Довгі вчительські відпустки завжди були гарячою темою для обговорень. Ще б пак, адже хто б не хотів як слід відпочити влітку? Так, у роботі вчителя є свої переваги, наприклад та сама літня відпустка, але ж ми з вами знаємо, що все не так просто, а відпочинок – цілком заслужений. До того ж далеко не завжди є можливість справді відпочити на 100%: улітку в українського вчителя теж чимало справ.

А чим зайняті влітку закордонні педагоги? Чи є в них можливість просто відпочивати кілька тижнів? Чи вони теж мають безліч завдань? Спробуємо дізнатися!

Велика Британія

Навчальний рік у Великій Британії дещо не такий, як у нас. Він поділяється на три семестри: осінній, весняний та літній. Тож і літні канікули тут хоч і є, але не такі тривалі: вчителі відпочивають приблизно шість тижнів. Хоча відпочинок не означає, що вони нічого не роблять, багато хто займається або плануванням роботи на наступний навчальний рік, або професійним розвитком, або взагалі змушений шукати підробіток, оскільки рівень зарплати педагога навіть у Великій Британії не найкращий. А ще ж треба оновити дидактичні матеріали у класі!

Як оплачується відпустка? Британським учителям платять за відпустку, але і тут є свої відмінності. Більшість учителів підписує зі школами контракти строком на 10 місяців, оплату за які «розтягують» на 12. І хоча на канікулах учнів немає поруч, але робочі обов’язки із підготовки до нового навчального року нікуди не зникають.

Польща

Польські вчителі також відпочивають влітку приблизно шість тижнів. Директор школи може дати вчителю додаткові завдання на період літніх канікул, але лише на строк, що не перевищуватиме 7 днів, та лише в конкретних (визначених законом!) ситуаціях. Наприклад, для проведення іспитів, підготовки до нового навчального року, розробки шкільної програми, підвищення кваліфікації. 

Але офіційна відпустка нерідко стає для вчителя ще однією можливістю для підготовки численних звітів, планування уроків на наступний рік та підвищення кваліфікації. А хтось прагне скористатися можливістю підзаробити та їде працювати, наприклад, у літні лагері, а то й взагалі – береться за не надто кваліфковану працю в іншій країні. 

Німеччина

Офіційно німецьки вчителі мають шість тижнів відпустки влітку. Але самі вони зауважують, що по факту відпочивають лише п’ять тижнів, оскільки останні дні перед початком навчального року традиційно витрачають на підготовку до нього. Вони складають плани, знайомляться із новими колегами, відвідують наради, готують класи до початку роботи. Та й навчальний рік у них зазвичай починається в серпні (в різних федеральних землях свої правила, тож дати можуть значно відрізнятися).

Але цим може не обмежитися. Так, директор цілком може видати наказ про необхідність чергувати у школі під час канікул, також німецькі вчителі теж пишуть звіти та підвищують кваліфікацію під час канікул. Але все одно варто визнати: вчителі мають і час, і можливість для літнього відпочинку (зарплата німецьких педагогів - одна з найвищих у Європі).  

Австрія

Австрійські вчителі під час літніх канікул йдуть у заслужену відпустку (але якщо немає додаткових зобов’язань: замінити директора, провести іспити тощо). Загалом педагоги мають дев’ять тижнів для відпочинку, під час яких не лише відпочивають, а й готують нові плани уроків, працюють над оновленням навчальних методів і, звісно, вчаться, адже підвищувати кваліфікацію теж потрібно, а робити це під час навчального року часто немає часу. 

Італія

Учителі сонячної Італії працюють приблизно до середини липня, адже хоча навчальний рік і завершується, державні іспити ніхто не скасовує. Цікавий факт: загалом італійські педагоги за весь рік мають 9 тижнів для відпочинку, а це менше, ніж у будь-якій іншій європейській країні. Що, звісно, неабияк обурює педагогів. Не менш обурені й учні, яким доводиться вчитися більше, ніж одноліткам із інших країн. 

Звісно, під час канікул вчителі теж готуються до нового навчального року. Готуються всі: і вчителі, які працюють на постійній основі, і ті, хто щорічно підписує зі школою контракт (зазвичай він охоплює лише ті місяці, коли безпосередньо відбувається навчання, за канікули їм не платять). 

Іспанія

За законом іспанські вчителі мають лише місяць віпустки, і це серпень. У липні у школі вже немає ані навчання, ані іспитів, але педагоги все одно знаходяться в розпорядженні адміністрації: директор може в будь-який момент викликати колег та дати їм завдання. А може й ні. Також у липні багато хто з освітян проходить курси підвищення кваліфікації, хоча це не обов’язково робити саме влітку. Насправді педагоги зізнаються, що виклик на роботу в липні – це виняток, а не правило. 

Цікавий факт: у приватних школах розповсюдженою практикою є звільнення вчителів на період літніх канікул. Вони звільняються та стають на біржу праці, отримуючи допомогу з безробіття. А у вересні педагоги підписують новий контракт. Інколи так вчиняють і освітяни, які викладають у державних школах.

Данія

Учителі мають п’ять-шість тижнів для відпочинку влітку. Перший тиждень учителі присвячують завершенню справ, а останній – підготовці навчальних планів та оформленню класів. Також саме влітку данські вчителі, разом із колегами, створюють розклад на наступний рік, пишуть урочні плани та вирішують, які саме навчальні методи використовуватимуть у роботі з учнями. Але загалом у них є час для того, аби відпочити. 

Звісно, ми розглянули не всі країни ЄС (але розглянемо, якщо стаття вам сподобається!), але загалом можна зауважити, що в європейських учителів ті самі проблеми, що і в їхніх українських колег. За кордоном так само заздрять довгій відпустці освітян, дехто навіть вважає, що саме заради такої довгої відпустки й ідуть викладати! А от самі педагоги нерідко змушені працювати та готуватися до нового навчального року під час заслуженого відпочинку. Бо коли ще? А хтось і взагалі активно шукає підробіток. Між нами більше спільного, ніж можна було подумати. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter