Новини

SKOVORODANCE: презентовано музичний реґі-альбом на тексти Григорія Сковороди

Постать Григорія Сковороди завжди була цікавою, а його філософія захоплювала. Та чи можна зробити його твори більш доступними для сучасних людей? Звісно! Саме це покликаний зробити новий музичний альбом SKOVORODANCE у стилі реґі: він складається із 12 треків, 11 із яких написані на слова Сковороди зі збірки «Сад божественних пісень».

11 віршів для альбому адаптував відомий український поет Сергій Жадан, а в основу 12 трека ліг твір поета про Сковороду. Музику створив україно-німецький композитор Юрій Гуржи.

Прослухати альбом можна за посиланням.

Коли ми вчитуємося в твори Григорія Сковороди, то не можемо не дивуватися тому, наскільки ці тексти універсальні - вони поза своїм часом і ширше локального контексту. Григорій Сковорода досліджував можливості людини бути щасливою - не в конкретній країні і не в конкретній історичній ситуації, а те, наскільки щастя людини залежить від самої її здатності бути щасливою.

Сковорода був видатним учителем свого часу і міг би бути успішним коучем сьогоднення. Його ідеї вартують того, щоб їх знали не лише дослідники філософії 18 століття. Це ті ідеї, що мають колосальний потенціал обʼєднувати людей дуже різних поглядів. Для Сковороди було важливим поняття куражу - щирого захоплення своїм призначенням. І сродності - здатності знайти це своє призначення. Його ідеї ваблять інтелектуально, а ще зачіпають чуттєвий рівень, породжуючи радість. А ще Григорій Сковорода був музикантом і свої вірші назвав піснями. Радість і кураж філософії Сковороди можуть бути передані через сучасні музичні інтерпретації.

«Для мене як композитора робота з текстами - це майже як переклад, але на мову музики, в моєму випадку - музики сучасної. Вдалий переклад відкриває оригінал для нової аудиторії, а іноді навіть додає свій вимір, бо інша мова - це завжди виклик, особливо коли маєш справу з текстом не сучасним. SKOVORODANCE - це переклад на мову ямайського реггей-даб, який, як на мене, звучить дуже органічно», - говорить Юрій Гуржи. 

Пісні для альбому SKOVORODANCE записали Сергій Жадан, Юрій Гуржи (Німеччина), Френк Лондон (США), Юрек Якубов, Олег Каданов, Сергій Савенко, Стас Кононов, Лесик Омодади, Євген Ходош, Олександр Меренчук, Артем Дмитриченко, Ірена Карпа, «Хор одиноких сердець сержанта Пеппера» - загалом 35 музикантів (в основному, харківських).

До створення альбому долучилися музиканти, які залишились у Харкові і захотіли доєднатись до популяризації ідей Сковороди як частини української ідентичності.

Окрім того, художником Віталієм Коханом, арт-директоркою Л. Калашниковою, командою StreamTeam С. Лошатинським, В. Кулібабою, В. Андросовим створено арт-діджитал супровід для SKOVORODANCE.

Також видавництво VIVAT готує арт-бук із текстами пісень Григорія Сковороди (в перекладах Сергія Жадана), фрагментами його філософських творів, цитатами і різними інтерпретаціями філософії Сковороди сучасними мислителями.

Презентація SKOVORODANCE наживо відбулась у Харкові та в Одесі. Запис презентацій SKOVORODANCE розміщено на онлайн-ресурсах Харківського ЛітМузею у відкритому доступі. Альбом розміщено на стрімінгових платформах Spotify, Apple music.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter