Подорож країною кімнатних квітів

Про матеріал
Презентація ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД З БІОЛОГІЇ 7 КЛАС ВЧИТЕЛЬ БІОЛОГІЇ МАР`ЇВСЬКОЇ ЗОШ І-ІІІ СТ. ТЕРЕНТІЄВА Р.В.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож країною кімнатних квітів. ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД З БІОЛОГІЇ 7 КЛАСВЧИТЕЛЬ БІОЛОГІЇ МАР`ЇВСЬКОЇ ЗОШ І-ІІІ СТ. ТЕРЕНТІЄВА Р. В. Мар’ївська ЗОШ І-ІІІ ступенів Баштанської РДА Миколаївської області

Номер слайду 2

Подорож країною кімнатних квітів. Цілі:- навчальні: сформувати науковий світогляд учнів,цілісне сприйняття світу; сформувати загально-біологічні поняття: форми організації життя “Рослина — цілісний організм”, еволюція форм життя — пристосування рослин до навколишнього середовища; ознайомити зі спеціальними поняттями: Батьківщина, рослина, вирощування, цвітіння, волога, світло, температура, листок, флора, насіння, стебло, суцвіття, фікус, традесканція, орхідея, кактус, монстера, пальма, алое, гербера, хризантема; -розвивальні: розвивати в учнів уміння встановлювати причинно-наслідкові зв'язки; аналізувати. Узагальнювати навчальний матеріал; формулювати висновки,висувати гіпотези; відстоювати власну думку, порівнювати біологічні об'єкти; сприяти розвитку вміння співпрацювати в колективі;- виховні: виховувати в учнів дбайливе ставлення до рослин, бережливість, естетичні смаки, почуття прекрасного

Номер слайду 3

Хід заняття. Квіти — одне з найпрекрасніших творінь природи, дивовижні дарунки природи. Квіти — очі Землі. Вони бачать нас, люблять, чарують і навіть лікують. Той, хто вирощує квіти — людина особлива, бо приносить радість не лише собі, а й багатьом людям. Що найчарівніше буває,Що може душу розбудити?Скажіть мені, хто відгадає. Ви правильно назвали — квіти. Вони, як усмішка привітна,Як дотик сонечка, як казка,Червона, жовта чи блакитна.І в кожній є тепло і ласка. Любов і ніжність струменіє,Чарівність, неповторне диво.І кожна квітка серце гріє,Щоб на Землі жилось щасливо.

Номер слайду 4

Подорож країною кімнатних квітів. Кімнатні рослини є улюбленими супутниками людини з давніх-давен. Їх вирощування приносить багато радості дорослим і має великий виховний вплив на дітей. Ця робота не тільки привчає їх до праці, а й розвиває естетичний смак, учить дбайливо ставитися до живих організмів. За декоративними якостями кімнатні рослини поділяють на декілька груп. До першої групи належать усі квітучі рослини, що вирощують у приміщенні. До другої можна віднести декоративно-листяні рослини, а до третьої — виткі й ампельні рослини, які прикрашають стіни, вікна, високі меблі. До особливої групи належать усі види кактусів, які різноманітністю форм, оригінальними квітами, часом цвітіння(деякі цвітуть уночі) привертають увагу не тільки дорослих, а й дітей. Для успішного вирощування кімнатних рослин насамперед необхідне світло, потреба в якому в різних рослин є різною. Вікна, які розташовані на південному боці, рівномірно освітлюються сонцем з ранку до вечора. Вони найбільш комфортні для рослин у зимовий час. У вікна, що “дивляться” на захід та схід, займають проміжне положення. Це треба враховувати під час вирощування кімнатних рослин. Вимоги є до температури також різноманітні. Є рослини, які добре почуваються за низьких температур (8-12 градусів Цельсія), а інші за такої температури втрачають листя та бутони. Щоби з успіхом вирощувати кімнати рослини, треба зважити на їхні вимоги до світла, повітря, тепла, вологи, поживних речовин у грунті.

Номер слайду 5

Бегонія. Батьківщина - Центральна Америка й Азія. Була завезена з Європи у 18 столітті. Назва рослини походить від прізвища М. Бегона, який жив у 17 ст. в Сан-Домінго. Листки різноманітної форми, але кососерцеподібні, через що рослину раніше називали “свиняче вухо”. Легкість розмноження, різноманітність форм листків, тривале цвітіння сприяли популярності й швидкому поширенню рослини. Широко відоме розмноження бегонії Рекс листками: великий листок надрізають із нижнього боку в місцях розташування великих жилок, кладуть його на пісок і накривають склом. Стежать, щоби пісок був вологим. Можна також розрізати листок та посадити верхівкою в пісок.

Номер слайду 6

Фікус. Батьківщина — тропічна Азія, де рослина досягає 30 м заввишки з листками завдовжки до 1 м. У кімнатних умовах це напівчагарник із коричневим стеблом і великими шкірястими блискучими листками, що виділяють густий сік, до складу якого входить каучук. Рослина любить світло. Надмірне поливання восени та взимку спричиняє скидання листків. Для неї шкідливі протяги та холодне повітря. Влітку листки потрібно часто обмивати від пилу. Легко розмножується верхівковими живцями, які ставлять у воду.

Номер слайду 7

Сенполія. Батьківщина — Узамбарські гори Східної Африки, звідки походить друга назва рослини — узамбарська фіалка. Одна з найкращих рослин для кімнатної культури. Невисока трав'яниста з розеткою округлих листків. Квіти лілові, білі, рожеві. За умови правильного догляду цвітуть до 6-10 місяців на рік. Вирощують на світлі, влітку притіняють від прямих сонячних променів. Для кращого цвітіння взимку застосовують додаткове освітлення люмінесцентними лампами та частіше поливання. Розмножують листковими черепками, які висаджують похило у промитий пісок та накривають скляною банкою. Через 5-7 тижнів розвиваються молоді розетки.style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 8

Кактуси. Батьківщина — пустелі й гірські райони Центральної та Південної Америки. Більшість рослин цієї групи пристосувалися до життя в умовах нестачі вологи: листки редуковані в колючках різної довжини, стебла потовщені. Серед кактусів широко відомі опунції, тіло яких складається з округлих, овальних або видовжених члеників, де розташовані короткі, частіше помаранчеві шпильки. Квіти великі, жовті або кремові, плоди їстівні. На Батьківщині стебла вживають як овочі, плоди без шпильок — як фрукти, із соку готують сиропи, патоку, вино. У кімнатних умовах вирощують низькорослі види.

Номер слайду 9

Алое. Батьківщина — Південна Америка. У кімнатних умовах вирощують алое деревоподібне. Рослина з гіллястим стеблом, сидячими листками, товстими й соковитими, по краях м'які зубці. Листки вкриті восковим нальотом, що захищає їх від зайвого випаровування. У кімнатах зацвітає дуже рідко, звідси й друга назва — столітник. Розмножують алое стебловими живцями, які підсушують два-три дні та висаджують у горщики з піском. Відома як лікарська рослина.

Номер слайду 10

Герань, або пеларгонія Батьківщина — Африка. Пеларгонія в перекладі з грецької означає “журавель”. Дійсно, стовпчик маточки після запилення нагадує дзьоб журавля. Листки різної форми та забарвлення. Квіти великі, у суцвіттях. Рослина світлолюбна, посухостійка. Влітку слід добре поливати, взимку зрідка, не змочуючи листя. Розмножується черешками.

Номер слайду 11

Драцена, або драконове дерево. Родина Лілійні. Батьківщина — Гвінея Африка і Південна Азія, де вони ростуть як дерева або кущі. Ростуть у тропічних або субтропічних лісах, саванах, на схилах гір. У більшості видів листя шкіряне, лінійне, або ланцетне, розташоване по спіралі на стеблі, а інколи зібране в пучки на верхівці. Цвіте на 10-12 рік. Квіти маленькі. Останнім часом драцена стала не тільки декоративною, але й технічною культурою. З неї добувають смолу, яскраво-червоного кольору, яку називають “драконовою кров'ю”, а саму рослину “драконовою”. З волокон листя, яке має властивість, щетини і кінського волосу, роблять щітки. На острові Сокотра росте драцена кіноварно-червона, червоний сік якої використовують як лак для покриття металів.

Номер слайду 12

Гіпеаструм. Батьківщина — гірські райони Мексики, Центральної і Південної Америки. Цвіте раз на рік. Суцвіття складається з 2-6 квіток. Листки до 60 см завдовжки. Квіти різноманітного забарвлення. Поливати треба так, щоб земля не пересихала, особливо в зимовий період.

Номер слайду 13

Ананас. Родина Бромелієвих. Відомо 8 видів та численні сорти, поширені в Бразилії та Парагваї. Листки зібрані в розетку до 7 м завдовжки. Квіти рожево-фіолетові, зібрані в колосовидне суцвіття. Супліддя золотисто-жовте, соковите, їстівне, дозріває 4,5-5 місяців.

Номер слайду 14

Розан китайський. Батьківщина — Південний Китай. Висока рослина, в сприятливих умовах може вирости до 3 м у висоту. Квіти великі, за будовою прості, червоні. Цвіте з ранньої весни до осені, а інколи і взимку. Це — світлолюбна рослина. Під час цвітіння треба частіше поливати

Номер слайду 15

Хойя. Батьківщина — Китай, Індія, Австралія. Назву отримала на честь англійського садівника Г. Хойя. У природі зустрічається 200 видів, а кімнтних рослин лише 2 види. Цвіте кожного літа, квіти мають стійкий запах. Рослина світлолюбна.

Номер слайду 16

Спатіфіллум. Батьківщина — тропічні ліси Америки. Рослина потребує підвищеної вологості. Цвіте коли короткий день. Початок, в який забрані квіти нагадує їжака з колючками. Спатірілум утворює багато листя. Листки видовжно-овальні з витягнутим кінцем. Широколисте. Черешки до 18 см завдовжки

Номер слайду 17

Диффенбахія п'ятниста. Батьківщина — тропічні ліси Центральної і Південної Америки. Це декоративна вічнозелена рослина з великими листками. Для вирощування в домашніх умовах в кімнаті повинна бути висока температура та вологість повітря. Отруйна рослина.

Номер слайду 18

Зігокактус. Батьківщина — вологі тропічні ліси Бразилії, де росте як епіфіт на гілках дерев. До речі, Зігокактус не любить яскравого сонця, посухи, низьких температур. Рослина примхлива — не любить, щоб її переносили з місця на місце. Квітникарі-любителі давно культивують в Україні квітку з далекої Бразилії. Настільки давно, що й нарекли її Варварин цвіт. Саме в переддень свята Великомучениці Варвари на кінцях пагонів Зігокактуса з'являються гострі рожеві пуп'янки, а на Різдво численні яскраво-червоні квіти рясно вкривають схожі на соковиті листя стебла. Тому називають Зігокактус ще й Різдвянником.

Номер слайду 19

Підсумки. Сьогодні ми з вами ознайомилися з різноманітністю кімнатних рослин, особливостями їхньої будови та умовами існування на Батьківщині. Запам'ятайте, любі друзі: для того щоби рослина дивувала й радувала наше око, ми повинні враховувати особливості біологічної будови та кліматичні умови, підтримувати їх. Кімнатні рослини — це прикраса кожного приміщення. Вони надають йому затишку та святковості. Яскраві барви квітів і свіжа зелень кімнатних рослин особливо приємні в осінню негоду або зимову заметіль. Квіти заспокійливо впливають на нервову систему, відновлюючи силу й віру в себе. “Щоби жити, потрібні сонце, свобода й маленька квітка”, - писав видатний казкар Ганс Кристіан Андерсен. Справді, без квітів ми, певно, перетворилися б на бездушних роботів. Краса й повнота життя були б нам не відомі.

Номер слайду 20

ДЯКУЕМО ЗА УВАГУАвтор презентації вчитель історії Степанюк С. С.

pptx
Додано
7 квітня 2019
Переглядів
1432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку