Попри все реформа НУШ триває і цьогоріч уже переходить у 6 клас. Її успішність залежить від багатьох складових, зокрема і від якості та рівня освітніх програм. Саме вони допомагають реалізувати Державний стандарт базової середньої освіти та ефективно навчати дітей. Про те, якими вони бувають, сьогодні і поговоримо. 

Основа – це типова освітня програма для 5-9 класів, яка включає варіанти типових навчальних планів, перелік модельних навчальних програм, рекомендовані форми організації освітнього процесу та опис інструментарію оцінювання. Проте там ви не знайдете інформації ані про зміст навчального матеріалу, ані про результати навчання. Тобто типова освітня програма – своєрідний дороговказ, завдяки якому кожна школа зможе створити власний навчальний план, який відповідатиме запитам конкретних учнів.

На основі типової освітньої програми розробляється освітня програма закладу освіти, до структури якої зокрема входить перелік модельних та навчальних програм. На них зупинимося трохи детальніше. 

Модельні навчальні програми: путівник для педагогів

Модельна навчальна програма – це документ, яким визначається орієнтовна послідовність досягнення очікуваних результатів навчання учнів, зміст навчального предмета / інтегрованого курсу та види навчальної діяльності учнів.

Модельні навчальні програми створюються для певних предметів чи інтегрованих курсів. У них уже визначено очікувані результати навчальних досягнень школярів, запропоновано зміст освітніх матеріалів, а також наведено орієнтовні види навчальної діяльності. І це насправді дуже і дуже зручно.

Важливо враховувати той факт, що хоча кожен автор модельної навчальної програми слідує Держстандарту базової середньої освіти, він пропонує власний шлях для досягнення його вимог, своє бачення та ідеї. Тож варто спочатку ретельно розглянути наявні модельні програми, аби визначити, яка з них відповідає всім вашим вимогам та навчальним потребам учнів. 

Список модельних навчальних програм, які отримали гриф МОН, ви знайдете на сайті міністерства

І вже на основі обраної модельної навчальної програми школа розробляє навчальну програму предмета або інтегрованого курсу. Тобто це також не константа, яку потрібно просто прийняти, з нею можна і потрібно працювати, змінювати та покращувати. Послідовність вивчення тем чи розділів, перелік очікуваних результатів та видів діяльності – всі пропозиції є орієнтовними, тобто педагог усе одно має певну свободу дій та творчого самовираження. 

Отже, педагог має насамперед використовувати програму для досягнення мети. А от як саме він це робитиме, залежить уже від нього та від потреб його учнів. 

Освітні програми різних шкіл можуть відрізнятися, зокрема передбачати на вивчення одного предмета різну кількість годин. Та навіть більше – програми можуть відрізнятися в одній школі та на одній паралелі. І це цілком нормальний процес. Тож потреба у створенні різних навчальних програм на основі модельної насправді є очевидною. Їх затверджує педрада, додаткових схвалень вони не потребують.

Власні навчальні програми: вихід за межі

А що робити, якщо ви не змогли знайти серед усіх наявних модельних програм жодної, яка задовольняла б усі ваші запити? Розробити власну! Звісно, теж на основі Держстандарту базової середньої освіти. Проте важливо враховувати, що в такому разі програма має пройти експертизу в ІМЗО. 

Розробка власної програми – цікавий, але складний процес, який, утім, подарує вам важливий досвід. Робота перебачає кілька кроків:

  • збір і впорядкування інформації з відповідного навчального предмета / курсу;
  • створення проєкту програми;
  • подання проєкту на рецензування;
  • розгляд на засіданні педради;
  • оформлення програми згідно технічних стандартів;
  • відправка на отримання грифа чи схвалення.

Бажаєте дізнатися більше про особливості впровадження нового держстандарту базової середньої освіти? Тоді чекаємо вас 28 серпня о 18:00 на вебінарі Дар'ї Демчук-Маригіної «НУШ у 6 класі: освітня та модельні програми, типи оцінювання, оформлення документації». Поговоримо не лише про освітню, модельні та навчальні програми, а й про формувальне та підсумкове оцінювання, а також торкнемося теми супровідної документації. Буде багато корисної інформації!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter