Погляд у своє майбутнє. Професії XXI століття.

Про матеріал
Тему для бесіди я обрала тому, що хочу надати допомогу дітям у визначенні й виборі професії у майбутньому на основі власних можливостей, здібностей, потреб та інтересів.
Перегляд файлу

  Тема бесіди:

Погляд у своє майбутнє. Професії XXI століття.

 

Знайдіть професію, в яку закохаєтесь,

і вам не доведеться працювати жодного дня в житті!

Конфуцій

Мета: Вправлятися у висловленні власної думки.

 

Хід уроку

Учитель. Яка глибока думка закладена в словосполученні «вибір професії», скільки викликає воно емоцій та сподівань і водночас скільки породжує проблем! Це не просто вдало чи невдало прийняте в  рішення, це щаслива або розбита доля, активне, творче, радісне життя чи байдуже, пасивне існування.

Сьогоднішню тему для бесіди я обрала тому, що хочу надати допомогу вам у визначенні й виборі професії у майбутньому на основі ваших можливостей, здібностей, потреб та інтересів. Ще раз нагадати чому необхідна всебічна освіта та розвиток. Пояснити на конкретних прикладах, що не має предметів, які були б не важливі і на які можна було б не звертати уваги у вивченні. І  розвивати свої вміння, здібності та таланти. Тому що саме вони потім і стають основою успішної роботи чи кар’єри.

Універсальна освіта ширше відкриває двері до кабінетів працедавців, оскільки працівник із широким світоглядом сьогодні користується більшим  попитом.

Гра «Швидко та влучно»

Учитель. Чи може бути слідчим - неуважний, акробатом — людина, яка страждає запамороченнями голови, художником — той, що не вміє образно мислити, а перекладачем — людина, яка погано запам’ятовує? Ні!

1. Що ж необхідно враховувати при виборі професії?

(Учні відповідають: «Стан здоров ‘я, власні можливості, особисті й суспільні інтереси, розумові здібності».)

2. А зараз спробуйте обрати якості, які, на вашу думку, є професійно важливими для більшості професій?

Учні відповідають: «…………………………………».)

Учитель. Народна мудрість каже: щасливий той, хто радісно йде на роботу і з радістю повертається додому. Але, щоб радісно було йти на роботу, треба одержувати від неї задоволення, а це залежить від вдало обраної професії. Тож бажаю кожному з вас не помилитися у своєму виборі.

Демонстрація відео

Пам’ятайте золоту формулу вибору професії: «Хочу — можу  — треба».

Хочу – бажання, інтереси, нахили особистості.

Можу – знання, здібності, психологічні

особливості, стан здоров’я.

Треба – попит на рину праці на обрану професію.

 

Професії, які сьогодні найбільш популярні в Україні

Програмісти

Перша сходинка рейтингу досить передбачувана на сьогоднішній день. Оволодіти мовою програмування означає оволодіти мовою, якою спілкується весь світ. Дипломовані програмісти зараз можуть знайти хорошу високооплачувану роботу в пристижній компанії як в Україні, так і за кордоном.

Середня заробітна плата програміста в Україні: від 450 до 4500 доларів.

Інженери та архітектори

Як можемо спостерігати, будівництво в нашій країна також «на коні» незалежно від економічної ситуації. Кваліфіковані інженери на сьогодні користуються не аби яким попитом.

Середня заробітна плата архітектора в Україні:   10-12000 грн

 

 

Найбільш оплачувана в місті києві – 15 000 грн

 

 

 

Дизайнери

Дизайнер – це зараз одна з найбільш популярних і бажаних професій. Конкуренція на ринку відповідна. Але для висококваліфікованого спеціаліста з креативним мисленням завжди знайдеться місце під сонцем. Дизайн інтер’єру та екстер’єру, ландшафтний дизайн, веб, дизайн одягу – обирайте собі до душі!

Середня заробітна плата дизайнера в Україні:   від 7000 до 10000 грн

 

Менеджери готельно-туристичного господарства

Варто в першу чергу відмітити, що в нашій країна величезний потенціал розвитку туризму. Але, на жаль, не вистачає спеціалістів, які б з розумом підходили до справи. На туристичному ринку України зараз з’являється все більше міжнародних компаній, яким також потрібні достойні кадри.

Середня заробітна плата дизайнера в Україні:  11-12000 грн, але є вакансії  майже 20000 грн

 

Бухгалтери та аудитори

Ці професії затребувані завжди і скрізь – на будь-якому підприємстві, у будь-якій, навіть найменшій, фірмі. Щоб стати справжнім професіоналом потрібен хороший досвід, і тоді на спеціаліста може вишикуватися черга.

Середня заробітна плата дизайнера в Україні:  9000 грн, але є вакансії 35 000 грн

Юристи

Ця професія завжди вважалась престижною. Саме тому, зараз юристів немало, але достойних серед них не так багато. Щоб стати одним з висококласних юристів потрібно старанно працювати, але, якщо це ваше справжнє покликання, нудьгувати без роботи вам не доведеться.

Середня заробітна плата дизайнера в Україні:  15000 грн, але є вакансії 20 і 30000 грн

Менеджери з персоналу

Ця професія не така проста, як може здатися на перший погляд. Суть полягає не в оформленні відпусток та лікарняних. На сьогоднішній день, хороший менеджер з персоналу повинен вміти мотивувати всіх співробітників, розгледіти достойного кандидата на ту чи іншу посаду, знати, на які важелі натиснути, щоб людина працювала ефективніше, що їй для цього потрібно. Менеджеру з персоналу – це висококласні управлінці, організатори та психологи.

Середня заробітна плата дизайнера в Україні:  11000, але є вакансії  і 15000 грн

Маркетологи

Це спеціалісти, котрі повинні вміти подати товар так, щоб потенціальний клієнт чи споживач замислився, як він раніше жив без цього. Досить непроста, але дуже популярна та затребувана скрізь професія, особливо такий напрямок, як Social Media Marketing (SMM) та контент-маркетинг.

Середня заробітна плата дизайнера в Україні:  15 -20000 грн

Журналісти

Професія також популярна. Конкуренція дуже велика. Видань зараз багато, але добре влаштуватися важко. Щоб бути хорошим журналістом потрібно бути фахівцем у тій галузі, про котру готуєте матеріал, та, звісно ж, хист до цієї справи.

Заробітна плата в Україні: від 10000 до 25 000 грн. Найбільш високо оплачується Військовий журналіст.( мова, література, етика)

 

Технологи харчового виробництва

Потреба в їжі була, є і буде завжди – як у періоди кризи, так і у часи розквіту. Особливо дана професія затребувана у великих містах, де мешканці не мають змоги вести власне домашнє господарство. Окрім того, в Україна практично всі харчові підприємства мають іноземний капітал, тож і зарплатня та умови праці відповідні.

Середня заробітна плата в Україні: 20 000 грн. (А це такий предмет як: хімія)

Інформація для порівняння –

 на даний час на ринку праці  дуже необхідні перекладачі іноземних мов, а особливо зі швецької мови тому, що цих спеціалістів дуже мало. Тому заробітна плата сягає – 80000 грн.  

 

Ми стикаємося з математикою та вміннями робити розрахунки у своєму повсякденному житті повсякчас. Крім професій які пов’язані з фінансами та економікою, кожна людина має мати елементарні вміння та знання про розрахунки – це і розрахунок в магазинах,  усі банківські операції, кредитування в банках, вміння розрахувати та скласти свій бюджет.

Є ще одна професія – це працівники жеків, де нараховують нам квартплату. Але і ми самі маємо вміти робити розрахунки за комунальні платежі, навіть якщо не працюємо у житловій сфері.

 

Практична робота.

І зараз ми навчимося на конкретному прикладі.

Розрахунок за використання спожитого газу – вартість 8, 54892 за куб

Попередній показник

Поточний показник

Різниця

2500

2900

400

 

Необхідно дізнатися різницю, а потім різницю помножити на вартість - 400 *8,54892=3419,568

 

Завдання №1:

Попередній показник

Поточний показник

Різниця

2800

3300

 

 

Учитель: Тепер прийшов час спробувати себе!Чи вистачить тих навиків, які на даний час ви маєте, для деяких професії? Я підібрала, на мою думку, досить цікаві професії.

У наш час важко уявити себе без гаджетів, чи телевізора. Уявить себе в ролі журналістів, або як зараз модно блогерів.

 

Демонстрація відео

 

Завдання № 2

Виконуючи роль ведучого новин, продемонструвати, яка погода чекає на нас завтра.

 

Демонстрація відео

Завдання № 3

Виконуючи роль репортера повідомити новини, що сталися нещодавно в Україні.

 

Учитель: (Уточнення до відео)

Тара́с Григо́рович Шевче́нко - відомий також як Кобза́р. Народився 9 березня 1814 в  с. Моринці   (нині Звенигородський район, Черкаська область, Україна)  помер10 березня 1861. Український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч. Національний герой і символ України.

 

Демонстрація відео

Завдання № 4

Виконуючи роль коментатора спортивних змагань. Прокоментувати фрагмент футбольного матчу.

 

Топ професій майбутнього.

 

Учитель:  Як бачите, світ сучасних професій різноманітний! А що ж чекає на нас вже в недалекому майбутньому.

Медицина, наука, економіка і навіть соціальний устрій зазнають змін. Ринок праці теж стрімко змінюється, з розвитком глобальних технологій і постійним прогресом потреба в нових і перспективних професіях усе більше зростатиме. На зміну старим приходять нові професії, більш затребувані й цікаві.  У зв'язку з тим, що біо- та IT-технології активно входять у нашу повсякденність, зовсім скоро з'явиться безліч професій на стику наук: біоінженер, молекулярний дієтолог, сіті-фермер, енергоаудитор, проектувальник "розумних доріг" та інші.  Давайте знайомитися з новими професіями ближче...

 

Проектувальник роботів

Попит на роботів із кожним роком збільшується, а отже, знадобляться професіонали, які вмітимуть їх створювати. Зокрема потрібними будуть робототехники, які працюватимуть у побутовому напрямку (наприклад, над створенням робота-прибиральника, робота-садівника тощо).

 

 

 

Проектувальник розумних будинків

Знання та вміння у сфері програмування та ІТ-технологій допоможуть стати фахівцем, який розроблятиме системи управління домогосподарством без участі людини.

 

IT-генетик

Прогнозують, що ця професія буде доволі популярною в найближче десятиріччя. IT-генетики складатимуть індивідуальні плани лікування та запобігатимуть хворобам на ранній стадії. Здобути потрібні знання можна не лише закордоном, а й в Україні, як ось у Дніпропетровській медичній академії (Україна).

 

Інженер 3D-друку

Популярність 3D-друку набиратиме обертів. А отже, цінними будуть фахівці у цій сфері. Робота може бути як технічною, так і більш творчою. До прикладу, можна стати дизайнером одягу та прикрас, котрі друкують на 3D-принтері.

 

Фахівці дистанційної освіти

Вони будуть займатися не навчанням студентів, а координацією роботи викладачів зі студентами, що знаходяться по той бік монітора. Також в обов'язки даної професії входить пошук найбільш ефективної взаємодії між існуючими освітніми установами та освітніми онлайн-порталами.

 

Харчовий технолог

Молекулярна кухня лише недавно стала з'являтися в ресторанах, але вже зацікавила собою багатьох гурманів. Харчові технологи в майбутньому ступнуть далеко вперед, розшукуючи альтернативні джерела харчування, а також можливості для синтезування їжі.

 

Учитель:  Будь-яка робота має приносити задоволення, і не лише матеріальне, але й духовне. Ти ж не хочеш усе життя нудьгувати по вісім годин щодня? Саме тому я підготувала для вас цікавий тест на профорієнтацію . Він допоможе вам краще пізнати себе та зробити правильний вибір професії.

Тест

1. Як на мене, контролювати інших людей та вести облік — нудне заняття.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

2. Я краще буду займатися фінансовими операціями, аніж виступати на сцені.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

3. Ніколи точно не розраховую час, який витрачаю на дорогу до школи. Для мене це здається неможливим.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

4. Ризик — моє друге «Я».

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

5. Терпіти не можу безладу.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

6. Охоче проведу вільний час за книжкою про досягнення в сфері науки.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

7. Мої записи зазвичай не надто добре структуровані та організовані.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

8. Я завжди відкладаю частину грошей на потім, не витрачаючи все й одразу.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

9. У мене на робочому столі скоріше безлад, аніж бездоганний порядок.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

10. Люблю виконувати завдання згідно інструкції, або за чітко вказаним алгоритмом.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

11. Якби я був колекціонером, то зберігав би все упорядковано: в папках, шухлядах, на поличках тощо.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

12. Я дратуюсь, коли потрібно навести лад у кімнаті, впорядкувати, або систематизувати щось.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

13. Люблю працювати за комп’ютером — набирати й оформляти тексти, робити розрахунки.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

14. Перш ніж взятися до роботи, я детально продумаю свої дії.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

15. Вважаю, що черпати інформацію з таблиць та графіків — зручно та швидко.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

16. Я в захваті від ігор, де можна розрахувати шанси на перемогу і зробити обережний, але точний хід.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

17. Вивчаючи іноземну мову, потрібно почати з граматики, а не отримувати розмовний досвід без знання граматичних основ.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

18. Я завжди прагну всебічно вивчити проблему, з якою стикаюся (пошукати інформацію в мережі, прочитати необхідну літературу, проконсультуватися зі спеціалістами).

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

19. Коли я пишу листа, мені важливіше:

1. Логічність викладу тексту. 
2. Важко відповісти. 
3. Образність викладу.

20. Я маю щоденник, в якому планую свої справи на кілька діб уперед.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

21. Я не пропускаю нагоди подивитися випуск політичних та економічних новин.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

22. Я хотів би, що моя професія…

1. Щоразу дарувала мені нову порцію адреналіну. 
2. Важко відповісти. 
3. Занурювала мене в стан спокою і давала відчуття захищеності.

23. Я виконую роботу в останній момент.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

24. Покористувавшись книгою, я завжди ставлю її на місце.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

25. Лягаючи в ліжко, я напевне знаю, чим займатимусь наступного дня.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

26. У своїх діях і словах керуюсь принципом «Сім раз відміряй, один — відріж».

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

27. Якщо мене чекає відповідальна справа, я неодмінно складу план її виконання.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

28. Після довгих посиденьок з друзями я мию посуд вже вранці.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

29. Я відповідально ставлюсь до свого здоров’я.

1. Так. 
2. Важко відповісти. 
3. Ні.

30. Якщо в мене щось не виходить, я…

1. Терпляче шукаю рішення. 
2. Важко відповісти. 
3. Дратуюся і злюся.

 

 

 

 

Підсумуємо бали, скориставшись таблицею

 

Як обрати професію до душі

Від 49 до 60 балів

Ти прагнеш бути бездоганним у всьому, чого вимагаєш і від оточуючих. Оскільки Тебе цікавлять різноманітні знакові системи (цифри, коди, природні та штучні мови), Ти напевне зможеш знайти себе в професіях, пов’язаних з діловодством, створенням документів, аналізом та перетворенням текстів. Коректор, технічний редактор, нотаріус, секретар — ось ті спеціальності, які Тобі з легкістю вдасться освоїти у вузі. Також Ти можеш стати незамінним співробітником бухгалтерії, відмінним економістом, демографом, чудовим програмістом, картографом або математиком.

Тебе часто захоплює те, що іншим здається нудним та одноманітним. Креслярська справа, робота з паперами, літерами та розрахунками, упорядкування, контроль і аналіз — заняття, в яких Тобі не буде рівних серед колег. Часто люди Твого типу — прекрасні бізнесмени та керівники. Однак Тобі пора вчитися розслаблятися, постійне самовдосконалення виснажує та не дає відчути всі радощі життя.

Від 37 до 48 балів

Люди Твого типу уважні та зібрані. Зазвичай їм підходять професії, які вимагають чудової пам’яті, точних розрахунків, досконалого знання документації та законів. Юрист, митний декларатор, статистик, кресляр, економіст та спеціаліст з комп’ютерних технологій — професії, в яких Ти можеш досягти неабияких успіхів. Проте, пам’ятай, що відповідні їм сфери діяльності вимагають посидючості, зосередженості та здатності абстрактно мислити. Зверни увагу й на професії першого блоку (від 49 до 60 балів), проте в Твоєму випадку робота зі знаковими системами може бути лише частиною іншої, основної професії (приміром, інтенсивне використання іноземних мов, ведення документації, розрахунки — у роботі фінансиста, менеджера та журналіста).

Від 25 до 36 балів

Інтерес до знакових систем у Тебе мало виражений. Проте Ти здатен оперативно і старанно виконувати свої обов’язки. До того ж, дисципліна та вимогливість до себе допоможуть Тобі підкорити будь-яку вершину, було б бажання. Гнучкість та швидкість прийняття рішень сприяють досягненню якнайкращого результату. Тобі підійде робота геолога, меліоратора, еколога, інженера, гідролога, конструктора, вченого. А ще варто подумати про професію ветеринара або агронома. Знакові системи дещо «сухуваті» для Тебе. Тому, обираючи професію, орієнтуйся на власні захоплення та інтереси.

Від 13 до 25 балів

Документи, знаки та розрахунки Тебе точно не цікавлять. Люди Твого типу бездоганні імпровізатори, вміють активно діяти і швидко прийняти рішення, нестандартні і непередбачувані, що характерно для представників творчих професій. Реклама, дизайн, журналістика і психологія — сфери, що в яких Ти почуватимешся мов риба в воді. А ще з Тебе може вийти бездоганний вчитель , продюсер або вихователь.

Від 0 до 12 балів

Такій нестандартній особистості як Ти просто необхідно розвивати силу волі, витримку та дисциплінованість, адже при влаштуванні на роботу Тобі частенько кортітиме робити те, що «хочеться», а не те, чого вимагає керівництво. Робота, що передбачає жорстке виконання плану і дотримання термінів, Тобі навряд чи підійде. Професії художника, фотографа, артиста, скульптора чи поета — з Твоєї категорії. Подумай також і про спеціальність дизайнера, режисера, актора або диригента.

Рефлексія. «Щоденник вражень»

Якщо є час, то завдання письмово, якщо ні, тоді усне опитування. Висловіть свої думки про те, ким ви хочете стати і як цього можна досягти.

Діти можуть писати будь-яким способом (олівцями, фломастерами, кольоровими ручками та ін.), малювати, створювати піктограми до теми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 серпня 2019
Переглядів
2195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку