Історія розвитку людства – це історія виживання людей у навколишньому світі. Вогонь став однією з найважливіших умов продовження існування людини на планеті Земля. Спочатку первісні люди добували вогонь від природного вогню. Природні джерела вогню:1- вулкани, діяльність яких набагато перевершувала сучасну вулканічну діяльність2- лісові та степові пожежі3- самозаймання великих скупчень мертвих мікроорганізмів4- займання дерев від удару блискавки5- полум’я природних газових свердловин у місцях, багатих на поклади нафти.
Первісні люди поклонялися вогню, як божеству. Отриманий вогонь вони ретельно охороняли, тому що вогонь допомагав їм вижити в холодну пору, приготувати їжу та врятуватися від диких тварин. З часом давні люди помітили, що якщо з великою силою терти один об одного дерев’яні палички, незабаром вони задимляться і загоряться.
До освоєння полум’я, прадавні люди харчувалися переважно їжею рослинного походження — плодами і насінням рослин. Така їжа не давала достатньо енергії та поживних речовин вона. Сире м’ясо та риба швидко псувалися і часто ставали небезпечними. Термічна обробка — це дія теплоти або холоду на харчові продукти впродовж певного часу.
М’ясо є джерелом білків, які є будівельним матеріалом нашого організму. Це дало нашим предкам неабияку еволюційну перевагу в боротьбі за існування. Термічна обробка принесла людству велику користь. Люди почали харчуватись якісніше, а це дозволило їм краще розвиватися як фізично, так і інтелектуально. Під час термічної обробки відбувається знезараження їжі, адже під дією високих температур гине більшість бактерій, вірусів та інших хвороботворних організмів.
Визначте користь та недоліки термічної обробки продуктів. Під час термічної обробки в продуктах руйнуються вітаміни. Під час термічної обробки відбувається знезараження їжі. Термічна обробка продуктів прискорює перетравлення їжі, що покращує процес травлення. Після термічної обробки їжа стає м’якішою.