Поняття про кислотні та лужні ґрунти.

Про матеріал
у презентації ви знайдете матеріал , що таке кислий грунт, як визначити кислотність грунту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про кислотні та лужні ґрунти.

Номер слайду 2

Ґрунт — верхній родючий шар земної поверхні. Його товщина може становити від 15—20 см до 2 м і більше. Це — органо-мінеральний продукт діяльності живих організмів за участю води, повітря, теплової енергії та сонячного світла. Ґрунти є сумішшю твердих речовин, рідин (розчинів) і газів.

Номер слайду 3

Глина, пісок, вапняк, деякі інші неорганічні сполуки становлять мінеральну основу ґрунтів. Головним органічним компонентом ґрунту є гумус — суміш багатьох органічних речовин (зокрема, гумінових кислот), що утворилися при розкладанні тваринних і рослинних залишків за участю мікроорганізмів.

Номер слайду 4

На розвиток коріння та ріст рослин значною мірою впливає реакція середовища ґрунту, або його р. Н. Найчастіше р. Н ґрунтів вимірюють у діапазоні від 3 до 9. Залежно від цього показника, середовище ґрунтових розчинів може бути кислотним, нейтральним або лужним.

Номер слайду 5

Кислотність ґрунту можна оцінити, провівши простий експеримент. До 1—2 г ґрунту додають 5—10 мл води, суміш перемішують протягом кількох хвилин і відділяють розчин від твердих речовин фільтруванням. Після цього розчин випробовують універсальним індикаторним папірцем і порівнюють його забарвлення зі шкалою p. H на упаковці індикатора.

Номер слайду 6

Висока кислотність ґрунту негативно впливає на рослини. Щоб її нейтралізувати, застосовують вапнування ґрунту — внесення вапняку, вапняного борошна, крейди, мергелю або гашеного вапна. Нині також поширені способи використання відходів. Зокрема, для зниження кислотності ґрунту використовують відходи виробництва цукру, які містять кальцій карбонат і попіл.

Номер слайду 7

Для лужних ґрунтів характерною є надмірна кількість гідроксид-аніонів у ґрунтовому розчині, р. Н такого ґрунту становить 7,5-8,5. Дуже лужні ґрунти вкрай погано впливають на врожайність. Зменшення вмісту гідроксид-іонів досягають гіпсуванням, тобто внесенням у ґрунт гіпсу. Під час взаємодії кальцій сульфату з катіонами Натрію утворюється натрій сульфат — сіль, яка добре розчинна у воді та легко вимивається з ґрунту.

Номер слайду 8

Лужна реакція ґрунтових розчинів може бути зумовлена різними сполуками: карбонатами, гідрокарбонатами хлоридами і сульфатами лужних і лужноземельних металів, гуматами натрію, силікатами та іншими сполуками. Основну роль при цьому відіграють гідролітично лужні солі слабких кислот, а саме: карбонати натрію і калію, карбонати кальцію і магнію.

Номер слайду 9

Найкраще середовище для розвитку рослин — нейтральне, коли р. Н вимірюється в межах 5,5-7,5.

Номер слайду 10

Є біологічний спосіб визначення кислотності за допомогою рослин-індикаторів Наприклад, на кислотних ґрунтах добре ростуть подорожник, хвощ польовий, калюжниця болотна, яглиця, щавель кінський; на нейтральних — пирій повзучий, конюшина, кропива, осот польовий, мати-й-мачуха; лужні ґрунти покриваються червоними маками, гірчицею, живокостом, молочаєм тощо. Знову ж таки, чекаючи, коли зацвітуть на ділянці ці рослини-бур'яни, можна втратити частину врожаю

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Нині є надійні засоби для вимірювання кислотності як у лабораторіях, так і для домашнього користування. Це р. Н-тестери, за допомогою яких швидко та професійно можна визначити кислотність ґрунту на присадибній ділянці чи грядці, штучно створеній на підвіконні.

Номер слайду 13

Які ґрунти називають кислотними, а які — лужними? Обґрунтуйте причини існування кислотних і лужних ґрунтів

Номер слайду 14

Чи зміниться кислотність ґрунту, якщо в нього внести:а) поташ К2 СO3;б) калійну селітру;Якщо зміниться, то як саме? Збільшиться чи зменшиться p. H ґрунтового розчину? Дайте пояснення.

Номер слайду 15

Вправа заповніть пропуски. Грунти класифікують за величиною показника ___. Величина показника р. Н грунтового розчину впливає на засвоюваність______та ____________ рослинами. Надмірну кислотність грунту усувають _____, а надмірну лужність -________ .

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
1911
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку