Уже зовсім скоро, 27 жовтня, ми відзначатимемо День української писемності та мови. Це свято нашої мови, день, про який точно неможливо забути! Звісно, таке особливе свято і відзначати варто особливо. Тож пропонуємо кілька ідей організації цього важливого дня у школі, які не залишать ваших учнів байдужими.

Тематичний конкурс

Упевнені, ваші учні чимало знають про історію та розвиток української мови. Ми впевнені, що ви говорите із дітьми не лише про те, якою чудовою та милозвучною є наша мова, а й про те, як її роками намагалися заборонити та знищити, і про те, чому всі ці спроби зазнали невдач. Ми впевнені, що також ви розповідаєте безліч цікавих, неординарних, а подеколи і веселих фактів про нашу мову. Школярі знають чимало, чи не так? Тож саме час влаштувати святкову перевірку знань учнів! 

Для цього запропонуйте дітям узяти участь у тематичному конкурсі. Проте він буде не зовсім звичайним: створіть для учнів конкурс за допомогою штучного інтелекту. Для цього скористаймося інструментом «Тестові завдання» Персонального помічника сучасного вчителя від «На Урок». Для того, аби створити тест, ви можете вставити в робоче поле текст, а можете скористатися розробкою із Бібліотеки (власною чи колеги), підвантажити файл, зображення, або ж вставити посилання на відео з YouTube. 

У нашому випадку ми додали текст, а потім визначили кількість запитань, які потрібно створити – 5. І от усього за кілька секунд ШІ створив тест, який стане чудовою основою для святкового конкурсу. 

Такі конкурси – насправді чудова можливість відсвяткувати 27 жовтня нестандартно та ще раз звернути увагу учнів на те, наскільки важливо спілкуватися українською як у публічному просторі, так і в побуті. 

Також можна запропонувати дітям пройти тематичний тест до Дня української писемності та мови. До речі, його теж можна використати в конкурсі. 

Цікаві факти про українську мову: інфографіка

А чи знаєте ви, які слова в українській мові є найуживанішими? А у якому році вийшов перший українськийй «Буквар»? А скільки взагалі слів налічує сучасна українська мова?

Запропонуйте школярам заздалегідь самостійно пошукати найцікавіші на їхній погляд факти про українську мову, та, звісно, занотувати їх. Завдання із зірочкою: створити стрічку часу, яка демонструватиме, як змінювалася мова з роками. Можливо, з небуття повернулися якісь літери? З'явилися фемінітиви? Змінилися правила написання певних слів?

Тепер, озброївшися необхідними фактами, ви разом із учнями можете унаочнити їх, створивши масштабну інфографіку. Якщо ви працюєте офлайн, то можна намалювати її на ватмані, а потім розмістити у класному куточку. Якщо ж працюєте онлайн, то створювати інфографіку теж можна всім разом просто у прямому етері, використовуючи, наприклад, сервіс Canva

До речі, ідеї для натхнення для створення власної інфографіки ви можете знайти в нашому матеріалі «13 цікавих інфографік про українську мову».

Пізнавальний мовний квест

Насправді діти обожнюють квести: це цікаво, захопливо та динамічно. Навіть якщо ви змушені проводити квест онлайн. До речі, про те, як організувати цікавий та пізнавальний квест, ви можете прочитати в нашому журналі. Яким має бути зміст? Усе залежить від вашого бажання та віку учнів, але було б цікаво розкрити наступні теми:

  1. Історія Дня української писемності та мови – чому саме 27 жовтня? А коли ми відзначали цей день ще минулоріч? Тут можна більше розповісти про постать Нестора Літописця та її значення для нашої країни.
  2. Кирилиця та глаголиця. Діти дізнаються багато цікавого про обидві абетки, пробують розшифрувати написані глаголицею записки. Також запропонуйте школярам подумати, якою була б наша писемність, якщо б не з'явилася кирилиця.   
  3. Видатні постаті. Іван Федоров, Мелетій Смотрицький, Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Петро Яцик, Олександр Пономарів та інші. Хто вони такі та яку роль зіграли в історії української мови? 
  4. Цікаві факти про мову та писемність. Дані, статистика, неочікувані історії – все це актуально та дійсно привертає увагу.
  5. Антисуржик. Запропонуйте дітям продемонструвати власну експертність та визначити, які слова (та чому) є суржиком. А які – ні, хоча на перший погляд можуть викликати сумніви.
  6. Новий правопис. Коли був прийнятий та що саме змінилося? На які зміни варто звернути увагу, чому саме вони відбулися?
  7. Закон про мову. В цікавому форматі ознайомте дітей із законом та його основними положеннями. Разом поміркуйте, чому саме він такий важливий. 

Включіть до квесту цікаві запитання, над відповідями на які дітям доведеться подумати та проявити кмітливість. Наприклад, запитайте, яке слово об'єднує одночасно всі літери алфавіту, або які займенники можуть зіпсувати шлях, якщо об'єднаються. А надодачу запропонуйте скласти невеличку розповідь, але так, аби кожне слово починалося з однакової літери. 

Веселий мовний челендж

Як говорить нам Вікіпедія, челендж (англ. сhallenge) – жанр інтернет-роликів, у яких блогер виконує завдання на відеокамеру і розміщує його в мережі, а потім пропонує повторити завдання своєму знайомому або необмеженому колу користувачів. А діти дуже люблять знімати різноманітні відео! Головне – обрати цікаву тему, яка зможе захопити всю школу.

Наприклад, надайте дітям тему: «Найсмішніші помилки». Нехай вони спробують знайти (вигадати) найкумедніші мовні помилки та зняти про них ролик (можна запропонувати способи уникнення таких помилок). Або запропонуйте школярам перекласти улюблену іншомовну пісню українською та заспівати. Або просто прочитати улюблений вірш, але в незвичайному антуражі. 

Радіодиктант національної єдності

Це та подія, до якої точно варто долучитися не просто всім класом, а й усією школою. Цьогоріч він перетворюється на справжній символ єднання всіх українців. І немає значення, де вони зараз знаходяться. Диктант відбудеться 27 жовтня об 11:00 за київським часом. Цьогоріч авторкою тексту для Радіодиктанту національної єдності стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Назва тексту — «Дороги України». А читатиме текст актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш». Уже цікаво, чи не так?

Ще більше ідей та порад для організації святкування та виховної години можна знайти в нашій тематичній статті Виховна година до Дня української писемності та мови. А як ви плануєте відзначити День української писемності та мови?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter