Уміння працювати в команді – одна з найважливіших навичок сучасної людини. Це одне з тих soft skills, які цінують найвідоміші роботодавці світу. Тож аби наші учні в майбутньому були успішними, варто навчити їх співпрацювати одне з одним.

Чому командна робота важлива? Бо разом команда досягає більшого, ніж можуть досягти її члени окремо. 

Головні цінності успішних команд

  • Виважене спілкування. І це ключовий момент. Діти не обов’язково повинні погоджуватися одне з одним в усьому, але вони мають вміти чітко та спокійно висловлювати власну думку та обґрунтовувати свої ідеї.
  • Ефективність співпраці. І вона насправді не залежить від того, скільки саме часу учні проводять одне з одним, головне – як ви використовуєте цей час. 
  • Довіра. Школярі мають почувати себе в безпеці та знати, що вчитель й однокласники завжди прийдуть на допомогу.
  • Відповідальність. Діти мають розуміти, що від кожного з них залежить спільний результат.

Важливо: не завжди співпраця буде даватися учням легко, будуть конфлікти та невдачі. Проте це нормально, головне – вміти йти далі попри невдачі. 

7 способів покращити командну роботу

Не кожен клас – команда. Але ви можете навчити учнів працювати разом. 

1. Покажіть школярам цінність співпраці. Це може здаватися очевидним вам, проте не вашим учням. Тож важливо пояснити їм усі плюси командної роботи. Зокрема, моживість у коротший час досягти більшого, впоратися із складним завданням швидше, ніж робили б це самотужки.

2. Установіть правила спілкування. Саме так! І важливо зробити це всім разом, адже так діти швидше запам’ятають правила та почнуть слідувати їм. Адже якщо не буде чітких правил, як учні зрозуміють, що роблять бодай щось не так?

3. Займайтеся всі разом творчістю. Наприклад, виконуйте творчі проєкти (звісно, пов’язані з навчальним матеріалом, але все ж творчі). Це зближує і допомагає дізнатися більше одне про одного.

4. Заохочуйте активне спілкування. Діти не повинні боятися ділитися одне з одним ідеями та, може, інколи навіть сперечатися. Так, здорові суперечки – не перешкода командній роботі, а навпаки – ще одна стежка для порозуміння.

5. Покажіть приклад. Складно навчити дітей співпрацювати, якщо самі ви не є командним гравцем. Тож розробіть власну стратегію спілкування з учнями: вони мають знати, що завжди можуть звернутися до вас по допомогу чи за роз’ясненням.   

6. Виділить час для формування класної команди. Вона не створиться сама собою після однієї розмови. Тут важливо періодично проводити тематичні години спілкування, в межах яких діти вчитимуться співпраці. А допоможуть вам у цьому вправи для тимбілдингу, які ви можете знайти в наших статтях:

7. Хваліть дітей за успішну командну роботу. Зрештою, всім подобається, коли їхні старання помічають та визнають. Якщо діти, наприклад, працювали над якимось завданням у групі, то знайдіть час, аби похвалити їх. І не забувайте про зворотній зв’язок: нехай школярі поділяться враженнями про свою командну роботу та розкажуть, що, на їхню думку, не вдалося, а що – навпаки. 

А які методи для згуртування класу та командної роботи застосовуєте ви?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter