Поняття про дисперсні системи. Якісні реакції на деякі йони.

Про матеріал
Поняття про дисперсні системи. Якісні реакції на деякі йони. Презентація для проведення консультацій з хімії розробленя для учнів 9 класів, що навчвються на екстернатній формі навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ПРО ДИСПЕРСНІ СИСТЕМИ. ЯКІСНІ РЕАКЦІЇ НА ДЕЯКІ ЙОНИ. ДЕРЕВ’ЯНКО ЮЛІЯ АНАТОЛІЇВНА

Номер слайду 2

ПОНЯТТЯ ПРО ДИСПЕРСНІ СИСТЕМИ. ДИСПЕРСНІ СИСТЕМИ На перший погляд може здатись, що це далекі, зовсім не пов’язані між собою речі, чи не так? Насправді, і шоколад, і кров, і морська піна з туманом, молоко – це дуже близькі між собою з хімічної точки зору суміші, що мають назву дисперсні системи. .

Номер слайду 3

ДИСПЕРСНА СИСТЕМА – ЦЕ СУМІШ, У ЯКІЙ ДРІБНІ ЧАСТИНКИ ОДНОГО КОМПОНЕНТА РІВНОМІРНО РОЗПОДІЛЕНІ В ОБ’ЄМІ ІНШОГО Будь-яка дисперсна система складається з дисперсної фази і дисперсійного середовища. Для того щоб запам’ятати що є що, вам слід оцінити якого компонента є менше, а якого більше. Той, що у меншій кількості – це дисперсна фаза, а той що переважає за кількістю – дисперсійне середовище. Частинки дисперсної фази завжди розподілені між частинками дисперсійного середовища!

Номер слайду 4

ГЕТЕРОГЕННІ СИСТЕМИ Грубо-дисперсні розчини — зависі, характеризуються тим, що частки речовини в розчині мають досить великі розміри, які можна розрізнити оком. Суспензії — зависі, у яких частки твердої речовини рівномірно розподілені між молекулами рідини (кава, ліки, фарби). Емульсії — зависі, у яких крапельки однієї рідини рівномірно розподілені між молекулами іншої рідини, якщо рідини нерозчинні одна в одній (молоко, олія у воді). Властивостіемульсій і суспензій – їх нестійкість і руйнування з часом. Саме тому в інструкції до багатьох лікарських препаратів, деяких косметичних засобів, ми можемо побачити напис «збовтати перед застосуванням!». Аерозолі — зависі, у яких крапельки рідини рівномірно розподілені між молекулами газоподібної речовини (туман, лак для волосся, балон з отрутохімікатами). Піни — зависі, у яких газоподібні речовини рівномірно розподілені в рідкій речовині (збиті вершки, мильна піна). Пил — зависі, у яких частки твердої речовини рівномірно розподілені в газоподібній речовині (смог). Колоїдні розчини — дисперсні системи, у яких розміри часток досить малі, не видимі неозброєним оком, але помітні з допомогою спеціальних приладів. https://www.youtube.com/watch?v=p. Cr. D2 Zs9 Ipg Особливістю гетерогенних дисперсних систем є те, що вони нестійкі та з часом розпадаються на компоненти.

Номер слайду 5

ІСТИННІ РОЗЧИНИ ІСТИННІ РОЗЧИНИ — ОДНОРІДНІ СИСТЕМИ, ЩО СКЛАДАЮТЬСЯ З МОЛЕКУЛ РОЗЧИНЕНОЇ РЕЧОВИНИ Й РОЗЧИННИКА. Особливістю істинних розчинів є те, що неможливо розглянути їх окремі компоненти, системи стійкі та зберігаються протягом тривалого часу.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

• ЯКІСНІ РЕАКЦІЇ - ЦЕ ХІМІЧНІ РЕАКЦІЇ, ЗА ДОПОМОГОЮ ЯКИХ МОЖНА ВИЗНАЧИТИ, ЧИМ ОДНА РЕЧОВИНА ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД ІНШОЇ ЗА ЕЛЕМЕНТАРНИМ СКЛАДОМ.• Якісні реакції супроводжуються добре помітними змінами.• Якісний аналіз у водних розчинах ґрунтується на йонних реакціях і дає змогу виявити катіони, аніони. Реагентом на хлорид-іони є катіони Аргентуму(І).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ЗАВДАННЯ: ДАЙТЕ ВИЗНАЧЕННЯЕМУЛЬСІЇ - ___ПІНИ - ___ІСТИННІ РОЗЧИНИ - ___2. ЗАПРОПОНУЙТЕ СПОСІБ ВИЯВЛЕННЯ ЙОНІВ СL-.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку