поняття, історія, символи та кольори.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанка мальована з любоввю подарована

Номер слайду 2

Основні поняття: Писанка - розписане пташине яйце. Крашанка - яйце, пофарбоване в один колір рослинними фарбами. Крапанка - різної величини і форми крапочки по кольоровому тлі. Дряпанка — це крашанка, на якій орнамент видряпано голкою або металевим стержнем. Мальованка — це яйце, розписане фарбами за допомогою пензля.

Номер слайду 3

Трохи історіїПисанкарство виникло як своєрідне відображення уявлення людини про Всесвіт. Ще з часів язичництва для одних орнаментальна писанка символізувала світ, що пішов від яйця, була схемою його побудови, іншим вона нагадувала сонце, служила його символом.

Номер слайду 4

З однієї половинки шкарлупи утворилася земля, з другої – небо, з жовтка – сонце, з білка – місяць, а з інших решток – зорі. Щороку змій Ірод, прикутий залізними ланцюгами у пеклі, посилає на світ Божий своїх гінців. А коли повернуться, запитує, чи ще творять люди писанки. Якщо гінці цього не заперечують, Ірод заходиться від плачу, бо немає в нього сили і влади на землі. Тож поки малюють, доти й світ буде.

Номер слайду 5

Писанка – символ добра і сонця. Має магічну силу. Приносить добро, щастя, достаток. Захищає від усього злого, недоброго. Орнаменти на писанці тісно пов язані з нашим життям. Писанки були оберегом житла від грому й вогню, а людей і тварин охороняли від лихого ока.

Номер слайду 6

Символи – образи : Трикутник репрезентує Трійцю. Риба – символ Христа. Хрест – емблема страждання, смерті і воскресіння Христа. Зірки - вічність життя земного. Птахи – предвісники весни. Олень – міфічна тварина. Рослини – вчасне дозрівання, врожай. Богиня Берегиня - символ життя і родючості, матері усього живого на землі."Дерево Життя" —диво з див. Коли навесні з бруньок на верхівці гілки з'являлися три нові пагони, люди сприймали їх як триєдиний символ продовження роду (батько — мати — дитина).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дерево життя. Берегиня

Номер слайду 9

Символи, що сприяють багатому врожаю

Номер слайду 10

Символи здоров'я та довголіття

Номер слайду 11

Символи, що лікують

Номер слайду 12

Символи кохання

Номер слайду 13

Символи витривалості та сили

Номер слайду 14

Символи обереги

Номер слайду 15

Кольори. Жовта фарба - це відвар із кори дикої яблуні, лушпиння цибулі, іноді із квіток бузини. Синя виходила із відвару товкачиків, гречаної полови, сухих квітів синьої мальви. Зелену фарбу отримували із ягід чорниці чи дикої бузини (змішували їх з жовтою фарбою), із бруньок осини чи верби, із листя жита, пролісків чи моху, або з квітів темно-брунатної рожі в поєднанні з жовтим барвником. Чорна фарба з сизим відблиском виходила із кори вільхи або з молодого листя чорноклена. Червона фарба добувалась із місцевої кошенілі чи "червеця". Мармурова одержувалась із суміші навару сухого листя з сотовим медом. Для червоної і синьої фарби часто брали анілінові барвники.

Номер слайду 16

Колір фарби : Червона – любов, надія на одруження. Жовта, оранжева – урожай, тепло. Зелена – весна, воскресіння природи. Чорна – нескінченність життя людини. Червона з білим – пошана до духів. Синя – сила і здоров я. Біла –чистота і світлість душі

Номер слайду 17

Етапи побудови орнаментальної композиції на сферично-яйцевидній поверхні писанкиподіл поверхні писанки вздовж навпіл;поздовжній поділ "меридіанами" на сегменти;поділ впоперек навпіл;поділ на поперечні "широтні" паси з самостійним оформленням "бігунів";одночасний поділ "меридіанами" та "широтами";поділ на чотири сферичні чотирикутники, центри яких розташовані у шаховому порядку;поділ поверхні писанки на 24 та 48 клинчиків; діагональний поділ писанки з діагональним напрямом орнаментів.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
17 березня
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку