Полум’я і харчування. Значення термообробки для приготування їжі.

Про матеріал
Робота розроблена на основі матеріалів підручника «Довкілля» інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.) та інтернет-ресурсів. Тема: "Полум’я і харчування. Значення термообробки для приготування їжі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОЛУМ’Я І ХАРЧУВАННЯ. ЗНАЧЕННЯ ТЕРМООБРОБКИ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ

Номер слайду 2

Історія розвитку людства – це історія виживання людей у навколишньому світі. Вогонь став однією з найважливіших умов продовження існування людини на планеті Земля. Спочатку первісні люди добували вогонь від природного вогню. Природні джерела вогню:1- вулкани, діяльність яких набагато перевершувала сучасну вулканічну діяльність2- лісові та степові пожежі3- самозаймання великих скупчень мертвих мікроорганізмів4- займання дерев від удару блискавки5- полум’я природних газових свердловин у місцях, багатих на поклади нафти.

Номер слайду 3

Первісні люди поклонялися вогню, як божеству. Отриманий вогонь вони ретельно охороняли, тому що вогонь допомагав їм вижити в холодну пору, приготувати їжу та врятуватися від диких тварин. З часом давні люди помітили, що якщо з великою силою терти один об одного дерев’яні палички, незабаром вони задимляться і загоряться.

Номер слайду 4

До освоєння полум’я, прадавні люди харчувалися переважно їжею рослинного походження — плодами і насінням рослин. Така їжа не давала достатньо енергії та поживних речовин вона. Сире м’ясо та риба швидко псувалися і часто ставали небезпечними. Термічна обробка — це дія теплоти або холоду на харчові продукти впродовж певного часу.

Номер слайду 5

Із застосуванням термічної обробки люди могли споживати тверді органи рослин, як-от стебла та корені. Люди почали вживати більше м’яса, оскільки після термічної обробки травна система ефективніше й швидше його перетравлює.

Номер слайду 6

М’ясо є джерелом білків, які є будівельним матеріалом нашого організму. Це дало нашим предкам неабияку еволюційну перевагу в боротьбі за існування. Термічна обробка принесла людству велику користь. Люди почали харчуватись якісніше, а це дозволило їм краще розвиватися як фізично, так і інтелектуально. Під час термічної обробки відбувається знезараження їжі, адже під дією високих температур гине більшість бактерій, вірусів та інших хвороботворних організмів.

Номер слайду 7

Термін придатності — певний відрізок часу, за який харчові продукти не втрачають своїх корисних властивостей та зберігають свій первинний вигляд і склад.

Номер слайду 8

Вкажіть зображення, що ілюструє використання вогню первісною людиною для термічної обробки їжі.

Номер слайду 9

Визначте користь та недоліки термічної обробки продуктів. Під час термічної обробки в продуктах руйнуються вітаміни. Під час термічної обробки відбувається знезараження їжі. Термічна обробка продуктів прискорює перетравлення їжі, що покращує процес травлення. Після термічної обробки їжа стає м’якішою.

Номер слайду 10

Ганна й Марія 25 квітня купують у супермаркеті молоко. На етикетці пляшки зазначена дата виготовлення 18 квітня, а термін придатності становить 7 днів. Чи варто купувати це молоко?

pptx
Додано
18 квітня
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку