Огляд ютуб-каналів, що популяризують науку та розвивають раціональне мислення дітей.

Прагнете зробити уроки цікавішими та різноманітнішими? Тоді вам точно стануть у пригоді просвітницькі ютуб-проєкти! У цій добірці ми зібрали 7 популярних ютуб-каналів, чиї відео можна використовувати як матеріал для обговорення на уроках, так і в якості домашнього завдання. 

1. Kozak Media

Якщо ви викладаєте історію України, то одного дня точно розповідатимете учням про становлення козацтва, повстання Богдана Хмельницького, походи проти турок та про інші славетні моменти нашої історії. Аби зробити розповідь про цей період цікавішою, спробуйте залучити ролики з каналу «Kozak Media», що налічує десятки відео, присвячених козацтву. Так, автори каналу розповідають про річкові походи козаків та реєстровців, про зброю, якою вони користувалися, і навіть про те, чим харчувалися на Січі та як заробляли.

Також учні неодмінно оцінять серію відео, присвячених великим битвам або видатним постатям української історії як-то: «Битва на жовтих водах», «Корсунська битва», «Іван Сірко у Франції», «Максим Кривоніс», «Перемога під Пилявцями», «Найкривавіша облога Хмельниччини» тощо.

2. Історія без міфів

«Історія без міфів» пропонує відео як з української, так і з зарубіжної історії. Здебільшого канал висвітлює суперечливі та гострі теми, а також робить акцент на деміфологізації певних постатей або подій. Утім, тут можна знайти і звичайні просвітницькі відео, а також ролики, присвячені спростуванню пропагандистських міфів, дезінформації та викривленню історії.

Так, серед цікавих відео каналу: 

Зауважити: відео каналу відрізняються відносно великим хронометражем (20-40 хв). Саме тому краще пропонувати їх у якості домашнього завдання, для самостійного вивчення теми, повторення або поглиблення знань.

3. Клятий раціоналіст

Якщо учні вже перестали вірити в Діда Мороза чи Санта-Клауса, то перший крок на шляху до критичного мислення зроблено! Наступним кроком має стати розвінчання теорій змови, псевдонауки, міфів про суперфуди, глютен чи вакцини. Прищепити дітям імунітет до забобонів неабияк допоможе канал «Клятий раціоналіст», що пропагує науковий метод, здоровий глузд, скептицизм, а отже, є ідеальним для розвитку критичного мислення школярів і не тільки. 

У своїх відео засновник каналу Артем Албул кидає виклик псевдонауці та поширеним, але від того не менш хибним, уявленням про реальність. Він науково пояснює суть речей, розвінчує побутові міфи, блогерів-псевдоекспертів, а також розповідає про те, як влаштоване людське тіло. 

Звісно, не обійдеться і без кумедних пізнавальних тем на кшталт: «Наскільки гаряча ванна розслаблює капібар?», «Гени кавоманів», «Зірки проти здорового глузду», «Міфи з кінофільмів» тощо.

4. Довколаботаніка

Якщо хочете доповнити урок біології цікавими фактами та відео, що розважать учнів та водночас підкреслять надану інформацію, то зверніть увагу на блог «Довколоботаніка». Тут ви знайдете чимало роликів, присвячених рослинам, тваринам, доісторичним мешканцям Землі та науковим новинам.

Так, якщо ви плануєте розказати дітям про період зародження життя на планеті, можна скористатися серією відео «Докембрійські оповідки». У ній автор розповідає про формування екосистеми доісторичної Землі та про перших живих істот. Якщо ж ви вивчаєте фотосинтез або голонасінні рослини, на каналі також знайдуться відповідні відеозамальовки. 

5. Obraz

Можливо, ви чули про ефект Даннінга-Крюгера, «помилку того, хто вижив», «самовтілюване пророцтво» та інші когнітивні викривлення, завдяки яким ми іноді робимо просто колосальні за своїм масштабом помилки? На жаль, багато хто з дітей ще не знає про ці логічні похибки, що може призводити до вибіркового пошуку інформації, перебільшення важливості певних явищ чи навіть міжособистісних конфліктів. 

Аби запобігти цьому, використовуйте пізнавальні відео від каналу «Образ», у яких стисло та легко розкривається суть таких важливих когнітивних ефектів як прокляття знання, підтверджувальне упередження, конфабуляція та багато інших.

6. Eugenia Kuznetsova

Свого часу Україна зазнала істотної русифікації, що впливає на мовний стан нашої держави і зараз. Хтось може сказати, що питання мови – не надто важливе, якщо порівняти, наприклад, із економічними чи медичними питаннями. Утім, насправді воно безпосередньо впливає на такі речі як безпека і захист від пропаганди, а вони вже впливають на безліч інших факторів як-то: електоральний вибір, притік іноземних інвестицій, розвиток музичного та кіноринку, геополітику тощо. 

На жаль, ці речі не завжди є очевидними для українців. Тож якщо ви прагнете переконати школярів у тому, що спілкування українською мовою дійсно важливе, зверніть увагу на канал Євгенії Кузнєцової, яка має багато переконливих аргументів. Її відео можна використовувати в якості лікбезу для учнів, а також для екскурсів в історію мовної політики на теренах України.

7. Останній капіталіст

Чи збагатить країну друк більшої кількості грошей? Чи була економіка СРСР потужнішою за українську? До чого призводить дефолт? Якщо учні не знають відповіді на ці запитання, то саме час виправити цю прикрість! Адже необізнаність в економічних питаннях може дорого коштувати в дорослому житті. 

Періодично знаходьте час для того, аби показати учням відео від просвітницького проєкту «Останній капіталіст», які допоможуть їм стати більш відповідальними виборцями і свідомими громадянами.

А на які просвітницькі YouTube-канали підписані ви?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter