Наразі вже відомо, що у 2024 році випускники, які прагнуть стати студентами закладів вищої освіти, знову складатимуть Національний мультипредметний тест. Наступного року обов'язковими предметами будуть:

  • українська мова (без літератури);
  • історія України (ХVI-XXI ст.);
  • математика;
  • ще один предмет на вибір – українська література, англійська / іспанська / німецька / французька мови, біологія, географія, фізика, хімія.

До старту тестувань ще кілька місяців, проте багато хто зі школярів уже почав готуватися. І це цілком правильне рішення, адже час пролетить швидше, ніж нам того хотілося б. До речі, саме цей факт змушує дітей неабияк нервувати. Як допомогти учням впоратися зі стресом та ефективно підготуватися до НМТ?

Вимірюємо рівень знань

Для того, аби дійсно добре підготуватися та зайвий раз не хвилюватися, потрібно знати, на які моменти варто насамперед звернути увагу.

Для початку перегляньте разом із дітьми теми, які винесені на НМТ, та попросіть їх записати все, що вони знають із кожної з них. Потім запропонуйте учням спочатку самостійно спробувати чесно оцінити себе та скласти перелік питань, із якими вони не надто добре розібралися, а потім – пройти тестування НМТ / ЗНО минулих років: так буде більш наочно.

Визначили теми, в яких є прогалини? Саме на них і потрібно зосередитися надалі. Звісно, не варто оминати увагою й інші теми, але тепер ми знаємо, що найважливіше. 

Готуємося до НМТ із української мови

Під час підготовки до Національного мультипредметного тесту варто повторити фонетику, графіку, орфоепію, орфографію, лексикологію, фразеологію, словотвір, морфологію, синтаксис та стилістику. Теорію дуже важливо повторити, але не варто хапатися за все й одразу – а діти цілком можуть це робити! Допоможіть школярам розробити план підготовки.

Окрему увагу варто приділити правильному наголошуванню слів – завдання, присвячені наголосам, завжди є на тестуванні, а діти часто в них плутаються. Також варто відпрацювати разом із учнями такі теми, з якими в них часто виникають проблеми:

  • типи односкладних речень;
  • відокремлені члени речення;
  • відмінювання числівників;
  • розділові знаки у безсполучниковому складному реченні;
  • правопис прислівників (особливо окремо);
  • фразеологізми.

Загалом під час занять варто акцентувати увагу на темах, потрібних для тестування, і присвячувати їм більше часу на уроках. 

Для того, аби вашим учням було простіше, ми створили цікавий конкурс, присвячений підготовці до НМТ з української мови – «Українська мова: від А до... 200 балів на НМТ/ЗНО». На учнів чекають цікаві та пізнавальні завдання, завдяки яким вони розберуть правила, за якими проводиться тестування, а також перевірять свої знання.

Готуємося до НМТ із математики

Завдання з математики стосуватимуться наступних розділів:

  • числа й вирази;
  • рівняння, нерівності та їхні системи;
  • функції;
  • елементи комбінаторики, початки теорії ймовірностей та елементи математичної статистики;
  • планіметрія.

Логічно, що саме ці теми ваші учні й мають як слід повторити. Звісно, особливу увагу і тут варто приділити тим завданням, які завжди викликали складнощі, та спробувати нарешті остаточно розібратися із ними. Якщо конкретні задачі чи рівняння даються непросто, то дайте школярам більше завдань такого типу для опрацювання.

Також варто повторити теми, які вже традиційно викликають у випускників проблеми під час тестування. Зокрема, функції, їхні властивості та графіки, прогресії, планіметричні задачі, логарифми. 

Аби вашим учням було легше підготуватися, ми створили цікавий конкурс, присвячений підготовці до НМТ з математики – «Уся правда про НМТ з математики». Завдяки йому діти розберуться із важливими правилами проведення тестування, зможуть ще раз перевірити власні знання та психологічно підготуються до участі в мультитесті. 

Готуємося до НМТ із історії України

Тестові завдання цьогоріч будуть стосуватися історичного періоду друга половина XVI – початок XXI століття. І тут дітям важливо для початку запамʼятати ключові дати – їх немало, але орієнтуватися в них потрібно. Порадьте учням не лише запам'ятовувати дати, а встановлювати причинно-наслідкові зв'язки. А оскільки чимало питань стосується пам’яток, документів чи постатей, то необхідно розібратися і з ними.

Утім, не варто зазубрювати сухі факти, набагато ефективніше буде розібратися в контекстах тих чи інших історичних подій. Тож порадьте школярам вести опорний конспект, куди вони записуватимуть ключові цифри, дати, прізвища, визначення тощо. Після опрацювання кожної теми вони можуть спробувати відтворити в пам'яті всі ключові моменти, які законспектували.

А для того, аби підготовка була максимально плідною, ми створити важливий конкурс, присвячений підготовці до тестування з історії України – «Що приховує НМТ з історії України?». Завдяки йому школярі отримають актуальну інформацію для учасників мультитесту та перевірять власні знання. 

Готуємося до НМТ із англійської мови

Під час підготовки варто особливу увагу приділити таким темам:

  • «Культура й суспільство» (розглянути свята, традиції, історію англомовних країн);
  • «Наука й технології»;
  • «Освіта»;
  • «Природа й довкілля» (проблеми глобального потепління, зміни клімату тощо);
  • «Спорт і відпочинок»;
  • «Сім’я та друзі»;
  • «Література й мистецтво»;
  • «Соціальні проблеми» (безробіття, бідність тощо);
  • «Події у світі та в Україні». 

Вони цілком можуть потрапити на іспит, тож мати загальне уявлення про них не завадить. За темами варто вчити і слова. Також зверніть увагу дітей на ідіоми, приділіть увагу й базовим правилам із граматики: особливо варто зосередитися на артиклях, порядку слів у реченнях, морфології.

Аби дітям було легше підготуватися до тесту, ми розробили цікавий конкурс – «НМТ з англійської мови: Survival guide». Завдяки йому школярі розберуться із важливими правилами проведення тестування та зможуть ще раз перевірити власні знання.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter