Позакласна робота. ЖИВІ КАРТИНИ. ВИКОРИСТАННЯ ТРОПІЧНИХ І СУБТРОПІЧНИХ РОСЛИН У ВЕРТИКАЛЬНОМУ ОЗЕЛЕНЕННІ

Про матеріал

Юлія Казмірчук, учитель біології та екології , вчитель вищої категорії, «учитель- методист» Авіакосмічного ліцею ім.. І. Сікорського НАУ м. Києва. Деребера Світлана Валеріївна учениця 10 класу

Позакласна робота. ЖИВІ КАРТИНИ.

ВИКОРИСТАННЯ ТРОПІЧНИХ І СУБТРОПІЧНИХ РОСЛИН

У ВЕРТИКАЛЬНОМУ ОЗЕЛЕНЕННІ

Інтер'єр і рослини, які в ньому знаходяться — єдина система, направлена на якісну оптимізацію довкілля, приємно впливає на мікроклімат приміщення. Рослини надають благотворний емоційний вплив: краса та різноманітність форм та барв впливають на почуття людини, допомагають зняти стрес та отримати естетичну насолоду від споглядання за живою природою.
Перегляд файлу

Юлія Казмірчук,  учитель біології та екології , вчитель вищої категорії, «учитель- методист»  Авіакосмічного ліцею ім.. І. Сікорського НАУ  м. Києва. Деребера Світлана Валеріївна учениця 10 класу

 

Позакласна робота. ЖИВІ КАРТИНИ.

 ВИКОРИСТАННЯ ТРОПІЧНИХ І СУБТРОПІЧНИХ РОСЛИН

У ВЕРТИКАЛЬНОМУ ОЗЕЛЕНЕННІ

 

 Інтер’єр і рослини, які в ньому знаходяться — єдина система, направлена на якісну оптимізацію довкілля, приємно впливає на мікроклімат приміщення. Рослини надають благотворний емоційний вплив: краса та різноманітність форм та барв впливають на почуття людини, допомагають зняти стрес та отримати естетичну насолоду від споглядання за живою природою. А також наповнюють киснем, очищують та дезинфікують повітря, виділяючи летучі фітоорганічні речовини, які вбивають патогенну флору та благотворно впливають на людину. Останнім часом все більше уваги приділяється озелененню інтер’єрів виробничих, службових та промислових приміщень. В зв’язку з цим особливої актуальності набуває проблема підбору асортименту рослин, що адаптуються до умов середовища різних типів інтер’єрів. В цьому відношенні великий інтерес викликають сукулентні рослини. Оригінальність зовнішності в них поєднується з надзвичайною невибагливістю.

Мета роботи: проаналізувати тропічні та субтропічні рослини та створити за допомогою них елемент декору інтер’єру

Для досягнення мети  ми поставили наступні завдання:

1.Розглянути колекції кактусів та інших сукулентів в ботанічних садах України

2.Розглянути певні сукуленти та їх особливості

3.Створити фітокартину власними руками

Об’єкт дослідження: тропічні та субтропічні рослини

Предмет дослідження: вертикальне озеленення завдяки сукулентам.

У ході дослідження ми прийшли таких висновків, що сукуленти є ідеальними рослинами в приміщеннях виробничого, промислового та службового характеру. Також проаналізувавши колекції кактусів та інших сукулентів ботанічних садах Києва, а саме колекції Національного ботанічного саду ім.   М. Гришка та Київського ботанічного саду ім. О. В. Фоміна. Ми змогли простежити, що з кожним роком колекції поповнюються, а ще, що всі сукуленти, які знаходяться в цих ботанічних садах привезені до нас з Центральної та Південної Америки, Африки та з острова Мадагаскар. В ботанічному саді ім. академіка О. В. Фоміна представлено понад 4200 видів, які постійно збагачуються. А в Національному ботанічному саді ім. М. Гришка представлено 800 видів та 400 таксонів кактусів, що представляють 95 родів. Незважаючи на таку різницю, саме в Ботанічному саді ім. М. Гришка Найбільш повно представлений рід Mammillaria — 89 видів.

Створивши картину з сукулентів ми використали небагато часу, а в результаті отримали прекрасний витвір мистецтва, який може послугувати ідеальним декором та не займає багато місця. Також основними перевагами цієї картини є те, що вона збагачує киснем повітря в приміщенні.

РОЗДІЛ 1. Загальні відомості про сукуленти та їх використання в інтер’єрі

1.1 Субтропічні та тропічні рослини

До сукулентів відносяться рослини, які належать до різноманітних сімейств, які мають спільні ознаки. В дикій природі сукуленти проростають в засушливих регіонах земної кулі ( в пустелях та напівпустелях, високогірних областях і на морському узбережжю з високою засоленістю ґрунту), що не може не відобразитись на їх способу життя та зовнішньому вигляді. Усі сукуленти характеризуються повільним обміном речовин, що пов’язано з низьким випаровуванням води завдяки невеликій випаровувальній поверхні рослини. Коренева система сукулента — поверхнева: вона легко поглинає з верхніх шарів ґрунту будь-яку вологу, яка накопичується в соковитих наземних пагонах (листях та/або стеблах). У деяких видах сукулентів вміст вологи досягає 95% (у перекладі з латинського «сукус» означає «сік»).

Габітус. Всі сукуленти можна розділити на 2 великі групи:

— листові: алое, агава, гастерія, очиток, гавортія та ечеверія;

— стеблові: молочай, стапелія та кактуси.

У першому випадку основним органом для запасання вологи є соковиті, добре розвинуті листя, які нерідко вкриті восковим нальотом чи волосками. У рослин другої групи основним водосховищем є потовщене стебло, в той час як листя або слаборозвинене, або редуковані в колючки (кактуси).

 Химерна форма стебла та листя надає сукуленту особливий шарм, своєрідну декоративність. Крім того, більшість сукулентів дає дуже красиві квітки, різноманітного окрасу.

Освітлення. більшість сукулентів надають перевагу освітленим вікнам, особливо південним.

Температура. Сукуленти віддають перевагу помірним температурам з великою різницею між нічною та денною температурами. Взимку потребують прохолодних умов (не менше 6 °С ).

Сукуленти потребують в постійному притоці свіжого повітря, тому що поміщення необхідно періодично провітрювати.

Полив. У вегетаційному періоді поливати потрібно помірно, по мірі підсихання ґрунту, а взимку — рідше (1-2 рази на місяць).

Пересадка. Пересаджувати сукуленти потрібно весною по мірі необхідності. При цьому треба пам’ятати, що сукуленти краще себе почувають в плоских горщиках.

Розмноження. Найпоширеніший спосіб розмноження — живцювання. В якості посадкового матеріалу використовують стеблові та листкові живці, які перед посадкою підсушують протягом 1-2 днів.

Також популярними є розмноження відростками. Значно ріже сукуленти розмножаються насінням.

1.2 Використання сукулентів в озелененні

Сучасний інтер’єр поєднує в собі утилітарні функції різного значення, які повинні бути поєднанні в єдиному внутрішньому просторі. Фітодизайн один з методів, який допомагає вирішити цю непросту задачу. Рослинна група активно впливає на характер інтер’єра: створює оптимальні умови, підвищує художню естетику всього простору та удосконалює функціональне організацію поміщення, розподіляючи простір на зони.  Співвідношення об’ємних елементів фітокомпозиції — рослин, ємностей та додаткових складових — створює художню декоративну композицію, певну просторову форму, яка в інтер’єрі може відігравати головну роль — зимовий сад чи тематичні композиції в стаціонарних контейнерах.

Сукулентні найчастіше використовують для виробничих, промислових та службових приміщень. Проте існують 4 типів інтер’єру — виробничий, службовий, санаційний та промисловий. До виробничого типу інтер’єру слід віднести інтер’єри, що характеризуються наступними параметрами: ступінь освітлення 300-600 лк, температура повітря влітку 20-35°С, взимку 15-20°С, відносна вологість повітря 20-40%. Це торгові зали магазинів, аптек, бібліотеки, палаци культури, спортивні школи тощо. Службовий тип інтер'єру характеризується дещо нижчим рівнем освітлення 200–1500 лк та трохи вищими показниками відносної вологості повітря (25-60%), тоді як температурні параметри аналогічні попередньому 255 інтер’єру. До цього типу інтер'єру ми віднесли службові кабінети підприємств та організацій, коридори, фойє. До санаційного типу відносяться інтер'єри, що характеризуються наступними параметрами: ступінь освітлення 5000–30000 лк, температура повітря влітку 16-35°С, взимку 10-25°С, відносна вологість повітря 40-90%. До цього типу інтер'єру відносяться зимові сади, плавальні басейни, кімнати відпочинку, ігрові кімнати у дитячих садках тощо. Промисловий тип інтер'єру характеризується більш напруженими екологічними параметрами (ступінь освітлення 200–1300 лк, температура повітря влітку 20-30°С, взимку 10-18°С, відносна вологість повітря 15-50%), окрім того лімітуючими чинниками в цих приміщеннях є газопилове забруднення та підвищений вміст масляних випаровувань, вібрація, шум.

В Україні з’являються організації, що займаються саме вертикальним озелененням, проте це достатньо дороге задоволення. Така конструкція може вам обійтися від 10 000 гривень. Тож у своїй роботі я хочу приділити увагу саме сукулентам та створити картину.

 

РОЗДІЛ 2. Створення фітокартини з сукулентів

2.1 Підбір рослин для живої картини

Для своєї роботи я вирішила використати найбільш популярні та найпростіші сукуленти. По перше тому, що в магазинах невеликий вибір сукулентів, а також ці сукуленти не вимагають особливого догляду.

Отже у своїй роботі я використала:

  • Титанопсис (Titanopsis) (ДОДАТОК 1)
  • Ехеверія агавовидна (Echeveria agavoides) (ДОДАТОК 2)
  • Ехеверія пулідоніс (Echeveria pulidonis)  (ДОДАТОК 3)
  • Пахиверія  (Pachyveria exotra) (ДОДАТОК 4)
  • Красула сансет (Crassula sunset) ( ДОДАТОК 5)
  • Хавортія (Haworthia) (ДОДАТОК 6)
  • Еоніум (Aeonium) (ДОДАТОК 7)

Давайте розглянемо детальніше.

Titanopsis —карликові рослини, що утворюють великі низькі куртини. У щільних розетках по 6-8 листків, звужених біля основи і лопатоподібних-сплющеної форми на кінці, або до вершини кеглевидно товстішають. Кінчики листя покриті сосочками або бородавочками різної будови і розміру, пофарбовані в блакитно-зелений, червоний або жовтувато-білий колір. У природі рослини імітують колір вапняків, на яких ростуть.

Echeveria agavoides сукулентна багаторічна трав'яниста рослина. Висота стебла у старому віці— до 15см. Листя в щільній розетці, довгасте, 6,5—9 см завдовжки, 2,5—5 завширшки, сріблясто-світло-зелене з червоним кінчиком.

Echeveria pulidonis - це сукулент, який повільно росте, з морозними синіми ложковими листям, нанесеними рожево-червоними полями. Він має  геометричну форму перед створенням його численних зсувів. Навесні яскраві жовті квіти нахиляються червонуватими стеблами, які нахиляються з вагою квітів. А стебла дуже короткі довжиною до 2 см і довжиною 1 см.

Crassula sunset — це сильний соковитий сукулент з глянцевими листям, які отримують вражаючі кольори, коли виростає повне сонце, і особливо взимку, зеленого кольору з золотисто-жовтими та червоними полями. Листя округлі, м'ясисті, приблизно такого ж розміру, як звичайний нефритова рослина, Crassula ovata. Листя мають золотисто-жовтий колір, а ребра - охра або мідно-червоний, особливо в більш прохолодних місяцях року.

Квіти зоряно-білі з натяком на лаванди в термічному скупченні.

Haworthia — невелика багаторічна трав'яниста рослина без стовбура, який утворює щільні прикореневі розетки з товстих ланцетовидних листя до 5 см завдовжки і 1-1,5 см завширшки, сильно опуклих, з численними білими горбками на нижній поверхні, які зливаються в білі поперечні смужки. Верхня поверхня листя зелена, гладка.

Квітки непоказні, маленькі, білуваті, зібрані в рідкісну мітлу.

 

Aeonium -  рослина має коротке стебло та щільну  листкову розетку.  Листки зелені. Квіти жовтого кольору, утворюють суцвіття зонтичного типу.

3.2 Створення фітокартини

Для цього нам знадобляться:

  • Рамка від картини (якщо немає в наявності дуже легко можна її зробити)
  • Дерев’яні рейки
  • фанера
  • молоток, цвяхи
  • дротяна сітка
  • фарба або лак
  • стабілізований мох (за бажанням)
  • кокосовий субстрат
  • сукуленти (низькорослі рослини з невеликою кореневою системою)

Після того як підібрали сукуленти, слід підготувати основу, в яку будемо висаджувати дані рослини. Для цього ми використали фанеру розміром 35х35, дерев’яні бруски 10х34, металеві куточки, для закріплення, тому що картина достатньо важка, через ґрунт та рослини, які будемо саджати.  Конструкція повинна бути надійною (ДОДАТОК 8). Далі шліфуємо поверхні та покриваємо їх лаком або фарбою.  Також встановлюємо закріпки, щоб згодом повісити картину на стіну

Коли конструкція буде готова, на дно застеляємо поліетилен та закріплюємо будівничим степлером. (ДОДАТОК 9)

Після цього ми засипаємо ґрунт, в нашому випадку кокосовий субстрат, щоб картина не була дуже важкою.

Спочатку ми заливаємо його водою та чекаємо 20 хвилин, поки він набухне, далі висипаємо його в нашу ємкість та накриваємо сіткою і закріплюємо її за допомогою будівного степлера.

Сукуленти виймаємо з горщиків, обтрушуємо землю з коріння та садимо обережно, щоб не зламати рослину, так як вони дуже ніжні. Сукуленти можна висаджувати в хаотичному порядку або ж дотримуватися певної композиції. В обох випадках картина буде достатньо привабливою та стане ідеальним доповненням і декором вашого приміщення (ДОДАТОК 11). Оскільки всі мої рослини зелені, я вирішила використати фіолетовий мох, щоб надати експозиції яскравості та неповторності. Для естетичного вигляду будуємо рамку та закріплюємо її на нашій конструкції. (ДОДАТОК 12)

Після оформлення чекаємо три неділі, щоб рослини адаптувалися та укорінилися. Завершальним етапом є розміщення картини у вертикальному положенні (ДОДАТОК 13). Можна її повісити на стіни, або ж поставити на полицю, але не забувайте, що сукуленти полюбляють світло. Догляд за такою картиною дуже простий. Взимку необхідно поливати 1-2 рази на місяць, а влітку 1 раз на тиждень.  Перед поливом потрібно зняти картину та покласти в горизонтальному положенні.

Також під час нашого дослідження я провела економічні розрахунки. Тож в сумі ця картина коштує 3018,98 грн. Найдорожчими є саме сукуленти.

Але якщо у вас або у ваших друзів уже є сукуленти, то можна зекономити на купівлі цих рослин:

  • Сукулент мікс 5,5 см (22 шт.) - 1452,00 грн
  • Сукулент мікс 8,5 см (4 шт) - 472,00 грн
  • Кактус мікс 5,5 (1 шт) - 52,00 грн
  • Сукулент мікс 6/15 (5 шт)  - 332,00 грн
  • Кокосовий субстрат (1 шт) - 22,00 грн
  • Біла фарба - 20,00 грн
  • Фанера - 300,00 грн
  • Стабілізований мох - 298, 98 грн
  • Металева сітка - 70,00 грн

Звичайно це не дешеве задоволення, але, на мій погляд, отриманий результат того вартий. Адже така картина має безліч переваг, а саме:

  •       Очищення повітря
  •       Нейтралізація стресу
  •       Чудовий естетичний вигляд
  •       Простота в обслуговуванні
  •       Економія простору в приміщенні.

ВИСНОВКИ

В даній роботі ми розглянули колекції ботанічних садів, тож можемо сказати, що щороку колекції поповнюються новими видами сукулентів, а також вони приваблюють відвідувачів своїм унікальним виглядом.

Отже, зараз багато приміщень, які не мають достатньо простору для рослин, але живий куточок в будь-якому інтер’єрі відіграє важливу роль. Тож ми знайшли вирішення цієї проблеми завдяки вертикальному озелененню. Зараз в Україні активно розвивається саме цей напрям в фітодизайні, тим часом як за кордоном це давно використовують і в готелях можна побачити великі композиції на стінах, які створені за допомогою рослин. Проте я гадаю, що озеленення сукулентами є найкращим, адже саме ці рослини, на мій погляд, є унікальними та водночас не потребують особливого догляду.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шувар Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
2 жовтня 2018
Переглядів
1082
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку