Цьогоріч День вишиванки відзначатимемо вже 16 травня. Це свято стало настільки звичним та важливим, настільки міцно закріпилося у свідомості багатьох людей, що ми вже, може, дещо і забули, що насправді воно додалося до святкового календаря не так давно. Свято відзначається щороку у третій четвер травня, а головне, що треба зробити цього дня – вдягти вишиванку на роботу, навчання чи просто на прогулянку. І особливо важливо це зробити зараз.

Легенда про вишиванку

Ми всі знаємо, що вишиванки – наш національний одяг та навіть не уявляємо, що колись його не існувало. Утім, так дійсно було! Проте вишиванки зʼявилися настільки давно, що їхня поява обросла захопливими легендами. Запропонуйте дітям спробувати знайти кілька таких легенд, а потім – обговоріть їх. Як вважають учні, чи мають вони під собою реальне підґрунтя? 

А потім розкажіть дітям версію істориків, адже вона насправді не менш цікава, ніж давні легенди. Один лише той факт, що перші спроби створювати вишиванки наші предки здійснили ще за часів енеоліту, вже вражає! 

Досліджуємо вишиванку

Погодьтеся, найкраще запамʼятовується те, що ти дізнався самостійно. Тож запропонуйте школярам цікавий дослідницький проєкт, завдяки якому вони дізнаються більше цікавинок про традиційні способи вишивання. 

Обʼєднайте учнів у групи. Кожна з них має дізнатися якомога більше про один із традиційних способів вишивання: хрестик, низинка, заволоч, мережка, гладь, вирізування. А тепер нехай спробують відповісти на наступні запитання:

  • Коли зʼявився цей вид вишивку?
  • У яких випадках використовувався?
  • У яких регіонах був поширений?
  • Якими вони бувають?

Кінцевий результат проєкту: створення презентації з історичною довідкою та прикладами вишитих сорочок. 

Тематичні поробки

Ну яке ж свято і без тематичних поробок? Адже вони не тільки підіймають настрій - їх можна подарувати близьким та друзям, ними можна прикрасити клас чи домівку, зрештою, вони просто красиві й це прекрасно! А навіть якщо одразу вийшли не надто красиві, то ніхто не забороняє трохи потренуватися і набити руку. 

Тим паче, що для роботи потрібні лише кольоровий папір, ножиці, клей та трохи гарного настрою. 

Листівка до Дня вишиванки:


Паперова вишиванка:


Вишиванка-орігамі:

Майстер-класи з вишивання

Долучіть учителя технологій та організуйте разом спеціальні майстер-класи для учнів, де вони зможуть навчитися основам вишивання та створити власні вишивальні шедеври. 

Звісно, завдання мають бути достатньо простими, аби з ними впоралися навіть початківці, проте водночас і цікавими. 

Аби було цікавіше, покажіть учням перед початком роботи фрагменти із цього фільму: 

Флешмоби

Загалом флешмоби – це чудовий спосіб обʼєднання колективу. А патріотичні флешмоби – тим паче! Найпростіше – запропонувати дітям прийти до школи у вишиванках та влаштувати фотосесію (чудово, якщо для неї буде підготовлена фотозона). Потім фото можна викласти в соцмережі з хештегом #деньвишиванки.

Якщо діти навчаються онлайн, то вони можуть сфотографуватися у вишиванці вдома, а ви обʼєднаєте всі світлини в один чудовий колаж. 

Окрім фотосесій можна танцювати, декламувати вірші, жартувати, влаштувати показ мод – фактично все, що завгодно. Головне, аби вам та учням було дійсно весело!

Для флешмобу можна створити велику вишиванкову артінсталяцію просто у шкільному дворі. Це може бути велика біла паперова вишиванка (або кілька не дуже великих), але чиста, без візерунків. Усі охочі зможуть підходити та малювати на ній свої орнаменти. Дітям точно сподобається!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter