Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки ми відзначаємо День Соборності. Офіційно свято було встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року. Але в 2011 році указом Віктора Януковича День Соборності було скасовано. Однак 13 листопада 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.

Цей день завжди був одним із найважливіших для нашої держави, а зараз і поготів. І цьогоріч він проходить під гаслом «Наша єдність – наша зброя». Тож у цей день пропонуємо поговорити з учнями про важливе. 

Об’єднання України: історичний контекст

Чи всі ваші учні знають, із чого все почалося? Коли, як та в кого виникла ідея об’єднання України? Якими були історичні обставини? Насправді, на жаль, про це досі знають навіть не всі дорослі. Але так не має бути.

Звісно, що потреби в боротьбі за об’єднання не було б, якщо б Україна не була розділена. Чому так сталося? Продемонструйте старі карти, на яких видно, під владою яких імперій у різні часи перебувала наша країна. Попросіть учнів пригадати, чому це сталося. Можна об’єднати дітей у групи та запропонувати їм заздалегідь підготувати історичну довідку заздалегідь: наприклад, одна група розкаже, як частина України опинилася під владою російської імперії, а частина – під Австро-Угорщиною тощо. 

Створіть (можливо, разом із учнями), таймлайн або інфографіку, яка продемонструє динаміку історичних подій: коли та як змінювалися кордони, які держави захоплювали українські землі та як надовго тощо. 

Ця розмова важлива для осягнення історичного контексту, а ще вона допоможе краще зрозуміти наслідки перебування різних частин країни під владою різних держав. Згодом цю тему можна розвинути та поміркувати над тим, як таке роз'єднання вплинуло на сьогодення, як, наприклад, Польща вплинула на частину країни, що роками знаходилася під її владою, тощо. 

Об’єднання України: від ідеї до реалізації

Акт Злуки було проголошено 22 січня 1919 року у Києві. А що було до цього? Зрештою, не могло ж так бути, що над об’єднанням українці замислилися лише на початку ХХ століття. 

Запропонуйте учням здійснити історичну (і трохи детективну) подорож, аби дізнатися більше про діячів, які прагнули об’єднання держави. А почати можна із Кирило-Мефодіївського братства. Які ще таємні організації існували? Хто був їхнім учасником? Як та які ідеї вони просували? 

Нехай діти спробують дізнатися щось про Кирило-Мефодіївське братство, Головну Руську Раду, Літературне товариство імені Тараса Шевченка тощо. Разом обговоріть, наскільки цікавими були їхні ідеї, чи стали б вони актуальними в наш час, чи мали вони шанс на досягнення своєї мети та як би це змінило історію.

Оскільки ідея соборності насправді ще давніша, можна повернутися далі в історію. Все залежить від віку ваших учнів та можливостей.

Завдяки цій розмові діти знатимуть, що історія боротьби українців за об’єднання насправді була довгою та непростою. І що боротьба триває не лише не полі бою, а й в ідейній площині.

Акт Злуки: як це було

Отже, 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. 

Але не варто думати, шо це було так просто: вирішили, створили документ, вийшли на площу та зачитали його, ні. Діти мають розуміти, що проголошенню Акту Злуки передувала величезна робота. Що зовсім нещодавно, на полях Першої світової війни, українці воювали одне проти одного в лавах ворожих армій.

Знайдіть фото історичних документів, що ухвалювалися в ті часи, зокрема IV Універсал УНР, маніфест УНР щодо проголошення Української Держави, свідчення очевидців тощо. Можна спробувати частково реконструювати події того важливого дня, це буде цікаво та допоможе дітям краще запам’ятати важливі моменти та не плутатися в інформації.

Що означає Соборність для України сьогодні

Ідея соборності – базова національна цінність українців. Запитайте дітей, що означає соборність для них? Нехай спробують пояснити своїми словами, просто як відчувають. 

А також розкажіть, що термін «соборність» має кілька значень. Ідеться і про об’єднання в одне державне ціле всіх земель. І про духовне єднання громадян, їхню згуртованість. Соборність – це також територіальна цілісність. Саме деокупація українських земель, звільнення від російського загарбника, є зараз нашою спільною метою. Соборність – це співпраця заради спільного майбутнього. Соборність – мета Перемоги.

День Соборності України: історія і традиції свята

Перше офіційне святкування Дня Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Хусті. На головній площі із синьо-жовтими прапорами зібралося приблизно 30 000 людей. У 1990 році на честь Акту Злуки члени Народного руху України організували живий ланцюг між Львовом, Івано-Франківськом та Києвом. Мільйони українців взялися за руки й розтягнулися на понад 700 кілометрів. 

Запропонуйте дітям пошукати інформацію щодо святкувань Дня Соборності: які акції проводилися в Україні в різні роки. Та чому ж у 2011 році свято скасували? І чому його відновлення було настільки важливим для українців? 

Ця розмова допоможе дітям зрозуміти, що відбувалося в державі, проаналізувати політичні процеси та їхнє значення для майбутнього. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter