Позакласний захід "Вечір українського романсу"

Про матеріал
Даний захід був розроблений для проведення позакласної роботи в мистецькій школі
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У пісні співає душа

Cценарій вечора

українського романсу

 

 

Розробила викладач

музично-теоретичних дисциплін

Сторожук О.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Камянець-Подільський

2019

 

 

«У пісні співає душа»

Сценарій вечора українського романсу

Мета: познайомити учнів з історією виникнення українського романсу, його розвитком; прищепити любов до української пісні, познайомити з творчістю поетів-піснярів 60-70-рр. XX століття; виховувати любов до рідного краю, до його  талановитих людей.

 

Обладнання: сцена прикрашена рушниками, декораціями, що імітують українське село  початку минулого століття. 

«…Поезія – це завжди неповторність,
           Якийсь безсмертний дотик до душі.»

Л.Костенко

Звучить романс «Чорні брови, карі очі»

І ведуча
Стрілися двоє, що долею схожі,
Може, десь тут, або, може, десь там…
Дивляться в очі, чи вірити можна
Теплій руці і привітним словам?

ІІ ведучий
Берег любові в далекім тумані,
І допливеш, коли тільки у двох,
І допливеш, коли спільне бажання…
Берег любові і хвилі тривог.

І ведуча
Стрілися двоє в житейському морі,
Може, сьогодні, може, колись…
В серця питаються: йти далі поруч
Чи, постоявши, навік розійтись?

ІІ ведучий
Стрілися двоє – так просто і звично,
Хочеться радісне слово сказать…

І ведуча
Чом же у тебе печаль на обличчі?

ІІ ведучий
Чом на щоці в тебе тиха сльоза?

І ведуча
Дорогі друзі! Яка висока і прекрасна мудрість в цих рядках. І кого із нас, кому за 30, 40, а то і в 16 не бриніла щемлива душа, коли вслухаємось в мудру, сердечну пісню, коли чуємо ніжні слова. У такі хвилини хочеться любити і вірити, сподіватися і прощати. У нас з вами сьогодні є прекрасна нагода послухати ніжні пісні, звернутися до спогадів і мрій.

ІІ ведучий
- Сьогодні ми щиро запрошуємо вас приєднатися до нашого кола, побути разом з нами на вечорі золотого романсу.

І ведуча
А зараз трохи історії...
У «Музичному словнику» дається таке визначення романсу: «Романс – це твір голосу з інструментальним супроводом (частіше за все – фортепіанним).
Слово «романс» походить від іспанського слова «романсе», що значить «романський», тобто який виконується «романською» (іспанською) мовою. В Іспанії на відміну від церковних пісень, які завжди виконували латиною, так звані світські пісні співали іспанською мовою. Пізніше романсом стали називати в Іспанії сольну пісню, яку виконували у супроводі музичного інструмента, частіше за все гітари.

ІІ ведучий
У всі часи, у різних країнах існували ліричні пісні про кохання. Їх співали і прості селянські дівчата, і міські панночки, і їхні служниці. Звичайно,  ці пісні не могли бути однаковими для бідних і багатих, особливо у «галантному» ХVІІ столітті. Аристократи того часу з презирством ставилися до простонародних пісень. Навіть само слово «пісня» здавалося їм «плебейським». Саме тоді по всій Європі пісні любовного змісту і з чутливою мелодією, на відміну від простонародних, і стали називати красивим іспанським словом «романс».

І ведуча
Романси були і народні, коли написанням романсу займалися не тільки композитори, а й співаки-аматори. Їхні імена часто лишалися невідомими. Наприклад, невідомий український автор створив українські народні романси: «В чарах кохання», «Не питай, чого в мене заплакані очі». Ці популярні романси виконувалися і вдома, і на вечорах.  Більшість відомих романсів мають своїх авторів. Романси ХІХ і перших десятиліть ХХ століття і сьогодні близькі та зрозумілі нам так, як колись були близькі й зрозумілі людям минулого століття.

ІІ ведучий
На голови, де наче солов’ї,
Своє гніздо щодня звивають будні.
Упав романс, як він любив її
І говорив слова їй незабутні.

Ось, як тепло, як несподівано сказала про романс Ліна Костенко: « І справді, коли поруч звучить романс, хочеться вірити, що любимо ми і люблять нас.
Романс повертає нас на стежки щасливого чи втраченого кохання, нагадуючи, що є такі цінності, якими не можна нехтувати.
Романсу ми довіряємо свої найпотаємніші думки, романсу довірилися в усі часи. Саме романс доніс до наших днів щиру любов Євгена Гребінки, палке кохання Івана Франка, тривогу й сум Олександра Олеся».

Звучить романс І.Я.Франка «Ой ти дівчино з горіха зерня».

Текст цього твору став народною піснею. До речі, як і багато-багато інших.

І ведуча
Романс – один з улюблених різновидів пісні, що віками зберігає мелодійність. Його не співають на площах і народних гуляннях. Він звучить у тісному домашньому колі, коли збираються близькі за духом і настроєм люди, ось як ми сьогодні з вами. У такому колі і співаються ліричні пісні, і довіряємо ми цій пісні свої найінтимніші почуття.
Кажуть,  не знайти такого зілля, щоб ним можна було потамувати кохання. У народній пісні стверджується: од хвороби ліки знають, од любові помирають. І все одно до кожного приходить ця бентежна пора.

Коханий мій, а я твоя,
      Зійшла вже зіронька ясна.
    Проснеться матінка моя,
Буде питать, де була я.

В усі часи ця пісня була популярною. Не всім відомо, що це теж романс.

ІІ ведучий

Ніч яка, Господи, місячна, зоряна:
Видно, хоч голки збирай…
Вийди, кохана, працею зморена,
Хоч на хвилиночку в гай!

Цей український романс відомий усім. Але, мабуть, не всі знають, що автор його – талановитий драматург, письменник , поет, основоположник українського театру – Михайло Старицький. У житті Михайла Старицького трапилась така історія. Одного разу, коли Михайло був вродливим, струнким гімназистом він пішов прогулятися до річки і там почув, як ніжно, сумовито і так дзвінко співає на березі дівчина. На дерев’яному помості побачив юну, тонкостанну з чорною тугою косою дівчину, що стояла босоніж в білій вишитій сорочці, чорній спідниці, викручувала мокру білизну і співала. Це було кохання з першого погляду. Запросив її на вечорниці. Відповіла йому, що не прийде, бо не має черевиків, та й не гоже наймичці гуляти разом з паничами.

З великої любові до дівчини, із щемкого болю нерозділеного почуття кохання, місячної ночі Михайло Старицький склав вірша і дав йому назву «Виклик». Вперше вірш був надрукований у 1865 році в журналі «Нива», коли поету виповнилось двадцять п’ять років. Музику написав Микола Лисенко.
А зараз ми і послухаємо цей чудовий український романс.

Звучить романс «Ніч яка  місячна…» (Грицюк)

І ведуча
Свята і грішна, ніжна і жагуча,
Цнотлива й пристрасна, і сильна, і слабка.
Ти – жінка неповторна і чарівна,
Ти – жінка вічно мудра й молода.

М’яка і владна, віддана і вільна,
Близька й далека, світла й потайна.
Ти – жінка, жінка – мати і дружина,
Безмежне море доброти й тепла.

П’янка і чуйна, ліки і отрута,
Земна й небесна, горда і проста
Ти – жінка, королева, берегиня,
Мінлива, невпізнана, дорога.

ІІ ведучий
Ще один образ романсу. Це образ жінки-матері. Здається,  відтоді, як людина винайшла колесо, її охопила пристрасть до зміни місць. Не встигло й молоко на губах обсохнути, як кидаємо домівку -  і летимо. За синім птахом, за довгим рублем, чи ще чимось, украй необхідним. Думаємо – тимчасово, а виявляється - назавжди. Мчимо підкорювати світ, а насправді – просто шукати місце під сонцем. І вже коли знесилені крила, а перед очима – суцільна смуга, раптом згадуємо, що є на світі ті самі рідні села,  де взимку -  глибший сніг, а влітку – більше сонця, де небо просторіше і довше бабине літо,  і вишні рясніше цвітуть, і люди добріші, де вмить минає втома і дихається легко, спокійно, куди можна приїхати без попередження, бо тебе там завжди чекають. Той єдиний зелений прихисток, частина твого серця, твій дім.

Звучать романси «Чорнобривці», «Рідна мати моя»

І ведуча

«Через красу до людяності», - підкреслював відомий педагог Василь Сухомлинський.

Ми сьогодні доторкнулися до краси в музиці й у почуттях. І хочеться вірити, що після цієї зустрічі ми станемо добрішими, розкриємо Зір Душі і відчуємо красу навколишнього світу і людей, які нас оточують. Ми сподіваємося, що наш літературно-музичний вечір залишиться у вашій пам’яті, і кожна нова зустріч з романсом для вас буде справжнім святом, значною та хвилюючою подією.

 

doc
Додано
29 липня 2019
Переглядів
622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку