Позакласний захід з правознавства " Чи потрібна в Україні смертна кара?"

Про матеріал

Дана розробка представлена у формі дискусійного круглого столу із залученням представників органів державної влади, церкви та громадських організацій.

Метою даного заходу є поглиблення знань студентів про права і свободи людини в Україні.Ознайомити їх з основними пунктами Кримінального кодексу України, стосовно покарання за вчинення найтяжчих злочинів. Розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки. Формувати у студентів найвищі людські цінності, любов і повагу до ближнього, гуманізм.


Перегляд файлу

Міністерство  охорони  здоров’я  України

Комунальний заклад «Бериславське медичне училище»

Херсонської обласної ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година

круглий стіл на тему

«Чи потрібна Україні смертна кара»

 

 

Викладач: Запорожець Р.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Берислав 2019 р.

Тема: Чи потрібна Україні смертна кара?

Мета: Поглибити знання студентів права і свободи людини в Україні.                                Ознайомити студентів з основними пунктами Кримінального кодексу України, стосовно покарання за вчинення найтяжчих злочинів. Розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки. Формувати у студентів найвищі людські цінності, любов і повагу до ближнього, гуманізм.

Обладнання та оформлення: Діапроектор та слайд презентації на різні аспекти теми.

Хід заняття

( музичний фон)

 

Викладач

Життя іде і все без коректур.
І час летить, не стишує галопу.
Давно нема маркізи Помпадур,
і ми живем уже після потопу.

Не знаю я, що буде після нас,
в які природа убереться шати.
Єдиний, хто не втомлюється, - час.
А ми живі, нам треба поспішати.

Зробити щось, лишити по собі,
а ми, нічого, - пройдемо, як тіні,
щоб тільки неба очі голубі
цю землю завжди бачили в цвітінні.

Але не бійся прикрого рядка.
Прозрінь не бійся, бо вони як ліки.
Не бійся правди, хоч яка гірка,
не бійся смутків, хоч вони як ріки.

Людині бійся душу ошукать,
бо в цьому схибиш - то уже навіки.

 

Викладач:  Життя… Воно дивовижне, непередбачуване, гірке і солодке, одноманітне і барвисте, часом сумне чи радісне, але дивовижне й цікаве. А найголовніше  — дається один раз. Та життя — це справді велике диво! І саме нам випало щастя жити на дивовижній Землі. Тому треба цінувати кожну його хвилину, радіти сонцю і ранковій росі, вічним зорям у нічному небі, кожній квіточці, що прийшла у цей світ так само, як і ми; пташині, що виспівує хвалу життю радісно і невтомно.

 

Тож сьогодні на нашому засіданні круглого столу ми і розглянемо питання  етично – правового характеру « Чи потрібна Україні смертна кара?» ( слайд 1)

 

 Перш ніж ми розпочнемо роботу нашого круглого столу, запитаємо у присутніх, сьогодні студентів та викладачів, як ви відноситеся до смертної кари і чому саме так?

 

(відповіді присутніх студентів та викладачів)

 Думки в нашому залі сьогодні розділилися, на протязі всього існування людства світ в цій проблемі поділений на дві частини за і проти.

Кожен сам для себе робить цей тяжкий вибір і ми сьогодні до  участі в обговоренні даної теми  залучимо  людей, які мають безпосереднє відношення до даного питання:

 

Представлення запрошених гостей:

1. Провідний спеціаліст Бериславського районного управління юстиції

2. ієрей Василь настоятель Свято-Успенського собору міста Берислава.

 

Викладач: Кожна держава на сьогодні має своє кримінальне законодавство в якому передбачається відповідні міри покарання, включаючи і найтяжчі злочини.

 І зараз ви ознайомитеся з історією та видами смертної кари в світі.

 

виступ студента

( слайд презентація « Історія  та види смертної кари в світі»)

 

Викладач: Отже на сьогодні велика кількість країн передбачає  в своєму законодавстві смертну кару за найтяжчі злочини проти особи.

 За ст. 27  Конституції  України   «Кожна людина має невід'ємне право на життя.»
            Ніхто не може бути  свавільно  позбавлений  життя.  Обов'язок  держави - захищати життя людини.

 

Скасовувати чи залишати смертну кару в Україні? Ця дилема вже тривалий час хви­лює не лише найвищих уря­довців нашої молодої держа­ви, а й її простих громадян. Одні стверджують, що за най­тяжчі злочини, в числі яких і навмисне вбивство, необхід­но позбавляти винного жит­тя. Інші категорично запере­чують їм, апелюючи до гума­ністичних цінностей і євро­пейських традицій. Чи існу­вали подібні проблеми в на­ших далеких пращурів? Яким чином вони убезпечували себе від злочинців, а найго­ловніше, від найтяжчого сус­пільного злочину — насиль­ницького зазіхання одного «Божого створіння» на жит­тя іншого? Саме  це ми сьогодні і спробуємо з’ясувати.

Зараз ми з вами послухаємо виступ  стосовно застосування смертної кари в Україні в різні історичні  епохи.

 

виступ студента

 ( Слайд презентація « Смертна кара в Україні»)

 

Викладач:

Як же сьогодні ставиться держава до смертної кари. Про це ми запитаємо нашого гостя з районного управління юстиції

( виступ гостя)

Викладач:

Готуючись до нашого заходу було проведено деяке соціологічне опитування серед студентів нашого навчального закладу. Давайте ознайомимося з його  результатами .

 

виступ студента

( Слайд – презентація «Соціологічні дослідження»)

 

Викладач:

Останнім часом громадськість нашої держави все частіше порушує питання про внесення змін до кримінального Кодексу України  щодо введення смертної кари за вчинення найтяжчих злочинів.

 Особливо це проявляється  після гучних резонансних злочинів, таких, наприклад, як

 

(демонстрація слайд- презентації «Гучні кримінальні справи в Україні»)

 

Викладач:

Але ми зараз з вами розглянули це питання лише в правовому  розрізі. Розглядаючи дане питання ми не повинні забувати, що крім правового напрямку дане питання має ще й морально – релігійний аспект. Тож не випадково ми запросили на нашу зустріч представника церкви, висвітлить ставлення церкви до смертної кари. І до слова я запрошую:

ієрею Василю настоятелю Свято-Успенського собору міста Берислава.

 

Викладач:

Незважаючи на переконання та особисту думку кожної людини  варто пам’ятати, що кожна людина має право на життя і руйнувати його через смертну кару означає руйнувати те, що захищаєш!

  Життя людини дуже часто асоціюють з дорогою, і щоб впевнено іти по ній не звернути в бік, на хибну стежку , серце людини повинне бути чистим, добрим , гуманним.

У вас є символічні серця , на яких я пропоную вам написати все, що ви взяли з сьогоднішньої зустрічі, і піти з ним по дорозі життя.

 

 

 

 

doc
Додано
13 січня 2019
Переглядів
1266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку