Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при проникній травмі грудної клітки

Про матеріал
1. Цей Порядок визначає механізм надання домедичної допомоги постраждалим при проникній травмі грудної клітки особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні надавати домедичну допомогу. 2. У цьому Порядку термін «проникна травма грудної клітки» вживається у такому значенні - наявність рани грудної клітки, з ознаками проникнення в плевральну порожнину незалежно від механізму травми.
Перегляд файлу

ПОРЯДОК 

imageнадання домедичної допомоги постраждалим при проникній травмі грудної клітки

Захист України (10 клас)

—  Цей Порядок визначає механізм надання домедичної допомоги постраждалим при проникній травмі грудної клітки особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні надавати домедичну допомогу.

—  У цьому Порядку термін «проникна травма грудної клітки» вживається у такому значенні - наявність рани грудної клітки, з ознаками проникнення в плевральну порожнину незалежно від механізму травми.

—  Інші терміни вживаються у значеннях, наведених в Законі України«Основи законодавства України про охорону здоров’я» та інших нормативно-правових актах у сфері охорони здоров’я.

 

imageОзнаки проникної травми грудної клітки:

—  наявність рани в області грудної клітки з якої витікає яскрава, піниста кров;

—  наявність рани в області грудної клітки та наявний звук руху повітря через неї, в тому числі звук всмоктування повітря при кожному вдиху;

—  наявність декількох ран в області грудної клітки, що знаходяться в одній проекції.

imageПослідовність дій рятувальника при наданні домедичної допомоги постраждалим при підозрі на проникну травму грудної клітки:

1)  перед наданням допомоги переконатися у відсутності небезпеки та за її відсутності перейти до наступного кроку;

2)  заспокоїти постраждалого та пояснити свої подальші дії;

3)  здійснити виклик екстреної медичної допомоги та дотримуватись вказівок диспетчера прийому виклику;

4)  надати постраждалому максимально зручного для нього положення;

 

imageПослідовність дій рятувальника при наданні домедичної допомоги постраждалим при підозрі на проникну травму грудної клітки:

5)  накласти на рану грудної клітки оклюзійну пов’язку: попросіть постраждалого здійснити максимально можливий видих та накладіть на рану оклюзійну пов’язку. За її відсутності накласти імпровізовану оклюзійну пов’язку з матеріалу який не пропускає повітря та зафіксувати її з усіх боків лейкопластиром. За відсутності такої можливості розгляньте тиск на рану долонею в гумовій рукавичці; оцінити стан постраждалого та за умови його різкого погіршення, пов’язку слід зняти;

при наявності декількох ран, оклюзійну пов’язку слід накласти на всі рани;

6)  imageякщо в рані грудної клітки знаходиться сторонній предмет, його слід залишити на місці та за можливості надійно зафіксувати. Сторонній предмет може бути видаленим з рани грудної клітки за умови коли він заважає проведенню серцево-легеневій реанімації; Послідовність дій рятувальника при наданні домедичної допомоги постраждалим при підозрі на проникну травму грудної клітки:

7)  забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

8)  вкрити постраждалого термопокривалом/ковдрою;

9)  при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно здійснити виклик екстреної медичної допомоги;

10)         за можливості зібрати у постраждалого максимально можливу кількість інформації стосовно обставин травми. Всю отриману інформацію передати працівникам бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або диспетчеру прийому виклику.

imageУвага!

— Якщо до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги постраждалий

втратив свідомість, слід перейти до Порядку надання домедичної допомоги дорослим при раптовій зупинці кровообігу або Порядку надання домедичної допомоги дітям при раптовій зупинці кровообігу, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09 березня 2022 року № 441.

pdf
Додано
7 грудня 2022
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку