Поговоримо про створення умов, що унеможливлюють заподіяння учасникам освітнього процесу фізичного та/або психологічного насильства

У листопаді 2023 року набув чинності Порядок раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, затверджений спільним наказом Міністерства внутрішніх справ та Міністерства освіти і науки України від 18.08.2023  № 685/1013. Цим нормативним документом визначено механізм реагування поліції, ДСНС і закладів освіти у разі застосування особою або групою осіб фізичного та/або психологічного насильства (із застосуванням (не застосуванням) різних видів зброї) у закладі освіти та прилеглій до нього території й затверджено форму Паспорта безпеки. Тож розбираємось докладно з організаційними питаннями, які входять до повноважень закладу освіти.

Робота закладу освіти щодо організації безпечного освітнього середовища охоплює багато різних напрямів. Це і організація онлайн-навчання з дотриманням вимог безпеки в інтернеті, і надання психологічної допомоги, і профілактика булінгу та ще багато іншого. Проте війна провокує різні кризи, які значно ускладнюють ці процеси. Як організувати конструктивну взаємодію з учнями у складні часи? Запрошуємо вас долучитись до учасників Всеукраїнської інтернет-конференції «Стратегії організації навчального процесу в кризових умовах: сервіси, психологія, підтримка», під час якої наші спікери поділяться корисними порадами та цікавими ідеями.


Раннє попередження нападу на заклад освіти - це комплекс заходів, який спрямований на створення безпечних умов перебування учасників освітнього процесу, проведення профілактичної та інформаційної роботи з питань попередження та відпрацювання алгоритму дій у разі нападу. 

До організації цієї роботи долучаються начальники територіальних підрозділів головних управлінь Національної поліції, які визначають уповноважених поліцейських і необхідну кількість нарядів поліції в зоні оперативного реагування. У межах компетенції уповноважені поліцейські та працівники ДСНС взаємодіють з закладами освіти та проводять такі заходи:

  • надають методичні рекомендації з питань удосконалення організації охорони закладів освіти та обладнання технічними засобами;
  • беруть участь у навчаннях та практичних тренуваннях учасників освітнього процесу щодо дій у разі нападу або ризику нападу на заклад освіти та їх евакуації за відповідними планами закладу освіти;
  • обстежують стан готовності, функціональності укриття та реагування в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти;
  • за пропозицією закладу освіти беруть участь у складанні та оновленні паспорта безпеки закладу освіти до початку навчального року.

Обов'язки керівника закладу освіти

У межах роботи щодо унеможливлення заподіяння учасникам освітнього процесу фізичного та/або психологічного насильства, керівник закладу освіти організовує проведення таких заходів:

1. Забезпечує створення безпечних умов перебування учасників освітнього процесу та унеможливлення доступу на територію закладу освіти сторонніх осіб.

2. Створює та затверджує склад команди реагування (далі – Команда) з числа працівників закладу освіти, розподіляє між ними обов’язки.

3. Затверджує та ознайомлює учасників освітнього процесу з такими документами:

  • план евакуації; 
  • порядок оповіщення учасників освітнього процесу;
  • алгоритм дій у разі нападу або ризику нападу на заклад освіти.

4. Забезпечує проведення комплексного обстеження стану об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, маршруту руху до них, вказівників, надійності охорони закладу освіти -  не рідше ніж один раз на шість місяців.

5. Організовує перевірку постійно діючими технічними комісіями закладу освіти стану будівель, приміщень, інженерно-технічних комунікацій, устаткування, обладнання та території - не рідше ніж один раз на шість місяців із складанням акта.

6. Організовує проведення заходів (навчання, тренування, тренінги) щодо дій учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти - не рідше ніж чотири рази впродовж навчального року. 

7. Забезпечує належне функціонування об’єктової системи оповіщення (гучномовці, шкільні дзвінки, сирени), системи протипожежного захисту закладу освіти.

8. Надає копію паспорту безпеки закладу освіти уповноваженому поліцейському, працівнику ДСНС та (за потреби) представникам інших органів державної влади.

9. За потреби вносить пропозиції засновнику закладу освіти щодо забезпечення закладу освіти  фізичною охороною та технічними засобами охорони, що використовуються для виявлення, оповіщення і попередження про наявність небезпеки для життя та здоров’я людей та/або майна.

У разі нападу або ризику нападу на заклад освіти керівник координує та контролює дії членів Команди та працівників закладу освіти.

Обов'язки Команди реагування 

Склад команди реагування закладу освіти має включати не менше 3-х педагогічних працівників або інших осіб, які залучені до освітнього процесу в порядку, що встановлюється закладом освіти. Команда виконує такі функціональні обов'язки:

  • Розробляє алгоритм дій учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти.
  • Розробляє план евакуації учасників освітнього процесу.
  • Організовує навчання (тренування, тренінги) учасників освітнього процесу згідно з алгоритмами дій у разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, а також проведення їх евакуації.
  • Складає та оновлює паспорт безпеки закладу освіти. 

Паспорт безпеки закладу освіти

Паспорт безпеки закладу освіти розробляється на навчальний рік та включає такі дані:

І. Відомості про заклад освіти, адміністрацію. Команда реагування закладу освіти:

  • загальні дані про заклад освіти;
  • відомості про адміністрацію закладу освіти, у тому числі контактні дані уповноваженого поліцейського та працівника ДСНС;
  • контактні дані членів команди реагування закладу освіти;
  • інформація про роботу постійно діючої технічної комісії (зокрема, зазначаються результати висновків комісії щодо готовності закладу освіти до навчального року).

ІІ. Характеристика місцевості в районі місцезнаходження закладу освіти:

  • характеристика рельєфу та наявність автомобільних шляхів загального користування;
  • об’єкти, які розташовані поблизу закладу освіти (інші заклади освіти, торгівельні, адміністративні та інші об’єкти у радіусі до 1,5 км у сільській місцевості та до 750 м у містах);
  • транспортні комунікації, розташовані біля закладу освіти (зупинки, вокзали, станції тощо у радіусі до 1,5 км у сільській місцевості та до 750 м у містах);
  • суб’єкти господарювання, що обслуговують заклад освіти (логістика, харчування, вивіз сміття, ремонтні роботи тощо).

ІІІ. Територія закладу освіти:

  • найменування та короткий опис, зокрема загальна площа всіх ділянок та їхні географічні координати;
  • опис укриття;
  • середня кількість учасників освітнього процесу, які одночасно перебувають у закладі освіти.

ІV. Стан забезпечення засобами охорони закладу освіти:

  • системи відеоспостереження;
  • металодетектори;
  • кнопки тривожної сигналізації;
  • охоронна сигналізація;
  • охорона закладу освіти;
  • інші засоби безпеки.

V. Пожежна безпека закладу освіти

VI. Додаткова інформація щодо закладу освіти. Тут зазначається інформація щодо діяльності у закладі освіти поза освітнім процесом, пов’язаної із дозвіллям дітей (гуртки, секції, пришкільні табори), включно із даними щодо осіб та суб’єктів господарювання, які мають доступ до закладу освіти, їх контактна інформація.

Система оповіщення в закладі освіти

Для оповіщення про напад або ризик нападу на заклад освіти використовуються такі сигнали:

  • перший сигнал - короткі, тривалістю 2-3 секунди, дзвінки, які повторюються п’ять разів із паузами. Цей сигнал призначений для повідомлення учасникам освітнього процесу, що відбувається напад або є ризик нападу на заклад освіти;
  • другий сигнал - довгий, тривалістю 10-15 секунд, дзвінок. Цей сигнал  призначений для повідомлення учасників освітнього процесу про евакуацію. 

Підставами для прийняття рішення про проведення евакуації є:

  • перебування в закладі освіти або на його території чи безпосередньо поблизу них осіб, які скоїли напад, або наявні інші дані, що свідчать про намір скоєння нападу;
  • надходження повідомлень в усній або письмовій формі про напад або ризик нападу на заклад освіти.

Дії працівників у разі нападу або ризику нападу на заклад освіти

У разі нападу або ризику нападу на заклад освіти Команда та/або працівник закладу освіти мають дотримуватись такого алгоритму дій:

  • негайно викликати поліцію та (за необхідності) інші екстрені служби, увімкнути систему оповіщення за першим сигналом та повідомити керівнику закладу освіти про напад або ризик нападу на заклад освіти;
  • з’ясувати обставини нападу або виникнення ризику нападу (сутність загрози, кількість постраждалих від нападу, їх фізичний стан та місце перебування);
  • у разі проведення евакуації увімкнути систему оповіщення за другим сигналом та організувати безпечне пересування учасників освітнього процесу до укриття або іншого безпечного місця. Якщо проведення евакуації є небезпечним чи неможливим, залишити їх в місці їхнього перебування в закладі освіти та заблокувати будь-яким способом двері та вікна;
  • перевірити приміщення, будівлю закладу освіти на відсутність у них учасників освітнього процесу;
  • у разі наявності постраждалих від нападу надати їм домедичну допомогу, у тому числі із залученням екстрених служб;
  • за можливості повідомити законних представників дітей про їх переміщення в укриття;
  • після завершення заходів, вжитих у разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, перевірити кількість здобувачів освіти.

Працівники закладу освіти мають неухильно виконувати вимоги поліцейських та/або працівників ДСНС, які прибули до закладу, сприяти їх діяльності межах компетенції та за можливості інформувати про перебіг евакуації, місця перебування учасників освітнього процесу.

Бажаєте дізнатися більше про створення безпечних умов та організацію ефективного освітнього процесу попри всі виклики? Реєструйтеся на нашу конференцію, долучайтеся до нашої спільноти у Facebook та телеграм-каналі та слідкуйте за анонсами!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter