Поняття про дисперсні системи. Колоїдні та істинні розчини. Суспензії, емульсії, аерозолі

Про матеріал
Презентація для уроку хімії в 9 класі на тему "Поняття про дисперсні системи. Колоїдні та істинні розчини. Суспензії, емульсії, аерозолі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 КЛАСВОЛИК ВАЛЕРІЯ АНДРІЇВНАПоняття про дисперсні системи. Колоїдні та істинні розчини. Суспензії, емульсії, аерозолі

Номер слайду 2

чисті речовинисуміші речовинпростіскладніРЕЧОВИНИоднорідні(гомогенні)неоднорідні(гетерогенні)розділення сумішей. Встановлені кваліфікації чистоти хімічних реактивів: «чистий» (ч.) «чистий для аналізу» (ч. д. а.) «хімічно чистий» (х. ч.)«особливо чистий» (ос. ч.)

Номер слайду 3

СУМІШІ РЕЧОВИНоднорідні(гомогенні)неоднорідні(гетерогенні)• Складові частини не можна виявити ні візуально, ні з допомогою оптичних приладів, оскільки перемішуються найменші частинки — молекули, йони.• Під час зберігання не змінюються.• Приклади: розчин солі або цукру у воді, повітря, деякі сплави• Складові частини можна виявити візуально або з допомогою оптичних приладів.• Із часом може відбуватися розшарування сумішей.• Приклади: суміш річкового мулу й води, пил у повітрі, граніт

Номер слайду 4

Дисперсні системи — одна речовина рівномірно розподілена у вигляді частинок усередині іншої речовини. Диспергування (від лат. dispersio — розсіювання) — тонке дроблення твердих або рідких тіл у якому-небудь середовищі.

Номер слайду 5

Суспензії — це дисперсні системи, в яких дисперсною фазою є тверда речовина, а дисперсійним середовищем — рідина, причому тверда речовина майже нерозчинна в рідині. Суспензія (суміш крейди і води)

Номер слайду 6

Емульсії — це дисперсні системи, в яких і дисперсна фаза, і дисперсійне середовище є рідинами, що взаємно не змішуються.

Номер слайду 7

Аерозолі — зависі в газі (наприклад, у повітрі) дрібних частинок рідин або твердих речовин.

Номер слайду 8

Колоїдні розчини (золі)Характерна властивість колоїдних розчинів — їх прозорість.

Номер слайду 9

Коагуляція — явище злипання колоїдних частинок і випадіння їх в осад. У процесі утворення частинки в золях одержують однойменні заряди (плюс або мінус), що взаємно відштовхуються й тому не злипаються. Але за певних умов колоїдні частинки втрачають заряд. Тоді вони починають укрупнюватися й осідають. Це може бути під час кип'ятіння розчинів, під час приливання якого-небудь розчину солі, кислоти або лугу.

Номер слайду 10

Гелі — драглисті осади, які утворюються під час коагуляції золів. Гідрогель — вапняний будівельний розчин

Номер слайду 11

Цікаво, що одноклітинна тварина амеба, яка не має постійної форми тіла, рухається за рахунок утворення псевдоподій. Внутрішньо вміст амеби — золь — по її контуру переходить у більш в'язку й щільну речовину — гель, який не дає її вмісту перемішатися з водою. Як за незмінних умов і за дуже стислі проміжки часу амеба примудряється здійснювати перетворення «золь — гель» і навпаки — науці досі не відомо. От вам і найпростіше...

Номер слайду 12

Домашній експеримент № 1 Виготовлення колоїдних розчинів (желе, кисіль тощо). Мета: навчитися виготовляти колоїдні розчини та доводити їх наявність, робити висновки та узагальнення. Реактиви та обладнання: склянки, металева посудина, крохмаль, желатин, чайна ложка, лазерна указка, кухонна серветка, неглибока миска, праска. Хід роботи Висновок. Робота виконується згідно інструкції в форматі документу Ворд, що додана до уроку в Classroоm

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
12 вересня 2023
Переглядів
902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку