Нестандартні прийоми створення якісного тесту.

Тестування – це метод оцінки, мотивації та навчання, без якого не обійтися сучасному вчителю. Як створити якісний та цікавий тест, який не тільки покаже рівень знань, а й захопить учнів? Поговоримо про нескладні правила, які допоможуть зробити процес створення онлайн-тесту швидким та приємним. 

1. Оберіть стратегію оцінювання

Саме від мети та стратегії оцінювання залежить вибір і шкали оцінювання. Зазвичай застосовують шкалу у 100 або 12 балів, вони вважаються найзручнішими. А от якщо необхідно визначити рівень навичок учнів, можна використовувати категорії «високий», «достатній», «середній» і «низький».  

2. Використовуйте різні типи запитань

Використовуйте всі типи запитань: множинний вибір, на відповідність, правильно/неправильно, коротка відповідь, відкриті питання, есе тощо. Змішування типів питань робить тестову роботу цікавою та додає ефект несподіваності. Учням буде цікаво працювати над таким тестом!

3. Автоматизуйте рутини

Іноді створювати макет для тесту доводиться годинами. Але ж краще використати цей час на нові ідеї та творчість! Скористайтеся готовими шаблонами чи банком запитань, а потім просто внесіть необхідні зміни. 

Онлайн-тести «На Урок» відкривають перед учителями нові можливості роботи: від створення тесту до перевірки його результатів. Діти виконують завдання у заданий період, після чого система підраховує бали, які допоможуть визначити реальний рівень знань дитини.

4. Додавайте візуалізацію

ДЗображення, відеофрагменти чи аудіодоріжки зроблять онлайн-тест більш захопливим, що сприятиме кращому засвоєнню інформації. Діти навіть без проблем запам'ятають правильну відповідь! Зрештою, ми звертаємо більше уваги саме на те, що нас зацікавило, тож варто користуватися цим фактом. 

5. Балансуйте між складним і простим

Складні запитання можуть дійсно покращити якість тестування, а потім, проаналізувавши відповідь, ви зможете обрати напрям подальшої роботи. Такі запитання виключають імовірність рапотового вгадування та дозволяють зрозуміти, на що слід звернути увагу для вдосконалення навичок учнів. Більше того, школярі точно пишатимуться собою, якщо зможуть дати правильну відповідь! 

6. Зробіть тестування аналітичним

Деякі учні дуже добре вміють працювати з тестами та майже зажди дають правильні відповіді на запитання. При цьому реальний рівень знань лишається не таким уже високим. Аналітичні питання – одна з найкращих практик тестування, що може надати правдивий звіт про результати. Так учні вчаться обґрунтовувати власну позицію та послідовно її висловлювати. 

7. Використовуйте гумор 

Додайте трохи гумору до тесту, поставивши несерйозне запитання чи надавши варіант відповіді у жартівливій формі. Це може стати приємним сюрпризом, який допоможе учню розслабитися наприкінці тесту. 

8. Довіряйте, але обману запобігайте

А як запобігти обману з боку учнів? Досить просто! Згенеруйте випадковий вибір питань і варіантів відповідей. Це дозволить уникнути швидкої передачі правильних відповідей між учнями. Також встановіть часові обмеження на виконання тесту. Учні матимуть  час лише для проходження тесту, а не на пошук відповідей в іншому місці. 

9. Підтримуйте та мотивуйте учнів 

Як зробити онлайн-тест інструментом підтримки, а не покарання? Налаштуйте результати проходження тесту на основі текстових оцінок, а не балів. Наприклад, «Відмінна робота! Так тримати!», «Хороша робота», «Варто ще раз повторити спробу» тощо. Це додасть учням впевненості у своїх силах.

10. Зробіть ваші тести унікальними

Не бійтеся вносити зміни у стандартний макет, експериментуйте з логотипом, кольоровими схемами або фоновими зображеннями. Це додасть тестам індивідуальності, вони стануть більш привабливими та неодмінно зацікавлять учнів!

11. Перевіряйте правильність запитань

Перш ніж відправляти тест дітям, слід ще раз все уважно перевірити. Уникайте граматичних помилок. Якщо використовуєте запитання із часткою «НЕ» – виділяйте її великими літерами, щоби звернути увагу учнів на нестандартність формулювання. Утім, це також може бути запитання на уважність.

12. Аналізуйте!

Онлайн-тестування – це чудовий інструмент аналітики навчання. Індивідуальні та середні бали учнів, час, витрачений на виконання тесту та інші звіти допоможуть вам визначити рівень розуміння навчальних матеріалів.

Онлайн-тестування дійсно може підвищити мотивацію учнів до навчання. Адже завдання тесту – з'ясувати рівень знань, а також сприяти засвоєнню та аналізу інформації! Бажаєте дізнатися більше про онлайн-тести та про їх використання? Відвідайте вебінар Віктора Немченка «Використання онлайн-тестів для підготовки і проведення інтегрованого уроку», який відбудеться 19 лютого о 18:00. Буде багато цікавого! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter