До Міжнародного дня рідної мови.

21 лютого весь світ відзначає чудове та важливе свято – Міжнародний день рідної мови. Це свято покликане нагадати про культурне розмаїття і багатомовність світу, а також про те, що люди мають право розмовляти у своїй країні рідною мовою. 

Українці століттями виборювали право говорити рідною мовою, і зараз ця боротьба продовжується. Про це дуже важливо говорити з учнями і, звісно, не лише 21 лютого або 9 листопада, в День української писемності та мови. Зараз, коли ми ведемо боротьбу проти ворога, який, зокрема, прагне знищити нашу мову, кожен день може (і має!) бути днем рідної мови!

Тож пропонуємо не обмежуватися одним святковим днем, а проводити заходи, присвячені нашій рідній мови, регулярно. Вони допоможуть показати, чому так важливо говорити рідною українською, прищеплювати повагу та любов до неї. А ще такі заходи можуть стати частиною лагідної українізації.

Важливо! Можливо, у вашому класі є представники національних меншин або корінних народів, тож, рідною для них буде інша мова. Враховуйте цей факт. Попросіть дітей підготувати розповідь про свою рідну мову, навести цікаві факти тощо. 

Досліджуємо International Mother Language Day

Відзначати Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day) почали насправді не так давно – у 2000 році. І хоча ми радо долучилися до цієї традиції, поки що, на жаль, багато хто досі фактично ототожнює це свято із Днем української писемності та мови, наділяючи тими самими сенсами. Але насправді сенс Міжнародного дня рідної мови трохи в іншому.

Запропонуйте учням провести справжнє дослідження та розібратися з тим, із якою метою та хто запровадив це свято. Під час роботи діти мають також відповісти на наступні питання:

  • Чому так важливо зберігати мовне розмаїття?
  • Що таке рідна мова? (Яке визначення дають фахівці та як розуміють це поняття діти).
  • Чому важливо говорити рідною мовою?

Читаємо книжки

Можна навіть створити у класі / школі повноцінний книжковий клуб. Такий формат передбачає спільне читання книг, їхнє обговорення, обмін думками, а може навіть і трохи здорової суперечки. 

Мета клубу – об’єднати учнів довкола читання, показати їм усе розмаїття української ліератури, її актуальність, сучасність та цікавинки. Раз на місяць (можливо і частіше, але все залежить від навантаження учнів та обсягу твору) обирається книжка українського автора – ви можете запропонувати дітям вносити свої пропозиція або ж скласти власний список, із якого вони вже і вибиратимуть. Звісно, книжки мають бути дійсно цікавими, повчальними та не зі шкільної програми. Упродовж місяця школярі читають книгу, а потім зустрічаються для її обговорення. 

Дуже важливо, аби клуб діяв на постійній основі. Це дозволить продемонструвати дітям багатство української літератури та мови. Звісно, якщо у вашому класі є представники корінних народів чи національних меншин, не варто забувати і про них. Вони цілком можуть познайомити однокласників із літературними перлинами свого народу (можливо, твори є у перекладі, а якщо немає – ніхто не відміняв стислих переказів).

Організовуємо лінгвістичний гурток

Разом із учнями ви можете створити у школі / класі майданчик для дружнього спілкування та справжніх наукових дискусій. Тут ви зможете обговорювати актуальні мовознавчі теми, дізнаватися більше про інші мови, дискутувати, спілкуватися та, можливо, обговорювати навіть гострі мовні питання! 

Обговорюйте оновлений правопис, пропозиції перевести українську мову на латинку, фемінітиви, лінгвістичні фейки, використання мови в інформаційній війні тощо. Буде цікаво та пізнавально!

Створюйте просвітницькі кампанії

Насправді багато хто навіть не здогадується, що мови можуть вмирати. І зовсім не замислюватися над тим, чим це загрожує. Запропонуйте дітям розробити та провести просвітницьку кампанію на рівні школи чи навіть міста. Для цього визначте ключовий меседж та способи його донесення аудиторії. Розробіть текстові та ілюстративні матеріали, створіть план тематичних заходів.

Запопонуйте дітям спробувати розробити план розв'язання проблеми: як врятувати мови від зникнення? Або як можна врятувати якусь конкретну мову? Саршокласники можуть заглибитися у вивчення мовного законодавства. Чи дійсно Закон Про забезпечення функціонування української мови як державної може негативно вплинути на нацменшини та корінні народи? Насправді довкола нього чимало міфів та упереджень, тож просвітницка кампанія точно не буде зайвою! 

Дізнавайтеся більше про інших

Чи знають ваші учні, скільки мов на світі? Майже 7000! Звісно, вивчити всі неможливо, але дізнатися більше хоча б по частину з них, цілком реально. Запропонуйте дітям довгостроковий проєкт: створити мовну карту світу. Визначити, якими (і скількома) мовами говорять у різних країнах, та спробувати дізнатися якомога більше про них, а потім – створити нотатки із найцікавішими фактами. 

І найголовніше, про що завжди потрібно нагадувати учням – ми маємо право говорити українською у своїй країні. Бо це наша рідна мова. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter