Теоретичний та практичний досвід педагогів для реалізації в межах НУШ.

Нова українська школа невпинно розвивається. Цього року, після успішного пілотного проекту, НУШ прийшла до всіх перших класів. Працювати за новим стандартом інколи непросто, але неймовірно цікаво, адже у кожного вчителя з’явився простір для творчості та самовираження.

Саме для того, щоб допомогти всім, хто працює (чи незабаром працюватиме) з першим класом НУШ, ми підготувати велику добірку різноманітних корисних матеріалів із Бібліотеки «На Урок». А щоб знати ще більше – завітайте на онлайн-конференцію «Нова українська школа: досвід і перспективи»!


Корисні матеріали для уроків

Тема: Рухливі ігри в початкових класах
Про матеріал: Розробка допоможе вчителю в організації та проведенні руханок і цікавих дидактичних ігор. Матеріал допомагає успішно розвивати комунікативні навички, увагу, пам’ять та емоційний інтелект школярів.


Тема: Вчителю 1 класу НУШ. Гра на розвиток логічного мислення «Що змінилося?»
Про матеріал: Ігрові методи навчання допомагають зробити будь-яку роботу приємною, стосунки з учнями – приязними та довірливими, а навчання – цікавим та захопливим. Пропонований матеріал допоможе успішно розвивати зорову пам'ять, увагу та логічне мислення школярів.


Тема: Роздаткові матеріали до уроків по НУШ
Про матеріал: Добірка включає велику кількість роздаткових матеріалів, які стануть у пригоді вчителю під час роботи з класами НУШ. Розробка допоможе активізувати зорову пам’ять, увагу і творчі здібності дітей.


Тема: Ефективне управління класом. Правила класу
Про матеріал: У розробці представлені прості римовані правила навчання, за допомогою яких можна легко організувати роботу класу. Учні можуть вивчити їх чи спробувати самостійно створити власні правила. Зверніть увагу: для уникнення негативної мотивації школярів у правилах не використовується частка «не».


Тема: Презентація «Корисні посилання для вчителя НУШ»
Про матеріал: У матеріалі представлена добірка корисних посилань на інтернет-ресурси, які допоможуть якісно підготуватися до проведення занять у класах НУШ. Більшість онлайн-сервісів можна використовувати безпосередньо на уроках, маючи необхідне обладнання.


Тема: Завдання. Списування з друкованого тексту. 1 клас НУШ
Про матеріал: Розробка включає завдання, які дозволять дітям успішно розвивати навички списування з друкованого тексту. Крім розвитку зорової пам’яті та вміння каліграфічно писати, першачки зможуть тренувати логічне мислення та перевірити свої знання.


Тема: Текст. Правила уроку на олівчиках
Про матеріал: Матеріал містить основні правила поведінки школярів на уроці. Всі правила написані на великих кольорових олівцях, які можна роздрукувати. Розробка допоможе мотивувати дітей добре працювати, поважати думку та працю інших.


Тема: «Правила для облаштування класу НУШ»
Про матеріал: Матеріал неодмінно допоможе вчителю пояснити школярам правила поведінки у класі НУШ. Він має якісне візуальне наповнення, яке приверне увагу дітей і спонукатиме їх добре навчатися, виконувати поради вчителя і дотримуватися правил безпеки.


Тема: Портфоліо учня 1-2 класу НУШ
Про матеріал: Кольорове оформлення для створення портфоліо дозволить систематизувати знання учнів та візуалізувати їхні навчальні досягнення. Розробка складається з таких блоків: «Моя творчість», «Моя сім’я», «Мої творчі роботи», «Мої досягнення», «Коротка інформація про учня», «Мої успіхи у навчанні», «Що я вмію і люблю робити».


Методичні матеріали та рекомендації

Тема: Педагогічна рада «Педагогіка партнерства – ключовий компонент формули НУШ»
Про матеріал: Розробка дозволить організувати педагогічну нараду для змалювання ролі педагогіки партнерства для результативності втілення концепції НУШ. Матеріал спрямований на обмін досвідом учителів.


Тема: «Розвиток комунікативної компетенції учнів Нової Української школи за допомогою складання казок»
Про матеріал: Матеріал допоможе вчителю навчити школярів створювати тексти морально-етичного спрямування (на прикладі казок). Для аналізу та усвідомлення їх представлено спеціальний покроковий алгоритм. Діти навчаться аналізувати казки і сприймати закладені в них життєві уроки.


Тема: Формування комунікативної компетентності педагога в умовах впровадження НУШ (презентація)
Про матеріал: Презентація містить чимало порад, які дозволять підняти комунікативну взаємодію з класом на якісно новий рівень. Окремо наголошується на необхідності переходу у спілкуванні зі школярами від «Ти-висловлювання» до «Я-висловлювання». Саме це дозволить зняти психологічну напругу і знайти порозуміння з дітьми.


Тема: Лекція з елементами тренінгу для вчителів перших класів НУШ «Основи інклюзивної освіти. Робота з дітьми з особливими освітніми потребами в закладі освіті»
Про матеріал: Матеріали лекції покликані ознайомити учасників заняття з поняттями «інклюзивна освіта», «діти з особливими освітніми потребами» тощо, та надати їм інформацію щодо особливостей роботи з дітьми з інвалідністю. Розробка містить багато теоретичного матеріалу та чимало практичних порад.


Тема: Презентація для виступу на педнараді «Використання методики «шести цеглинок»
Про матеріал: Презентація допоможе вчителю наочно продемонструвати колегам практичне застосування методики «шести цеглинок» на уроках у початковій школі (НУШ). Розробку також можна використовувати безпосередньо на уроці, що неодмінно допоможе розвивати увагу, пам’ять і критичне мислення учнів.


Тема: Творча робота «Використання самоосвітніх ресурсів як інструменту формування ключових компетентностей»
Про матеріал: Матеріал містить аналіз ключових компетентностей, які є фундаментом концепції НУШ. Також у розробці представлена добірка корисних інтернет-ресурсів, які допоможуть розвивати кожну з компетентностей.


Тема: Елементи тренінгу:«Формування конкурентноспроможної шкільної команди в умовах Нової української школи»
Про матеріал: Матеріал включає добірку вправ, на прикладі яких ви зможете пояснити колегам важливість співпраці в навчальному процесі. Тренінгом варто скористатися керівникам навчального закладу чи педагогам, які працюють із класами НУШ.


Тема: Класним керівникам: «Інноваційні підходи у вихованні учнів в умовах реформування виховного середовища НУШ»
Про матеріал: Матеріал допоможе класним керівникам налаштуватися на продуктивну роботу. У розробці розкрито зміст понять «компетентнісний підхід», «успіх», «педагогіка партнерства» та особливості їх взаємодії в межах освітньої реформи НУШ.


Тема: Презентація «Сухомлинський і НУШ»
Про матеріал: Презентація допоможе знайти зв’язок між Концепцією НУШ та ідеями видатного українського педагога Василя Сухомлинського.


Тема: Методичні рекомендації «Формування компетентностей школярів в умовах НУШ»
Про матеріал: Матеріал включає методичні рекомендації з формування ключових компетентностей учнів. Авторка пропонує розглянути приклади математичних завдань, які дозволяють розвивати кожну компетентність.


Виховні та позакласні заходи, батьківські збори

Тема: Виховний захід «НУШ очима дітей»
Про матеріал: Розробка стане у пригоді вчителю під час підготовки виховного заходу для підведення підсумків навчального року в НУШ. Під час виступу саме першачки будуть розповідати про те, чому вони навчилися і що дізналися, навчаючись у першому класі.


Тема: Перші батьківські збори НУШ
Про матеріал: Матеріал допоможе провести якісні батьківські збори, які базуються на ідеях педагогіки партнерства. Захід передбачає максимальне включення всіх батьків до роботи, орієнтацію на співпрацю і створення позитивного настрою.


Тема: Конспект виступу практичного психолога на зборах батьків майбутніх першокласників «До нової української школи крокуємо із задоволенням»
Про матеріал: Розробка дозволяє організувати інформативний захід для батьків майбутніх першачків. Це допоможе розповісти про показники психологічної готовності дітей до навчання. Також матеріал містить якісні поради, які допоможуть добре підготуватись до нового навчального року.


Тема: Збори батьків майбутніх першокласників
Про матеріал: Представлені у розробці матеріали дозволяють акцентувати увагу на питаннях готовності дітей до навчання у школі та найбільш дієвих способах підготовки до нього. Крім того, розробка включає велику добірку дієвих вправ для розвитку тонкої моторики пальців рук.


Тема: Тренінг для батьків «Батьки майбутніх першокласників: усе починається з любові. Розвиваємо самосвідомість»
Про матеріал: Проведення тематичного тренінгу дозволить підготувати батьків до першого навчального року їхніх дітей. Такий захід навчить учасників ефективним вправам для розвитку комунікативних навичок, налаштує на спільну роботу та навчить критичному ставленню до власних дій.


Тема: НУШ. Презентація «Булінг»
Про матеріал: У матеріалі йдеться про явище шкільного булінгу та найпоширеніші його види. Пропонуються оптимальні шляхи допомоги дітям, які опинилися у складних ситуаціях.


Тема: Батьківські збори «Готуємося стати батьками першокласників НУШ»
Про матеріал: Розробка допоможе вчителю ознайомити батьків із особливостями та ідеями НУШ. Таким чином ви зможете налаштувати їх на доброзичливе та відповідальне ставлення до виховання дітей.


Тема: Заняття для батьків 1 класу НУШ після завершення адаптаційного періоду
Про матеріал: Заняття допоможе вчителю ознайомити батьків з типовими формами роботи, які впроваджуються в першому класі НУШ. Крім того, у розробці підкреслене першочергове значення батьківської любові у процесі виховання.


Планування

Тема: Календарно-тематичне планування для 1 класу НУШ за програмою Савченко (Навчання грамоти, Математика, Мистецтво, Дизайн і Технології)
Про матеріал: Розробка включає календарне планування уроків у 1 класі НУШ за програмою Савченко. До матеріалів входять такі плани: «Навчання грамоти» (Цепова, Воскресенська), «Математика» (Скворцова, Онопрієнко), «Мистецтво» (Масол, Гайдамака, Колотило), «Дизайн і технології» (Головата, Кононюк).


Тема: Календарно-тематичне планування в 1 класі НУШ
Про матеріал: Планування розроблене на весь рік для трьох основних предметів: «Я досліджую світ», «Українська мова» та «Математика». Розробка створена за програмою Р. Шияна.


Тема: Календарно-тематичне планування уроків з математики для 1 класу НУШ
Про матеріал: Матеріал включає детальне календарно-тематичне планування уроків з математики у першому класі НУШ. Документ створено за підручником С. О. Скворцової та О. В. Онопрієнко.


Тема: Група подовженого дня в НУШ. Планування та організація роботи
Про матеріал: Посібник містить матеріали, які можуть бути використані під час організації навчально-виховної діяльності групи подовженого дня. У ньому представлені методичні рекомендації щодо організації роботи; нормативні документи, які регулюють діяльність вихователя ГПД; щоденний план роботи вихователя. Планування та виховні заходи складені відповідно до вимог Типової освітньої програми.


Тема: Календарно-тематичне планування до нового Букваря (Захарійчук, 2018 рік)
Про матеріал: Розробка включає календарно-тематичне планування (букварний період) до другої частини букваря (автор Захарійчук М.Д.). Відповідає програмі НУШ О. Я. Савченко (2018 рік).


Тема: Календарне планування з інтегрованого курсу «Я досліджую світ» для 1 класу НУШ (програма О. Я. Савченко) за підручником Н. О. Будна на ІІ семестр
Про матеріал: Календарне планування для предметів «Я досліджую світ» та «Дизайн і технології» для учнів 1 класу НУШ допоможе вчителю раціонально спланувати роботу, деталізувати тематичні тижні, скоригувати виховну роботу відповідно до тем тижня.


Тема: Календарно-тематичне планування з англійської мови для 1 класу на 2 семестр
Про матеріал: Календарно-тематичне планування розроблено для оптимального вивчення англійської мови для у 1 класі. Матеріал створено до підручника О. Карпюк. Складено у відповідності зі стандартами НУШ.


Тема: Календарно-тематичне планування роботи групи подовженого дня (за тематичними тижнями НУШ)
Про матеріал: Представлені в розробці матеріали допоможуть організувати роботу групи подовженого дня першого класу НУШ (перший семестр). Це дасть можливість краще пізнати дітей: їхній характер, рівень розвитку й навчання. А також знайти правильний підхід до кожного учня і спрямувати свої зусилля на розвиток інтелектуальних та емоційно-вольових якостей.


 Тема: Календарно-тематичне планування. Математика. 1 клас. За підручником «Математика» 1 клас, автори: В. Г. Бевз, Д. В. Васильєва
Про матеріал: Розробка включає календарно-тематичне планування для уроків математики у першому класі (4 години на тиждень). КТП розроблено відповідно до типової освітньої програми за авторством О. Я. Савченко. Матеріал створено за підручником «Математика» 1 клас (автори В. Г. Бевз, Д. В. Васильєва).


Тема: Календарно-тематичне планування уроків читання і письма за комплектом з навчання грамоти «Я читаю і пишу» 
Про матеріал: Матеріал складається з календарно-тематичного планування уроків читання і письма за комплектом з навчання грамоти «Я читаю і пишу» (буквар «Я читаю» у 2-х частинах, зошит «Я пишу» у 2-х частинах, посібник «Я дружу зі словом»). Розробка включає плани на І та ІІ семестри навчального року.


Тема: Календарне планування з музичного мистецтва у 1 класі НУШ на ІІ семестр
Про матеріал: Календарне планування з музичного мистецтва в 1 класі НУШ, складено за програмою О. Я. Савченко. КТП орієнтоване на другий семестр навчального року.


Тема: Орієнтовний план виховної роботи на ІІ семестр для 1 класу
Про матеріал: Розробка допоможе вчителю організувати виховну роботу з першим класом НУШ у другому семестрі навчального року.


Заходьте до Бібліотеки «На Урок» та знаходьте ще більше корисних розробок для успішної роботи в межах Нової української школи. Ми впевнені, що ви маєте власні цікаві напрацювання – неодмінно діліться ними з колегами! Ваш досвід важливий!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter