Що для вас зима? Сніг, мороз, короткі дні та очікування світ. А ще це – чудова можливість для навчання, адже саме взимку ми можемо без проблем провести ряд унікальних наукових експериментів, які точно сподобаються учням!

Чарівні бульбашки

Простий, але разом із тим неймовірно цікавий експеримент, який завжди викликає в дітей захват: заморожені мильні бульбашки. Для його проведення нам знадобиться вода (краще бутильована або відфільтрована), звичайне мило, трубочка для коктейлю та склянка. Тепер разом із учнями готуємо суміш для бульбашок:

  • наливаємо воду у склянку (заповнюємо її на третину);
  • натираємо на терці мило;
  • поступово додаємо мило у воду, злегка помішуючи.

Скільки потрібно мила? Тут потрібно періодично перевіряти суміш на готовність, видуваючи бульбашки. Якщо при кімнатній температурі вони тримаються менше 5 хвилин, то все готово!

А тепер виходимо зі склянками на вулицю та опускаємо соломинки на саме дно так, аби зовнішня частина була покрита мильним розчином, а потім починаємо дути. При цьому потрібно плавно прокручувати соломинку (аби скраю не збиралося зайве мило). Коли вдасться видути бульбашку близько 5 см у діаметрі, прибираємо соломинку від рота, аби впустити всередину холодне повітря, та пробуємо плавно перемістити бульбашку з кінчика соломинки на зовнішню частину. А потім кладемо її із бульбашкою на сніг. І спостерігаємо!

Таку бульбашку можна створити і в лабораторних умовах, не покидаючи стін школи. Але для цього вам знадобиться сухий лід, із яким потрібно бути дуже обережними! Також для роботи, крім сухого льоду, потрібні мильний розчин, рукавички, прозора скляна миска або картонна коробка. А потім:

  1. Вдягніть рукавички, аби захистити руки, покладіть шматочок сухого льоду на дно коробки або миски. 
  2. Почекайте 5 хвилин (у коробці має накопичитися вуглекислий газ).
  3. Видуйте бульбашки в коробку та спостерігайте разом із учнями за тим, що відбуватиметься далі. 

Льодові малюнки

А чи знали ваші учні, що льодом можна навіть малювати? Таке чудове поєднання мистецтва та науки. Для створення льодового малюнку вам знадобляться акварельні фарби, цупкий папір, формочки для льоду, металеві скріпки та магніти. Тож тепер потрібно:

  • наповнити формочки для льоду водою, опустити в кожну комірчинку скріпку та поставити формочки в морозильну камеру;
  • капнути трохи фарби на папір;
  • помістити на папір кубик льоду, взяти магніт, розташувати його над кубиком та почати переміщувати;
  • малюємо абстрактні картини, додаючи різні фарби.

Під час виконання досліду розкажіть учням про магнетизм. А ще обов’язково зробіть кілька кубиків льоду без скріпок та запропонуйте дітям спробувати помалювати ними. Чому не вдалося?

Сніговий вулкан

Діти просто обожнюють експерименти зі створення вулканів. Бо вони справді видовищні! Тож чому б не створити неймовірний зимовий вулкан? Тим паче, що це дуже легко.

Беремо скляну банку та щедро обліплюємо її снігом. Тепер засипаємо всередину кілька столових ложок соди та додаємо кілька крапель харчового барвника (будь-якого кольору). Потім додаємо 1 столову ложку будь-якого мийного засобу та 30 мл оцту. І спостерігаємо за виверженням! 

Заморожена неньютонівська рідина

Упевнені, що ви вже створювали неньютонівську рідину, і не менш упевнені, що дітям дуже сподобалося з нею бавитися. А як щодо того, аби заморозити її? Спробуємо!

Для цього досліду нам знадобиться кукурудзяний або картопляний крохмаль, вода, харчові барвники, миска, ложка та формочки для льоду (або силіконові формочки для випічки, так цікавіше). А тепер потрібно:

  1. Насипте пів склянки крохмалю у велику миску.
  2. Поступово влийте туди пів склянки води.
  3. Помішуйте суміш, поки вона за консистенцією не почне нагадувати сметану.
  4. Перевірте, чи готова рідина, вдаривши по ній долонею.
  5. Додайте до суміші харчовий барвник.  

Готову рідину розлийте у формочки для льоду та помістіть у морозильну камеру на кілька годин. Потім дістаньте готові фігурки, роздайте учням та запропонуйте поспостерігати за тим, як буде танути заморожена рідина, та як змінюватимуться (або ні) її властивості.

Крижаний ліхтар

Чи можна поєднати лід та вогонь? Цілком! Для того, аби довести це, нам знадобиться пластиковий контейнер середнього розміру, маленький пластиковий стаканчик, вода, свічка (краще на батарейках), а також різноманітні намистинки, ялинкові гілочки, блискітки тощо (за бажанням). А тепер:

  1. Набираємо у стаканчик воду та ставимо його у контейнер.
  2. Наповнюємо контейнер водою.
  3. Кидаємо у воду намистинки, гілочки, блискітки – це допоможе зробити крижаний ліхтар святковішим.
  4. Якщо погода морозна, то контейнер можна залишити на ніч на вулиці чи на балконі. Якщо ні – вода чудово замерзне і в морозильній камері. 
  5. Коли вода замерзне, дістаньте лід із контейнера (для цього трохи полийте зовнішню частину теплою водою, лід легко вислизне). 
  6. Вийміть пластиковий стаканчик із льоду (за потреби трохи полийте його теплою водою). 
  7. Вставте у комірку свічку. Ліхтар готовий!

 

Крижана вежа 

Експеримент, що трохи схожий на магічний трюк. Для його виконання вам знадобляться кілька пляшок із водою (краще, якщо це буде принаймні відфільтрована вода), миска (або звичайна невелика банка), кубики льоду.

Помістіть пляшки із водою в морозильну камеру та почекайте, поки вода замерзне. За дві-три години дістаньте пляшку та перевірте, чи все готово: вдарте нею по столу. Якщо рідина почне тверднути, то час переходити до наступного етапу, а якщо ні – кладемо пляшку назад. 

Якщо все готово, то працюємо дуже швидко! Перевертаємо миску дном догори, кладемо на неї кубик льоду та починаємо повільно лити на нього воду. І спостерігаємо за тим, як вода миттєво замерзає, а просто на наших очах формується крижана вежа!

До речі, можна піти далі та створити райдужні крижані вежі. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter