"Пов’язка для екстреної допомоги при травмі або Ізраїльський бандаж"

Про матеріал
"Пов’язка для екстреної допомоги при травмі або Ізраїльський бандаж" "Захист України" (домедична допомога)
Перегляд файлу

Пов’язка для екстреної допомоги при травмі або 

«Ізраїльський бандаж»

«Захист України» 10 клас

Пов’язка для екстреної допомоги при травмі або  «Ізраїльський бандаж»

image

Історія

         Пов’язка для екстреної допомоги при травмі була винайдена

Бернардом Бар-Натаном, засновником єрусалимської компанії

First Care Products Ltd. Бар-Натан був ізраїльським військовослужбовцем з 1983, який відчув необхідність у пов’язці, якої доти не існувало. Як медик, він вигадав еволюційний бандаж на зміну імпровізованим пов’язкам для того, щоб зберегти час у критичних ситуаціях. Він витратив багато років на тестування різних тканин і тиску, і в 1995 винайшов остаточний девайс, який застосовує оптимальний тиск на рану, не створюючи ефект джгута.

         Ставши стандартом для елітних підрозділів армії США, цей бандаж замінив попередні бойові пов’язки. Бандаж був вперше використаний у великому масштабі під час Боснійської війни, де із ним пов’язують порятунок багатьох життів. З тих пір він був оптимальним інструментом для військових, державних і громадських організацій по всьому світу.

 

Основні риси

image«Ізраїльський бандаж» — це стерильна пов’язка, призначена для контролю кровотечі. Бандаж запакований двічі, що забезпечує його стерильність. (Зовнішнє пакування може також використовуватися як перев'язувальний матеріал при пневмотораксі.) Це еластичний бинт зі вшитою неприліпаючою подушечкою.

Засув гарантує, що бинт не зісковзне, поки


зафіксований.

Вбудований аплікатор може здійснювати тиск на рану до 13,6 кілограм. Після того, як бандаж обертають навколо рани один раз, його шнурують, дозволяючи змінити напрям перев'язки і здійснити на рану додатковий тиск. Це дуже зручно для надання допомоги при ускладнених ушкодженнях, як наприклад, травми голови і паху, оскільки бандаж дуже легко обертати у різних напрямках.

«Ізраїльський бандаж» можна використовувати і як польову пов'язку, і як тиснучу (компресійну) пов'язку.

Він багатофункціональний і може бути використаний як імпровізований джгут або як пращоподібна пов’язка.

 

image

Бандаж існує у двох розмірах — 4 і 6 дюймів і застосовує безперервний і додатковий тиск на рану.

Бандаж можна накласти однією рукою, що дозволяє потерпілому самостійно надати собі допомогу, якщо поряд немає нікого, хто міг би допомогти.

Новіша версія бандажу має додатковий захист від розплутування та втрати стерильності.


Як застосовується «Ізраїльський бандаж»

imageКровотеча може бути зупинена накладанням тиснучої пов’язки, наприклад, «Ізраїльського бандаж».

У тяжких випадках, потрібен джгут, щоб повністю зупинити кровотечу. Проте, як тільки джгут застосований і потерпілого оглянено та евакуйовано, бандаж може бути застосований поверх, і джгут можна буде послабити.  Це може запобігти можливій ампутації кінцівок.

 

«Ізраїльський бандаж» забезпечує аналогічну джгуту функцію і може сповільнити циркуляцію крові, коли джгут не доступний або якщо травма не є критичною.

 

Інструкції до використання:

Джерело: The Combat Lifesaver Student Self-Study.  The Army Institute for Professional Development.  Edition B

Subcourse IS0871. Сторінки 27-28

а. Вийміть пов'язку з сумки і упаковки.

б. Прикладіть подушечку (пов'язку) прямо до рани.

в. Оберніть еластичну пов'язку навколо постраждалої кінцівки.

imageг. Протягніть еластичну пов'язку повністю через аплікатор для тиску на рану.

ґ. Простягніть еластичну стрічку назад по верхній частині аплікатора (зворотна обв'язка притискає аплікатор до подушечки).

д.  Оберніть еластичну стрічку щільно навколо аплікатора для тиску на рану.

е. Продовжуйте намотувати еластичну стрічку навколо кінцівки так, щоб всі краї подушечки були покриті нею. є. Зафіксуйте зігнутий кінець кріплення для утягування на еластичній пов'язці. Тепер пов'язка зафіксована.

Використання та ефективність в Україні

imageimageПерша поставка «Ізраїльського бандажу», через організацію  «Захист Патріотів», прибула в Україну у травні 2014, як необхідний компонент покращеного комплекту першої допомоги (IFAK). З того часу, більше 20,000 були поставлені у країну через організацію. Під час тренування солдатів, інструктори «Захисту Патріотів» присвячують велику частину інструктажу із застосування «Ізраїльського бандажу». Кожен солдат проводить мінімум годину, тестуючи різні способи накладання бандажу за допомогою практичних інструкцій як на собі, так і на своїх колегах. Курс завершується симуляцією, під час якої курсанти проходять бойові сценарії в реальних умовах, де вони практикують накладання бандажу у критичній стресовій ситуації. І інструктори, і медики погоджуються з тим, що «Ізраїльський бандаж» виконує безліч функцій і що завдяки впровадженню цього універсального бандажу в Україні, військовослужбовці і цивільні отримають вигоду з його практичності.

«Я сказав би, що це один з найкорисніших компонентів IFAK», – говорить один з медиків, що пройшов навчання. «Він стерильний, компактний і багатофункціональний. Я бачив, як його накладають до різних частин тіла – при серйозній кровотечі або вивихнутій щиколотці. До появи Ізраїльського бандажа, не було єдиного бинта, який міг би виконувати стільки функцій».

Бандаж сертифікований Міністерством Охорони Здоров’я України з травня 2014, реєстраційний номер № 10441/2011.