Позначення м'якості приголосних на письмі Тренувальні вправи

Про матеріал
Презентація до уроку української мови "Позначення м'якості приголосних на письмі. Тренувальні вправи ". 5 клас НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позначення м'якості приголосних на письмі Тренувальні вправи

Номер слайду 2

1. М’якість приголосних на письмі позначаємо тільки буквами ь, я, ю, є. 2. М’якість приголосних на письмі позначаємо тільки буквами ь, і, я, ю, є. 3. Після р у кінці складу і слова ь не пишемо. 4. У дієсловах на -т..ся, -т.. та дієсловах наказового способу перед -ся пишемо ь. 5. Після букв, які позначають м’які приголосні, у кінці слова та складу ь не пишемо. 6. Після букви л перед буквою на позначення приголосного пишемо ь.

Номер слайду 3

1. Після букв, які позначають м’які приголосні, у кінці слова та складу пишемо ь. 2.У суфіксах –зьк, -ськ, -цьк. 3. У дієсловах на -ться, -ть та дієсловах наказового способу перед -ся пишемо ь. 4. Після букви л перед буквою на позначення приголосного пишемо ь.

Номер слайду 4

5. Після р у кінці складу і слова ь не пишемо. 6. Після букв на позначення губних, шиплячих і [ґ] , [к] , [г] , [х] ь не пишемо. 7. Після н перед ж, ч, ш, щ ь не пишемо. (Виняток: няньчити, бриньчати, женьшень) 8. Між буквами на позначення м’яких або пом’якшених приголосних (крім вище зазначених випадків, в яких пишеться ь). (Виняток: тьмяний, різьбяр)

Номер слайду 5

Радіст.., кобзар.., копал..ня, борот..ба, змен..шити, вок..зал, козац..кий, сміют..ся, вес..нянки.

Номер слайду 6

3.Гра «Третє зайве» Усно вставте пропущені букви . Запишіть лише зайві слова. Зразок: 1.Пісня. 1.Березен.., пал..то, піс..ня. 2.Різ..бяр, жен..шень, кущ… 3.Нен..чин, польс..кий, узвар… 4. Камін..чик, боїт..ся, у жмен..ці.

Номер слайду 7

1 2 3 4 5

ppt
Додано
2 квітня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку