Позакласний захід "Козацька медицина"

Про матеріал

Пилявська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів- школа сприяння здоров'ю і козацькому гарту Старосинявського району Хмельницької області - це заклад нового типу. Відродження і розвиток козацьких традицій стає новим напрямком у системі виховної роботи і навчальної діяльності школи. Пропонований сценарій - позакласний захід із біології, один із прикладів роботи, яку ми проводими із нашими учнями.

Перегляд файлу

Козацька медицина

(реклама засобів козацької медицини )

Мета: розширювати знання учнів про козацькі звичаї та традиції,  знайомити                їх з корисними рекомендаціями щодо використання лікарських               рослин  у козацькій народній медицині; сприяти розвитку словесної комунікативності ; формувати навички вільного, цікавого спілкування, високу мовну культуру; сприяти формуванню здоров’язберігаючих компетенцій учнів.

Хід заняття 

(Захід проводиться у вигляді рекламної кампанії. Група учнів, із бейжиками рекламних агентів, заходить у клас і по

черзі пропонують медичні засоби, якими користувались козаки. Розповідаючи про товари, «дистриб’ютори» демонструють їх).

      Вибачте, що перериваємо роботу вашого зібрання. Ми - представники дистрибюторської компанії «Козак-біофарма». Хочемо запропонувати вам деякі засоби лікування та профілактики козацької медицини.          

      Рецепти лікувальних засобів, що склали основу козацької медицини, були обумовлені світоглядом і способом життя козаків.  

     Ковальська вода. Технологія її «виробництва» досить специфічна: загартовуючи шаблі, ковалі занурювали метал у воду, яку після цієї процедури використовували як лікарський засіб. 

   «Ковальською водою» поїли знесилених, тяжкопоранених, тих, хто втратив багато крові. Ту ж воду, з домішками ржі, використовували для позбавлення від болю в печінці. На ній же, ще гарячій, робили трав’яні настої.

Вода настояна на крапиві . Колись козаки цей  засіб використовували для «очищення» печінки та нирок, для зупинки носової кровотечі.

Серія товарів «Ліки в подарунок від природи».

 Сире підсушене гарбузове насіння багате на цинк та мідь, служить очисником організму. Вживати при авітамінозі, при печії та гельмінтозі.      «Жуйка» природна — бджолиний віск із стільниковим медом, клеї з патьоків вишні, черемхи, терену, горобини, диких груш і яблунь. Чудовий  засіб від карієсу та інших хвороб зубів та ясен.  

     Настій із лікарських трав. До складу входить трава лепехи, деревію, звіробою, полину. Усі ці трави справляють антимікробну дію. 

     Деревне вугілля з багаття. Має властивість вбирати в себе шкідливі речовини. Коли козаку-пластуну доводилося пити застояну, болотяну воду, то перед тим він ковтав жменьку вугілля і вода йому не шкодила.

     Гарматний порох. Вживати при лихоманці, розвівши його навпіл з горілкою. Випити на ніч, щоб уранці прокинутися цілком здоровими   Попіл. Використовується для обробки свіжих ран, аби ті швидше гоїлися, потім перев’язували їх сорочкою, а замість вати використати пух очерету.

Цей засіб може стати вам у пригоді під час походів.  

     Корінь аїру. Порошок чи  відвар чудодійний засіб для загоювання  ран.       Кульбаба звичайна . Більше 50  різних хвороб можна здолати використовуючи її нектар, який є, як твердять бджолярі, у  кожній краплині меду.

    Пропонуємо вашій увазі   засіб для профілактики захворювань дихальних шляхів. 

     Козацька люлька. Ви скажете, що тютюнопаління шкідливе для здоров’я. Це справді так. Адже воно викликає ряд важких захворювань. Хоч деякі  козаки справді були небайдужими до куріння, проте на легеневі захворювання хворіли рідко.  По-перше, вони ніколи не курили в хаті чи  курені, бо вважали, що у хаті Бог. А по-друге,  люльки вони заправляли не тютюном, а сумішшю цілющих трав із полину, деревію, чебрецю, будяка, сухого листя валеріани, м’яти, борщівника, які запобігали захворюванням. 

     Цікава деталь: не всі козаки палили тютюн, хоча всі мали люльки, які були у них невід’ємним атрибутом, як пістоль та шабля. По-перше, люльки служили тією річчю, що знімала спрагу. Туристи і альпіністи кидають у рот невеличкі камінці. По-друге стиснувши люльку, заціплюєш зуби і губи, і дихаєш тільки носом, що очищає повітря від куряви й пилу.  По-третє, люльки служили трубкою, якою,   козаки уміло користувалися під час занурення у воду, у випадках небезпеки, або засідки на ворога. 

    Якщо вас зацікавили наші товари, можете  звертатись за адресою: Школа сприяння здоров’ю і козацькому гарту.

 

 

 

 

 

 

pdf
Пов’язані теми
Біологія, Сценарії
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
1129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку