Добірка з понад 80 ідей, різноманітних майстер-класів та схем для створення непересічних яскравих закладок для книг та підручників вісьмома способами.

Уже незабаром розпочнеться новий навчальний рік, а з ним – і шкільні будні. Тож, щоб додати яскравих кольорів у повсякденність, запропонуйте своїм учням разом створити креативні закладки, які стануть чудовою прикрасою улюбленої книги чи звичайного підручника!

Пропонуємо вашій увазі декілька технік та способів, використовуючи які можна створювати чудові та корисні саморобки для оздоблення будь-якої книги!

1. Закладки-кутики

Для того, щоб зробити яскраву закладку-кутик, не потрібно мати спеціальні матеріали чи володіти особливими навичками. Можна обійтись навіть без використання клею та ножиць, адже закладка виготовляється шляхом простого складання паперу.

Принцип виготовлення закладки-кутика

Відповідно, для роботи знадобляться декілька кольорових аркушів формату А4, олівці або маркери для оформлення, ну і, звісно, трошки уяви!

Отримана фігура – готовий шаблон-кутик. Залишилося тільки його прикрасити. А ось тут у дітей є можливість виявити власні творчі здібності повною мірою!

До трикутничка можна приклеїти вушка, зуби, очі, крила чи розмалювати його. Таким чином звичайний паперовий кутик може перетворитися на казкове створіння, чудернацьку тваринку чи героя улюбленого мультфільму.

Варіантів таких закладок існує величезна кількість, ось лише деякі з них:

 

Шість ідей для створення паперових закладок-кутиків

2. Закладки-оріґамі

Оріґамі – окремий вид мистецтва, що має сотні тисяч прихильників по всьому світу. Для створення закладки такого типу, окрім аркуша однотонного паперу, знадобляться час, сконцентрованість та неабияка наполегливість. Однак результат того вартий! Адже такий витвір мистецтва може створити далеко не кожен!

Майстер-клас складання закладки-бульдога з використанням техніки оріґамі

Натиснувши на відповідне посилання, ви можете переглянути ще 9 майстер-класів створення закладок у цій техніці:

Або запропонуйте учням зробити оріґамі-закладку, використавши відповідну схему:

 

Послідовність створення закладки-оріґамі «Котик»

 

 

Послідовність створення закладки-оріґамі «Панда»

3. Паперові закладки, виконані за допомогою надрізів

Надзвичайно оригінальну саморобку можна виготовити дуже просто – лише зробивши надріз та вигнувши папір відповідним чином.

Майстер-клас та декілька ідей, як зробити оригінальну закладку-скріпку з паперу

Кріпити таку поробку можна за принципом звичайної канцелярської скріпки – у вигин надрізаного паперу просуваються аркуші. Така весела закладка радує око, незважаючи на те, закрита книга чи відкрита!

Вісім ідей того, який вигляд може мати закладка дляулюбленої книги

4. Закладки із канцелярських скріпок

Звичайна канцелярська скріпка – на перший погляд маленький та непоказний металевий предмет. Однак ви навіть не уявляєте, скільки існує способів перетворення цього надзвичайно потрібного канцелярського виробу на милу та досить оригінальну закладку!

Майстер-клас створення закладки з використанням канцелярських скріпок та полімерної глини

Який матеріал краще використати? Для цього підійде будь-що – кольорові ґудзики, розмальований папір, бісер, намистини, полімерна глина, нитки, тканина, готові шаблони певних фігурок тощо.

Як перетворити звичайну сіру скріпку на казкове створіння? Можна пошити відповідну основу з тканини, наприклад, фетру, чи виліпити форму з полімерної глини або ж просто зробити волосся зі звичайних ниток та додати до металевої основи заготовки-оченята.

Шість ідей, який вигляд може мати маленька закладка із використанням канцелярських виробів

5. Закладки-плетіння

Можливо, вашим учням сподобається ідея плетіння чи в'язання звичайних вузликів. Для цього можна використати цупкий папір контрастних кольорів, нитки-муліне чи різнобарвну тасьму.

Майстер-клас створення паперової закладки способом плетіння

Для виготовлення закладок пропонуємо декілька видів плетіння, представлених у пропонованих майстер-класах:

Майстер-клас створення закладки способом в'язання вузликів

6. Закладки-аплікації з кольорового паперу

Кольоровий папір – один з найдешевших матеріалів, однак, використовуючи його, можна створити яскраві різноманітні поробки! Так, поєднавши контрастні кольори, запропонуйте учням власноруч виготовити креативну закладку у формі будь-якого звірятка, візерунка, смішної мордочки чи чудернацького створіння.

Майстер-клас створення паперової закладки у вигляді веселого дракончика

Дозвольте школярам виявити свою фантазію, це допоможе перетворити звичайний урок чи позаурочний час на захопливий творчий процес!

П'ять ідей того, який вигляд може мати маленька закладка-аплікація

7. Закладки з паличок для морозива

З'ївши морозиво, ми, як правило, викидаємо паличку. Однак, додавши паперового оздоблення чи яскравої фурнітури, зі звичайної палички для смачних солодких ласощів можна створити маленький шедевр та прикрасити ним улюблену книгу!

Майстер-клас створення закладок із паличок для морозива

Запропонуйте своїм учням реалізувати власні творчі ідеї чи надихнутися тими, що дібрані у цій статті.

П'ять ідей для створення закладки з палички для морозива

8. Закладки-малюнки

Усім дітям надзвичайно подобається малювати. Звісно, не кожен може створити дійсно гарний малюнок, але це ж не привід опускати руки! Допоможіть окремим учням повірити у власні сили. Нанесення навіть дуже простих візерунків дозволить створити надзвичайно гарну авторську закладку. Для цього потрібно лише вдало поєднати візерунки та розфарбувати їх у яскраві кольори!

Майстер-клас створення закладки за допомогою нанесення простих візерунків

Тим учням, які захоплюються малюванням, можна запропонувати зробити ускладнену версію барвистої закладки – з малюнком вигаданого або перемальованого персонажа чи візерунка. Також надзвичайно красиве оздоблення може вийти, якщо за основу взяти шаблон дудлінгу (антистрес-розмальовки) та розфарбувати його.

П'ять ідей для створення закладки з малюнком

Створення оригінальних закладок власноруч – це захопливо та весело! Тож допоможіть своїм учням навчитися додавати сірій буденності яскравих кольорів і бачити у звичайних речах трішечки чарівності.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter