Якою має бути освіта 21-го століття? Насправді відповідей може бути чимало. Проте мета одна: підготувати дітей до майбутнього, яким би непередбачуваним воно не було. Саме для того, аби допомогти педагогам впоратися із цим непростим завданням, було розроблено програму 21CLD або «Дизайн освіти 21-го століття».

Що таке 21CLD?

Навчальна програма 21CLD базується на масштабному міжнародному дослідницькому проєкті «Інноваційне викладання та навчання» (Innovative Teaching and Learning (ITL)). За результатами численних опитувань, спостережень, аналізу сучасних методів та фокус-груп, було виділено найкращі навчальні практики, які допоможуть школярам досягти успіху в майбутньому.

21CLD складається з шести навчальних вимірів (навичок):

  1. Конструювання знань. Мається на увазі перехід від простого запам’ятовування інформації до її аналізу, інтерпретації, синтезу та оцінки. Також діти мають навчитися застосовувати отримані знання в нових контекстах, аби встановити зв’язки між кількома дисциплінами.
  2. Співпраця. Цей вимір передбачає спільну роботу учнів, розподіл відповідальності та спільне прийняття суттєвих рішень. 
  3. Розв'язання реальних проблем та інновації. Цей навчальний вимір передбачає виконнання проблемних завдань. Проблеми мають бути цілком реальними, щоб учні могли відчути важливість питання, над яким вони працюють.
  4. Ефективна комунікація. Учні мають не просто спілкуватися, а активно комунікувати, використовуючи докази для підтримки своїх ідей, враховуючи також запити різних аудиторій. 
  5. Самоорганізація. Учні мають вміти працювати, виконувати певні завдання, протягом тривалого часу, планувати роботу, розподіляти обов’язки. 
  6. Використання ІКТ для навчання. У цьому вимірі передбачається, що учні навчаться застосовувати технології для здобуття знань та навіть самі будуть розробляти різноманітні продукти ІКТ.

Розглянемо кожен із цих навчальних вимірів детальніше.

Конструювання знань

Важливо розуміти та враховувати той факт, що просто запам'ятати параграф підручника можливо, але не надто ефективно. Звичайне запам'ятовувння не дає учням навичок критичного мислення та аргументації, вони не вчаться оцінювати та інтерпретувати нову інформацію. 

Цей навчальний вимір розглядає можливості школярів отримати глибокі знання, які вони згодом можуть передавати іншим та, звісно, застосовувати їх на практиці.

Що саме можна робити?

  • Прочитати літературний твір, наприклад, 19-го століття, та подумати над тим, чому герої описані саме так, які історичні події вплинули на їхню поведінку. 
  • Дослідити, як, наприклад, стан місцевої екології впливає на екологію всієї країни. 
  • Аналізувати, порівнювати та зіставляти точки зору з кількох джерел.
  • Оцінювати достовірність, якість або важливість певних даних, наприклад, прочитавши кілька розповідей різних людей про одну історичну подію.

Співпраця

Виконувати завдання самостійно, звісно, чудово, але в майбутньому більшості учнів доведеться працювати в команді. Тож без розвинених навичок співпраці та розуміння, що успіх команди залежить від кожного, просто не обійтися. 

Цей навчальний вимір розглядає можливості школярів разом вирішувати важливі питання, поважати чужу думку та вчитися разом шукати відповіді. 

Що саме можна робити?

  • Працювати в парах та групах задля обговорення певних питань, розв'язання завдань, створення нового продукту. 
  • Співпрацювати з учнями з інших класів чи шкіл.
  • Спільно працювати за допомогою онлайн-технологій (створювати презентації, редагувати твори тощо).
  • Разом виконувати різноманітні дослідження та експерименти.

Розв'язання реальних проблем та інновації

Як правильно розв'язувати проблеми? Певно, єдиної відповіді на це запитання просто не існує. Адже до кожної проблеми має бути унікальне рішення. І вчитися цьому потрібно ще зі школи. 

Що саме можна робити?

  • Виконувати навчальні проєкти, безпосередньо пов'язані з реальним життям, які вирішують проблеми, наприклад, вашої школи.
  • Працювати над неочікуваними завданнями, наприклад, коли вчитель не повідомляє заздалегідь, над чим саме працюватимуть діти.
  • Переписати оповідання з точки зору одного з персонажів.
  • Дослідити, які рослини можуть покращити якість повітря у класі.

Ефективна комунікація

Спілкування – чи не найважливіша навичка сучасної людини. Без вміння комунікувати з іншими навряд вдасться побудувати чудову кар'єру. Проте є хороша новина: навички спілкування цілком реально розвинути!

Що саме можна робити?

  • Підготувати виступ про улюблену книгу: за 2 хвилини потрібно зацікавити однолітків так, аби вони захотіли прочитати книжку.
  • Написати листа до майбутнього роботодавця.
  • Організувати та провести невличку інтернет-конференцію.

Самоорганізація

Усі ми маємо навчитися відповідальності за себе, за свою роботу та результати навчання. Натомість раніше було прийнято контролювати навчальний процес, що нерідко провокувало учнів трохи розслабитися. Але набагато важливіше навчити дітей працювати самостійно та відстежуваати власний прогрес.

Що саме можна робити?

  • Вести щоденник своєї роботи над проєктом / навчальним завданням.
  • Створити інфографіку із планом своєї роботи впродовж семестру.
  • Розробити розклад навчання.

Використання ІКТ для навчання

Наш світ неймовірно технологічний, тож і наші учні не можуть не використовувати інформаційно-комунікаційні технології, а вчителі не можуть не вчити ними користуватися. 

Що саме можна робити?

  • Розв'язувати задачі за допомогою додатків та програм, наприклад, таблиці Exel.
  • Разом створювати презентацію чи інфографіку, наприклад, у Canva.
  • Створити в Instagram профіль історичного діяча та писати пости від його імені.

Бажаєте дізнатися більше про 21CLD? Тоді чекаємо вас 17 серпня о 18:00 на вебінарі «Технологія 21CLD: впроваджуємо дизайн навчання для вдосконалення навичок 21 століття». Анастасія Ярова розкаже про навички 21 століття, необхідні учням для успішного життя та натхненної роботи, а також поділиться практичними інструментами і платформами, які допоможуть вам втілити в життя технологію дизаайну 21-го століття. Буде цікаво!

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter