ПОНЯТТЯ ПРО ТРАВМУ. ВИДИ І КЛАСИФІКАЦІЯ ТРАВМ

Про матеріал
Поняття про травму. Види та класифікація травм. Поняття про тупу та проникаючу травму. Типи травм при дорожньо-транспортних пригодах та падінні з висоти. Рана. Понятта про рани та їх класифікація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ПРО ТРАВМУ. ВИДИ І КЛАСИФІКАЦІЯ ТРАВМ

Номер слайду 2

ПЛАНПоняття про травму. Види та класифікація травм. Поняття про тупу та проникаючу травму. Типи травм при дорожньо-транспортних пригодах та падінні з висоти. Рана. Понятта про рани та їх класифікація 

Номер слайду 3

1. ПОНЯТТЯ ПРО ТРАВМУ

Номер слайду 4

Травма – раптова, миттєва дія на організм людини зовнішнього чинника (механічного, термічного, хімічного, радіаційного тощо), що спричиняє в органах і тканинах анатомічні чи фізіологічні зміни, які супроводжують місцева і загальна реакція організму.

Номер слайду 5

Травматизм – це сукупність травм, які виникли в певній групі населення за обмежений відрізок часу й пов’язані з різними видами діяльності людини. 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Усі механічні пошкодження залежно від їх кількості пошкоджень поділяють на дві групи: монотравми та політравми: Монотравма — це ізольоване пошкодження в  межах одного анатомо-функціонального сегмента (кістки, суглоба) або травма одного органа в  будь-якій області тіла. Політравма — це збірне поняття, що визначає численні травматичні пошкодження органів або тканин в  одного постраждалого. Воно включає такі види пошкоджень, як множинні, поєднані та  комбіновані 

Номер слайду 9

До множинних механічних травм  відносять пошкодження двох і  більше внутрішніх органів в  одній порожнині (поранення тонкої і  товстої кишок; розрив печінки і  селезінки; пошкодження обох нирок), травми в  межах двох і більше анатомо-функціональних утворень опорно-рухової системи (перелом стегна, перелом обох п’яткових кісток). Поєднані травми — це дія одного травмуючого чинника, в  результаті якого відбуваються пошкодження внутрішніх органів в  різних порожнинах (травма легені та  печінки; струс головного мозку і  травма нирки) або пошкодження внутрішніх органів та опорно-рухового апарату (пошкодження органів грудної порожнини і  перелом кісток кінцівок; черепно-мозкова травма і  пошкодження кульшових кісток). Комбіновані травми — це одночасна дія на потерпілого двох і  більше травмуючих чинників (перелом і опік стегна; гостра променева хвороба і перелом хребта). Інакше кажучи, механічні травми можуть входити до складу комбінованих пошкоджень як один із складових компонентів.

Номер слайду 10

2. ВИДИ І КЛАСИФІКАЦІЯ ТРАВМ

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Класифікація травм за обставинами виникнення

Номер слайду 13

Непряма (виникає осторонь). Закриті травми – ушкоджень зовнішнього покриву немає. Проникні пошкодження виникають при сполученні порожнини організму через рану із зовнішнім середовищем. Непроникаючі – відсутнє сполучення між порожнинами організму та зовнішнім середовищем. Пряма травма (виникає в місці дії травмувального чинника)Відкриті травми – це пошкодження цілості шкірного покриву або слизових оболонок.

Номер слайду 14

Класифікація травм за тяжкістю впливу на організм. Легкі травми не спричиняють ускладнень та не позбавляють людину працездатності. До таких травм належать синці, розтягнення м’язів, легкі забої тіла, незначні подряпини, поверхневі поранення та ін. Зазвичай людина в такому стані потребує надання домедичної допомоги та проведення курсу лікування до 10 діб у домашніх умовах. Травми середньої тяжкості призводять до виражених змін в організмі, що тимчасово позбавляють людину працездатності, зокрема вивихи, переломи пальців. У такому випадку постраждалий потребує кваліфікованої медичної допомоги та уникнення фізичних навантажень, а термін лікування складає від 10 до 30 діб. Тяжкі травми, а саме: струс мозку, перелом стегна, хребта, сильна кровотеча, завдають вагомої шкоди здоров’ю та можуть становити загрозу для життя людини. Постраждалого у такому стані обов’язково госпіталізують і надають медичну допомогу в умовах стаціонару. Курс лікування після отримання тяжкої травми триває понад 30 діб

Номер слайду 15

Номер слайду 16

https://www.youtube.com/watch?v=0k. G_FCP5 WDIhttps://www.youtube.com/watch?v=0k. G_FCP5 WDIПерша домедична допомога при травмах і ранах

Номер слайду 17

3. Поняття про тупу та  проникаючу травми

Номер слайду 18

Класифікація травм за тяжкістю впливу на організм. Відповідно до наявності або відсутності порушень цілісності зовнішніх покривів тіла вирізняють закриті (тупі) та відкриті (проникаючі) травми. Закритою (тупою) травмою  називають пошкодження, отримані в  результаті впливу зовнішніх чинників та  предметів, що не призвели до порушення зовнішніх покривів тіла. До закритих травм відносять стискання, розтягнення, забої, струси, вивихи, закриті переломи, розриви зв’язок. Проникаючою травмою  називають пошкодження, що супроводжується порушенням шкірних покривів тіла, слизових оболонок, м’язів та  внутрішніх органів. Явними ознаками такого пошкодження є: відкрита кровотеча (капілярна, венозна або артеріальна); вихід назовні кісток (у складних випадках). До відкритих травм належать різного характеру рани, відкриті переломи, термічні та хімічні опіки, обмороження.

Номер слайду 19

4. Типи травм при дорожньо-транспортних пригодах та падінні з висоти

Номер слайду 20

Дорожньо-транспортними називають травми, спричинені різними транспортними засобами у  випадках незалежно від перебування постраждалого в  момент пригоди в транспортному засобі (водій, пасажир) або поза ним (пішохід)Механізми пошкоджень при автомобільних травмах різноманітні, їх можна об’єднати у певні групи: травми пішохода (наїзд, удар бічною частиною автомобіля) і травми водія та пасажира (зіткнення, перекидання, наїзд на перешкоду). Травма пішохода розвивається у три етапи: первинний контакт (удар), закидання тіла на автомобіль і падіння на землю. Відповідно до кожного етапу людина отримує ті чи інші пошкодження, що потім утворюють політравму.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Перша допомога при падінні з висоти, травмах хребта…Кататравма — це пошкодження, що виникають в  результаті падіння людини з  висоти. Процес травмування відбувається через контакт тіла з  твердими поверхнями під час вільного польоту та  в  результаті приземлення

Номер слайду 23

Запам’ятайте, чого НЕ МОЖНА робити у випадку ДТП: Залишати постраждалого без допомоги;намагатися напоїти постраждалого водою; бризкати воду на обличчя постраждалого; намагатися надати тяжкопостраждалому положення сидячи; намагатися «оживити» постраждалого, плескаючи його по обличчю; розраховувати, що людина, яка не дихає, прийде до тями самостійно.

Номер слайду 24

https://www.youtube.com/watch?v=Zd84 Wzy6 Y8 AПерша допомога при падінні з висоти, травмах хребта…

Номер слайду 25

Номер слайду 26

первинні прямі пошкодження — це травми, що проявляються під час початкового удару на місці контакту тіла з поверхнею; первинні непрямі пошкодження — це травми, що проявляються під час початкового удару на деякій відстані від місця контакту з поверхнею; вторинні пошкодження — це травми, отримані в результаті повторних ударів об перешкоди, що трапляються на шляху руху тіла. Пошкодження, що виникають при падінні з висоти, поділяються на три групи:

Номер слайду 27

Для того щоб попередити тяжкі наслідки травмування людини при падінні з висоти необхідно дотримуватися певних правил, враховуючи обставини пригоди:1. Огляньте постраждалу людину, визначте ступінь пошкоджень та необхідність у виклику екстреної медичної допомоги. 2. Якщо людина притомна, але лежить нерухомо: а) попросіть її порухати пальцями рук та ніг (якщо їй це не вдається, отже, скоріше за все ушкоджений хребет);б) попросіть постраждалу людину порухати руками й ногами (гострий біль, спричинений рухом, свідчить про перелом або вивих); в) перевірте ймовірність струсу мозку за симптомами (головний біль, сонливість, млявість, блідість, нудота, носова кровотеча). При підтвердженні хоча б однієї підозри на серйозні травми слід викликати екстрену медичну допомогу. 3. Якщо людина впала з великої висоти: а) негайно викличте екстрену медичну допомогу; б) не перегортаючи постраждалого, перевірте наявність у нього дихання й пульсу (двома пальцями на сонній артерії), за необхідності зробіть серцево-легеневу реанімацію; в) подбайте про прохідність дихальних шляхів; г) вкрийте постраждалого та забезпечте його нерухоме положення. 4. Якщо людина отримала відкриту травму, обережно зупиніть кровотечу

Номер слайду 28

5. Рана. Понятта про рани та їх класифікація

Номер слайду 29

Рана – механічне пошкодження тканин, яке характеризується порушенням покривів (шкіри або слизових оболонок) і супроводжується болем, кровотечею та порушенням функцій.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ВОГНЕПАЛЬНІ РАНИкульовіосколковіВогнепальні рани можуть мати вхідний і вихідний отвори (куля пройшла навиліт) або лише вхідний отвір (куля лишилася в організмі).

Номер слайду 33

Різані рани мають рівні краї, у разі глибокого поранення краї «розвалюються».

Номер слайду 34

Колоті рани мають невеликий вхідний отвір, і з першого погляду важко визначити їхню глибину та небезпеку.

Номер слайду 35

Рубані рани, як правило, глибокі, із пошкодженням великих кровоносних судин.

Номер слайду 36

Забиті рани мають велику площу й неправильну форму. Часто при забитих ранах під шкірою утворюються гематоми — скупчення крові з кровоносних судин, які луснули внаслідок ударів.

Номер слайду 37

При укушених ранах на шкірі видно відбитки зубів. Унаслідок укусів звірами в рану може потрапити вірус сказу. У разі таких ран, незалежно від їхньої величини, звернення до лікаря обов’язкове.

Номер слайду 38

Операційні рани – завжди стерильні, оскільки завдаються хірургічними інструментами під час операції і перебувають під постійним наглядом працівників медичної служби.

Номер слайду 39

УСКЛАДНЕННЯ ВІД РАНінфікуванняінтоксикаціяпневмоторакскровотечітравматичний шокгемоторакс

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
3293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку