Презентація "Античні міста-держави-осередки давньогрецької цивілізації на теренах України"

Про матеріал

Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали та завдання

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Античні міста-держави-осередки давньогрецької цивілізації на теренах України6 ВІ47

Номер слайду 2

Пригадайте, що таке Велика грецька колонізація. Коли і чому вона розпочалася? Де греки засновували свої колонії?Чи знаєте ви, що побачити пам’ятки давньогрецької цивілізації можна і в музеях України? Варто лише детальніше дослідити історію Великої грецької колонізації та її сліди на південних українських теренах.

Номер слайду 3

1. АНТИЧНІ ПОЛІСИ В ПІВНІЧНОМУ ПРИЧОРНОМОР’ЇДіємо: практичні завдання. Працюючи з текстом, укладіть опорний конспект «Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї». Орієнтовний план конспекту:1. Назви та розташування найбільших грецьких міст-держав.2. Державний устрій грецьких колоній.3. Господарство та заняття жительок/жителів колоній.4. Культура та релігійні уявлення грецьких колоній. Пізнавально й цікаво. Чорне море -бурхливе, без островів, вода чорного відтінку. Узбережжя населяли войовничі племена, що ускладнювало висадку переселенців. Тому греки спершу назвали це море Понт Аксинський — негостинне море. Однак невдовзі змінили назву на Понт Евксинський — гостинне море.Інше море України — Азовське — називали Меотидою. У VII—VI ст. до н. е. греки проникали в райони Північного Причорномор’я (південь сучасної України). Першу колонію на землях сучасної України вихідці з Мілету заснували на о. Березань біля Бузького лиману. Згодом були засновані й інші міста, які стали осередками давньогрецької цивілізації в Північному Причорномор’ї: Тіра, Ольвія, Херсонес, Феодосія, Пантікапей. Ольвію (з грец. щаслива) вихідці з Мілету заснували в 647-646 рр. до н. е. на правому березі Бузького лиману. Ольвіополіти займалися сільським господарством, гончарством, металообробкою, торгівлею. Місто було оточене мурами. У центрі розташовувався майдан ( агора), гімнасія (школа для хлопців), театр, іподром, теменос, водогін, лазні. У V ст. до н. е. (422-421 рр. до н. е.) греки — вихідці з Гераклеї Понтійської — заснували м. Херсонес («півострів») - околиця Севастополя. Навколо жили племена таврів і скіфів, тому місто мало оборонні стіни та вежі. Жителі вирощували виноград, зернові культури, розводили худобу, торгували з містами Північного Причорномор’я. Ольвія та Херсонес були демократичними рабовласницькими державами. Статер - монета Ольвії (міжнародна валюта грецьких полісів протягом V ст. до н. е. -І ст. н. е.)Дельфінчики -дрібна монета Ольвії (VII-IV ст. до н. е.)Руїни Херсонеса.23 червня 2013 р. Херсонес Таврійський включений до списку ЮНЕСКО.1. Поміркуйте, чи можуть українці нині вільно відвідати цю пам’ятку. Чому?2. Яку загрозу історичні спадщині України становить нинішній стан пам’ятки?

Номер слайду 4

Діємо: практичні завдання. Опрацюйте текст і визначте, яку інформацію про державний лад, культуру Херсонеса можна з нього довідатись. Клятва жителів Херсонеса. Клянуся Зевсом, Геєю, Геліосом, Дівою, богами й богинями Олімпійськими та героями, котрі володіють містом, областю й укріпленнями херсонеситів: я буду однодумцем у справі добробуту міста і громадян; не порушу демократії, і тому, хто бажає зрадити або порушити, не дозволю й не приховаю разом з ним, але заявлю деміургам, що правлять у місті;...не задумаю жодного неправедного діяння проти будь-кого з громадян, що не відійшли, й нікому, хто задумує лихе, не дозволю й не приховаю разом з ним, але заявлю й на суді подам голос за законами... Місто Тіра було засноване в гирлі річки Тірас (Дністер) напр. VI ст. до н. е.-на поч. V ст. до н. е. Жителі міста та околиць займалися землеробством, скотарством,торгівлею. На монетах карбували образи грецьких богів і богинь. Засноване в VI ст. до н. е. на Керченському півострові м. Пантікапей лежало на березі зручної бухти, на торговельному шляху, що сполучає Азовське море з Чорним. У III ст. до н. е. Пантікапей став столицею Боспорського царства (480 р. до н. е.-VI ст.), володіння охоплювали все східне узбережжя Криму, Таманський півострів і деякі райони в гирлі річки Дон.

Номер слайду 5

Факт чи фейк?Припускають, що в цьому театрі виступали Сіріск — перший відомий історик на землях України — та «батько історії» Геродот — автор праці «Скіфія», що розповідає про життя народів Північного Причорномор’я. Виконайте мінідослідження доступних джерел історичної інформації та з’ясуйте, якими доказами оперують прибічники представленої інформації. Які історичні джерела можна залучити для доведення достовірності наведеної гіпотези?Руїни театру в Херсонесі, спорудженого в першій половині III ст. до н. е. (сучасне фото)З історією Боспорського царства пов’язане перше на землях України використання нафти. Про видобування «чорного золота» свідчать амфори з висохлою нафтою, знайдені поблизу м. Керчі. Усі грецькі міста-держави Північного Причорномор’я активно торгували з місцевим населенням — спочатку зі скіфами, а згодом із сарматами. Грецькі товари (вино, оливкову олію, вироби ремісників, тканини, зброю, посуд, прикраси) обмінювали на хліб, продукти тваринництва, рабів. У І ст. грецькі міста-держави потрапили під владу Риму. Остаточно вони були зруйновані в IV ст. навалою гунів. Руїни Пантікапея (сучасне фото)

Номер слайду 6

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Античні міста-держави — осередки давньогрецької цивілізації на теренах України». Дайте відповіді на запитання.2. Утворіть пари з назв грецьких міст-держав у Північному Причорномор’ї та місць їхнього розташування.1 Ольвія2 Херсонес3 Пантікапей4 Тіра. А Берег Бузького лиману. Б Мис поблизу сучасного м. Севастополя. В Гирло річки Дністер. Г Бухта поблизу сучасного м. КерчіД Острів Березань поблизу Бузького лимануІІ. Обговоріть у групіУявіть, що вам потрібно дослідити монету як історичне джерело. Сформулюйте запитання, які допоможуть виконати дослідження. Монета Тіри — тетрахалкІІІ. Мислю творчо. Підготуйте творчий проєкт (лепбук, тематичний календар, презентація тощо) «Скарби античної цивілізації на українських землях».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цепотан Тетяна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 січня
Переглядів
4886
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку