Як зробити уроки яскравішими та зацікавити дітей навіть найскладнішою темою? На це запитання шукають відповідь учителі по всьому світу. І це не перебільшення. Адже ми всі знаємо, як буває непросто привернути та втримати увагу дітей у часи, коли кожен має смартфон. Особливо складно може бути під час онлайн-навчання. 

І тут на допомогу можуть прийти візуалізація та інтерактив, які підвищать залученість учнів. Для цього існує чимало корисних онлайн-інструментів, серед них – сервіс для створення презентацій Mentimeter, який цікавий тим, що не лише допомагає унаочнити матеріал, а й дозволяє отримати зворотній звʼязок від аудиторії в реальному часі. З його допомогою ви зможете:

  • Взаємодіяти з учнями, використовуючи функції опитування, створення хмар слів, вікторин, запитань з кількома варіантами відповідей тощо.
  • Відстежувати рівень знань та розуміння теми.
  • Залучити учнів до активного навчання.
  • Організувати формувальне оцінювання знань учнів.

Як це працює?

Для початку потрібно зареєструватися. Перейдіть за посиланням – відкриється головна сторінка сайту. Зверніть увагу: сервіс англомовний, проте ви можете скористатися вбудованим у браузер перекладачем. Натисніть кнопку «Зареєструватися» («Sing up») у правому верхньому куті екрана – ви перейдете на наступну сторінку, де платформа запропонує зареєструватися за допомогою облікових записів Google, Microsoft, Facebook або через електронну адресу.

Наступним кроком потрібно вказати, для чого ви використовуватимете програму (обирайте варіант «Освіта»), а також – ким саме працюєте (викладач у сфері вищої освіти або вчитель). Потім треба визначити тарифний план – обирайте безплатну версію: у вільному доступі достатньо функцій для плідної роботи. 

Тепер ви можете почати роботу, а Mentimeter запропонує створити першу презентацію. Для цього ви можете скористатися або одним зі вже наявних шаблонів (хмара слів, опитування, вікторина, дослідження), або розробити все самостійно. 

Аби було цікавіше, обираємо варіант «Почати самостійно». Відкриється нове вікно, де потрібно вибрати інструмент, із яким ви будете працювати разом із учнями. Так, саме разом, оскільки Mentimeter – це насамперед про інтерактивність, а не просто про демонстрацію та візуалізацію. Ви отримуєте можливість взаємодіяти з учнями в режимі реального часу та проводити опитування в будь-який момент заняття. 

 

Наприклад, обираємо інструменти «Хмари слів». Відкриється пустий слайд, на якому ви з учнями і працюватимете. Так, ви не створюватимете хмару слів самотужки, це буде завдання для учнів. Справа від слайда є вкладка «Контент», де крім типу слайда також є місце для запитань, розгорнутих описів завдань тощо. Також ви можете додати до слайда зображення чи гіфки (його можна завантажити з компʼютера або з бібліотеки файлів програми).

Ми всі знаємо, як діти люблять яскраві кольори та елементи, що привертають увагу. Тож пропонуємо зробити слайди презентації яскравішими. Для цього зверніть увагу на вкладку «Дизайн». Тут ви можете вибрати макет слайда, а також – кольорову тему. 

А ще обовʼязково налаштуйте інтерактивні елементи – для цього перейдіть у вкладку «Інтерактив». Увімкніть функцію «Дозволити відповіді», вкажіть, скільки відповідей може дати один учасник, увімкніть (або вимкніть) функцію «Показувати відповіді в реальному часі», а також налаштуйте можливості для приєднання до презентації для учнів. 

Є два варіанти того, як діти можуть долучитися до роботи. І жоден із них не потребує від школярів реєстрації на платформі, що дуже зручно. У розділі «Інструкція з приєднання» (вкладка «Інтерактив») увімкніть функцію «Показати панель інструкцій» або «Показати QR-код». 

1. Нехай учні перейдуть за посиланням (або введуть у пошуковий рядок) menti.com. Відкриється сторінка, де потрібно ввести спеціальний код. Його діти побачать на екрані, якщо ви оберете функцію «Показати панель інструкцій».

2. Нехай школярі просто відсканують QR-код. Його вони побачать, якщо ви надасте перевагу функції «Показати QR-код».

На дитячих смартфонах відкриється сторінка із запитанням та полями відповіді на нього. Учні мають ввести відповіді та натиснути кнопку «Надіслати». І їхні відповіді одразу відобразяться на слайді вашої презентації:

Аналогічним чином можна працювати із іншими функціями Mentimeter, створюючи цікаві опитування, ставлячи відкриті запитання, додаючи теоретичні матеріали тощо. Спробуйте, учням точно сподобається!

Бажаєте дізнатися більше про Mentimeter, а також про інші інструменти, які зроблять ваш урок незабутнім? Тоді долучайтеся до вебінару Наталії Гончар «Використання інтерактивних платформ Kahoot, Blooket, Mentimeter на уроках іноземної мови». Ви навчитеся створювати цікаві вправи та завдання, які точно не залишать дітей байдужими. Чекаємо на вас 20 березня о 18:00. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter