Планування. "Індивідуальне календарно-тематичне планування з образотворчого мистецтва"

Про матеріал

Індивідуальне календарно-тематичне планування з образотворчого мистецтва за підручником С.К. Трач, М.І. Резніченка та альбомом-посібником Н.Шевченко.

Перегляд файлу

317.pngОбразотворче мистецтво

Навчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів.

1-4 класи  (за оновленою програмою)

        За підручником С.К. Трач, М.І. Резніченка

та альбомом-посібником Н.Шевченко

І семестр

1 год.  на місяць

Тема уроку

Дата

Пізик А.

Дата

Лютік М.

 Мова графіки та живопису

1

 

 

Вступ. Пропедевтичне ознайомлення з видами образотворчого мистецтва, засобами виразності в них.

 

 

Уявлення про графіку як вид образотворчого мистецтва; основні графічні матеріали та інструменти. Виконання композиції шляхом домальовування висохлого силуету.

Засоби виразності графіки: лінія, штрих, крапка, пляма. Практична робота: виконання композиції «Хто в що одягнений?» (туш, паличка або кулькова ручка, фломастер).

2.

 

 

 

 

Силуетно-площинне зображення квітів, дерев. Ознайомлення з технікою «гратографія». Уявлення про живопис як вид образотворчого мистецтва. Художні матеріали та інструменти художника-живописця.  Техніка «монотипія». Практична робота:  виконання композиції «Золота осінь» (мило, глянцевий папір, гуаш).

 

 

3.

 

Колір — головний засіб виразності живопису. Передача багатства кольорів та відтінків у роботі з натури. Основні, похідні, теплі, холодні кольори .  «Хроматичні» та «ахроматичні» кольори.

 

 

Мова скульптури, архітектури й декоративно-прикладного мистецтва

 

 

Елементарні поняття про скульптуру  як вид образотворчого мистецтва, її основні ознаки; матеріали для роботи художника- скульптора. Рельєф. Передавання фактури поверхні в рельєфі. Практична робота:  ліплення рельєфної композиції «На дні морському» (пластилін).

 

 

4.

 

Елементарне поняття про архітектуру як вид мистецтва. Основні елементи архітектурних споруд.

Силуетне зображення будівель. Спроби передавання просторового явища загороджування в зображенні архітектурних об’єктів. Практична робота:  виконання будиночків та колективної аплікації «Чарівні куполи соборів» (кольоровий папір).

 

 

Розширення уявленнь про симетричну форму та роль вісі симетрії в її побудові. Поєднання силуетної форми й декору. Практична робота:  виготовлення фігурки янголятка в техніці витинанки. (білий та кольоровий папір).

Узагальнення і систематизація знань учнів.

 

Тема уроку

Дата

Пізик А.

Дата

Лютік М.

 

Композиційні прийоми у графіці та живописі

 

 

5.

 

 

Роль композиції у створенні художнього твору. Композиційні засоби. Елементарні поняття про будову фігури людини, її складові частини. Практична робота: виконання композиції «Зимові розваги» (гуаш, кольоровий папір)

 

 

Поняття  врівноваженої та неврівноваженої композиції. Досягнення композиційної рівноваги шляхом  розташування на площині великих та малих елементів.

Способи передавання глибини простору, за принципом “ближче – нижче”, “ближче – більше”, “далі – вище”, “далі – менше”.

6.

Статична та динамічна композиції Елементарне передавання динамічного стану об’єктів.  Поняття композиційного центру. Виділення головного в композиції.

 

 

Симетрія як найпростіший композиційний засіб організації площини. Використання зображувальних можливостей кольору. Поняття про колорит, колірну гаму, колірні асоціації. Практична робота:виконання композиції  «Танок метеликів».  (гуаш або акварельні фарби)

 

Композиційні прийоми в скульптурі та декоративно-прикладне мистецтво

 

 

7.

Розширення понять про будову тіла тварин. Відтворення особливостей будови та зовнішнього вигляду тварин під час ліплення.

Формування навичок створення статичного чи динамічного образу у скульптурі (круглій або рельєфі). Практична робота: ліплення персонажів казки «Золотий ключик, або Пригоди Буратіно» (пластилін)

 

 

Спрощення форми в декоративній композиції (рослини, птахи). Створення декоративних образів в об’ємі.

8.

Ознайомлення з традиціями писанкарства в Україні. Колірна гама, особливості писанок різних регіонів України. Практична робота «Великодні писанки» (кольоровий картон і папір)

 

 

Використання спрощення та ритму як засобів створення орнаменту. Види орнаменту. Вибір формату, виявлення головного та другорядного під час створення декоративної композиції

9.

 

 

Народна іграшка. Поняття про особливості декоративного образу тварин. Практична робота: ліплення декоративної пташки «Півень серед квітів» (пластилін)

 

 

Розширення уявлень про симетричну форму. Ознайомлення з різноманітними прийомами обробки паперу: складанням, вирізуванням, гофруванням, прорізуванням, скручуванням тощо. Практична робота:  виготовлення обємних квітів для колективної композиції (білий і кольоровий папір)

Узагальнюючий урок.

 

doc
Додано
25 грудня 2018
Переглядів
1284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку